Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Blackstenius och Lindahl svenska matchvinnare

Sverige får spela VM-kvartsfinal mot Tyskland på lördag. Stina Blackstenius gjorde målet och Hedvig Lindahl räddade en straff när damlandslaget besegrade Kanada med 1-0 på Parc des Princes i Paris.
– Vi gör vår bästa match under det här mästerskapet, menade förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.
– Det finns nånting i de här tjejerna, som gör att de tar fram det bästa när det gäller.

I spekulationerna inför åttondelsfinalen Sverige-Kanada siade de flesta om en taktisk och sannolikt även tillknäppt och chansfattig match. De första 45 minuterna infriade också det mesta i den vägen.

För svensk del var det dock aningen illavarslande att Kanada till allra största delen var bollförande, föreföll ha mera tid i de flesta situationer och framför allt var snabbare i beslutsfattande och hade bättre adress i passningarna. De svenska spelarna hamnade i tidsnöd och hade ofta också för många touch med bolltapp som följd.

Positivt för svensk del i första halvlek var att Kanada trots sitt stora bollinnehav inte förmådde skapa några riktigt heta målchanser. Nilla Fischer och de övriga i backlinjen styrde undan det mesta, undantaget en av flera kanadensiska hörnor under den första dryga kvarten, som skapade viss oro.
Sofia Jakobsson skapade på egen hand Sveriges bästa läge före paus efter bollvinst högt upp i banan, men avslutet gick en bra bit vid sidan om målet.

Den andra halvleken blev något helt annat. Sverige kom ut betydligt mera beslutsamt och matchbilden svängde, mycket tack vare snabbare och bättre svenskt passningsspel och ett mera kompakt lag i försvarsposition.

Tio minuter in halvleken bröts dödläget. Elin Rubensson vann boll och hittade snabbt fram med en djupledsboll till Kosovare Asllani, som tog med bollen och slog en väl tajmad passning mot Stina Blackstenius, som hann båga ut ur offsideposition. Blackstenius i sin tur hann sedan före både utrusande målvakten Stephanie Labbe och jagande Shelina Zadorsky och kunde bredsida bollen över Labbé och in till 1-0 för Sverige.

– Det är väl ett lite typiskt Stinamål faktiskt. Det är precis de bollarna jag gillar att gå på och äntligen får jag utdelning i löpningen och avslutet. Fantastiskt skönt, kommenterade målskytten själv efter slutsignalen.

Målet gav stärkt svenskt självförtroende och ännu mera självklarhet i agerandet, men drygt tio minuter efter ledningsmålet fick Kanada straff efter VAR-bedömning.
Ett skott från Desiree Scott tog på Kosovare Asllanis vänstra arm med beslut om straff efter en stunds granskning. Hedvig Lindahl svarade dock för en strålande parad lågt nere vid sin högra stolpe på straffen från Janine Beckie. Fullt sträck och båda händerna på bollen – världsklass.

– Vi har inte vunnit någonting, vi har tagit oss vidare ett steg till i den här turneringen, men det är skönt att ha fått göra en sån här bra insats med tanke på mitt år, kommenterade Lindahl efter matchen.

Hedvig Lindahl svarade för en matchavgörande straffräddning. FOTO: Getty.

Sverige var sedan nära att öka på till 2-0. Asllani slog en kantfrispark mot straffpunkten som Magdalena Eriksson hann först med pannan på, men Labbé kom ut nära och avvärjde.
I den efterföljande situationen trodde sedan många på svensk straff sedan Rolfö gjorts ner i målområdet men i stället bedömdes Sofia Jakobsson, som slog inlägget, ha varit i offsideposition.

Ytterligare en jättechans skapades några minuter senare efter en fin frisparksvariant från ett läge vid kortlinjen. Asllani avslutade med en vältajmad volley, men Scott kunde rensa undan på mållinjen.

Kanada gjorde offensiva byten och gjorde allt för att pressa fram en kvittering, men det svenska laget stod emot pressen bra och kunde hålla kanadensiskorna ifrån sig samtidigt som Hedvig Lindahl var säkerheten själv där bakom när något avslut enstaka avslut nådde igenom.

Efter de något tama första 45 minuterna gjorde Sverige en enastående stark andra halvlek och kan nu välförtjänt se fram emot fortsatt spel i turneringen där förutom VM-placeringarna även en OS-plats finns med i potten.

– Vi hade lite problem med deras platsskiftningar. Ibland hade de inte någon forward där framme när Sinclair vandrade ner... Vi rättade till det lite och så ville vi hitta in mer i spelyta två lite tydligare. Vi pratade också om belastningsbiten, att det blir öppnare ju längre matchen går, och den ytan öppnades upp på ett bra sätt, tycker jag, sade Peter Gerhardsson och fortsatte.

– Jag var inte speciellt nervös... det är situationer som dyker upp, man har någon känsla i kroppen och reagerar, men i annat fall... på något sätt litar jag på de här spelarna.

Nu väntar avspark mot Tyskland på lördag klockan 18.30. Matchen spelas på på Roazhon Park i Rennes där Sverige inledde turneringen med att besegra Chile.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo