Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

0-1 mot Nederländerna i Säffle

U23-landslaget föll mot Nederländerna i veckans första landskamp, som spelades på Sporthälla i Säffle. Katja Snoeijs gjorde matchens enda mål tidigt i den andra halvleken.
– Vi önskade få större utdelning i dag, men prestationsmässigt är det ändå godkänt. Många delar i spelet är på rätt väg, tyvärr fick vi inte med oss resultatet i dag mot ett bra lag, säger U23-förbundskaptenen Ulf Kristiansson.

Sverige var laget som skapade första halvlekens enda riktiga lägen. Rebecka Blomqvist fick bollen på offensiv planhalva, avancerade långt och fick nästan ett friläge innan bollen rann ut till en hörna.

På den efterföljande hörnan sökte sig bollen åter till Blomqvist som från nära håll var ytterst nära att peta in ledningsmålet, men icke. Det var alltjämt mållöst efter första 45 minuterna.

– Vi gjorde en ganska bra och kontrollerad första halvlek. Vi fick inte någon jättefart på vårt anfallsspel och skapade inte särskilt många lägen samtidigt som vi inte släppte till några lägen bakåt. Det var en jämn halvlek där vi var rätt mycket runt deras straffområde och det kändes som att vi hade ett litet övertag, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

I andra halvlek fick sedan Sverige en kalldusch. Först fick Nederländerna ett jätteläge när bollen spelades in från höger till Cheyenne van den Goorbergh som hade öppet mål, men sköt strax över ribban.

I anfallet efter fick Nederländerna ett nytt jätteläge och den här gången satt bollen i mål. Katja Snoeijs fick bollen i straffområde och avlossade ett skott som smet in mellan benen på den svenska målvakten Cajsa Andersson till 1-0 i den 48:e minuten.

Sverige satte igång jakten på kvittering och var nära en utjämning. Efter en fin upprullning spelade Rebecka Blomqvist bollen till Tove Almqvist som tog emot och gick på kraft. Nederländska målvakten var däremot välplacerad och kunde parera.

Nederländerna var heller inte ofarliga och hade ett läge med dryga tio minuter kvar efter ett inspel från höger. Ashleigh Weerden testade lyckan inne i straffområdet, men Cajsa Andersson stod för en fin räddning.

I slutet på matchen fick Rebecka Blomqvist Sveriges sista chans på kvittering. Anfallaren visade sin speed och sprintade till sig ett friläge. Hon försökte lägga in bollen nere i bortre, men målvakten stod ånyo för en kvalificerad räddning. Nederländerna vann därmed matchen med 1-0.

– Vi hade 3-4 minuter i början av andra halvlek som var för dåliga. Vi bjöd på två jättechanser och på en av dessa gjorde Nederländerna mål. Därefter var det på nytt en jämn matchbild där vi hade ett litet övertag och skapade en del bra lägen. Vi önskade få större utdelning i dag, men prestationsmässigt är det ändå godkänt. Vi skapade våra målchanser och spelade bättre försvarsspel än i La Manga. Det var lite extra kul att se Josefine Rybrink spela innerback med den pondusen i sitt försvarsspel samtidigt som hon fick ut mycket av sitt spel i båda riktningarna. Många delar i spelet är på rätt väg, tyvärr fick vi inte med oss resultatet i dag mot ett bra lag, säger Ulf Kristiansson.

På lördag väntar den andra och avslutande träningsmatchen under samlingen i Värmland, mot Kina. Den matchen har flyttats till Tingvalla i Karlstad, då planen i den ursprungliga spelorten Mallbacken inte är i tillräckligt bra skick.

– De spelade samtidigt som oss nu i dag. Vi har inte hunnit kolla på dem, men kommer att göra det under dessa dagar inför matchen nu. Vi mötte Kina förra året och då var det ett snabbt, kvickt och passningsskickligt lag. Prestationen vi gjorde i dag bådar gott inför lördagens match. Fortsätter vi att jobba hårt och vara noggranna både offensivt och defensivt är jag övertygad om att vi kommer att göra en bra match mot Kina, säger Kristiansson.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo