Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sena mål gav seger i VM-premiären

Sverige dominerade stort, men hade förtvivlat svårt att få hål på Chile i VM-premiären i Rennes. Till slut blev ändå tre poäng i en match med speciella omständigheter. Med knappt 20 minuter kvar att spela bröts matchen under ungefär 40 minuter på grund av åskväder.
När matchen återupptogs gjorde Kosovare Asllani förlösande 1-0 och sedan kom även 2-0 alldeles i slutet efter ett solomål av Madelen Janogy.

– Mycket lättad, det var en extremt jobbig match, konstaterade förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.

Sverige tog tag i matchen direkt från avspark, ägde bollen och förlade det mesta av spelet till den chilenska planhalvan. Man skapade stort tryck men inga hundraprocentiga målchanser.

I försnacket förväntades Sverige ha fördel av fasta situationer och det var också på en hörna som Sverige var närmast att spräcka nollan mitt i den första halvleken. Linda Sembrant nådde högst och Nilla Fischer skarvade bollen vidare mot högra stolpen, men Chiles målvaktsstjärna Claudia Endler svarade för en vass räddning.

Med stort bollinnehav skapade Sverige en stor mängd nästanlägen och halvchanser, men kylan och precisionen i de sista passningarna fattades. Stina Blackstenius var nära på ett inspel från vänster av Fridolina Rolfö, men Endler kom ut bra och pressade Blackstenius till ett för hårt lyft över målet.
Man pressade också fram fler hörnor, men utan att det blev riktigt farligt.

I den andra halvleken lyckades Chile dra ner på tempot vid varje spelavbrott, vilket fick till följd att de svenska spelare tappade flytet och blev aningen stillastående, samtidigt som planen blev tung av det regn som börjat ösa ner.

I den 72:a minuten bröts dessutom spelet på grund av åska, vilket ledde till ett avbrott på ungefär 40 minuter, vilket inte förväntades gagna Sverige. De chilenska spelarna, som börjat krokna före avbrottet och redan bytt en spelare med kramp, fick chansen till välbehövlig vila. 

När spelet återupptogs fortsatte Sverige att trycka på och lyckades till slut forcera in ett ledningsmål efter att Nilla Fischer spelat in bollen i straffområdet. Nyss inbytta Madelen Janogy sög ner bollen, försökte få iväg ett skott mot mål, men bollen täcktes fram till Anna Anvegård, även hon inbytt i den andra halvleken.
Anvegård vann sin duell och lyckades peta fram bollen till Kosovare Asllani, som visade sinnesnärvaro när hon bredsidade in bollen i vänstra krysset.

– Vi gick in omklädningsrummet och fick ladda om och jag såg mig själv avgöra när vi satt därinne. Vi ville vinna och var värda att vinna. Otroligt skönt att vi får sätta dit två mål, kommenterade Asllani och fortsatte:
– Matcher brukar avgöras de sista 20 minuterna. Ofta står såna här lag som är lite sämre än oss upp bra, men de tröttnar alltid mot slutet och vi är fysiskt i mycket bättre form. Än en gång har vi spelare som kommer in och bidrar med energi och det var otroligt skönt att få sätta dit 1-0-målet.

Kosovare Asllanis förlösande 1-0-mål på väg in i krysset bakom Claudia Endler.

I den fjärde tilläggsminuten ökade Madelen Janogy sedan på till 2-0 helt på egen hand. Hon tog bollen, drev rakt mot mål, ryckte i sidled i straffområdet och tryckte upp bollen med vänstern i högra krysset utan chans för Endler.

– Otroligt mäktigt faktiskt, en speciell känsla, sade målskyttenJanogy efter matchen.
Hon var dock inte det minsta spänd inför sitt inhopp.
– Jag kände mig faktiskt ganska lugn, det har jag gjort de senaste matcherna. Jag vet vad jag ska göra, försöka komma in med mycket energi. Det känns bra.

Chile hade inte kraft och kunnande nog att resa sig och svenska spelare och ledare kunde andas ut när slutsignalen gick.

Även om Sverige inte imponerade i sista tredjedelen fick man precis den start man behöver. Laget visade sinnesnärvaro, tålamod och beslutsamhet under de speciella omständigheter som rådde under slutet av matchen, vilket är en prestation i sig.

– Vi visste att det var trångt i mitten och bearbetade dom bra på kanterna, men den där sista passningen in, beslutet i det, stämde inte riktigt idag. De försvarade med väldigt mycket folk, men jag tycker att vi ska göra det bättre. Framför allt på det bollinnehav och ja... det kantinnehavet ska vi kunna skapa mer målchanser än vad vi gör, analyserade Peter Gerhardsson.

VM går nu vidare på med match mot Thailand i Nice på söndag klockan 15.00. Thailand som senare ikväll ställs mot USA.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo