Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Kvartsfinalchansen borta

Frankrike vände underläge två gånger om och besegrade till slut Sverige med 4-2. Med noll poäng efter två matcher är därmed Sveriges chanser att nå kvartsfinal borta inför avslutningen mot England på torsdag

Bilden (foto UEFA): Adil Aouchiches hattrick i första halvlek lade grunden för den franska segern.

Intervju med tvåmålsskytten Anthony Elanga

Det var en målrik och hektisk första halvlek publiken bjöds på i första halvlek på Tallaght Stadium i Dublin, Irland.

Sverige tog ledningen i matchen med 1-0 genom Anthony Elanga i den 17:e minuten. Efter ett väggspel kom Elanga fri och kunde skickligt curla in ledningsmålet nere i bortre hörnet.

Den svenska glädjen var dock kortvarig. Endast fem minuter efter Sveriges mål hade Frankrike och Adil Aouchiche kvitterat till 1-1 på en retur som han slog in i öppet mål efter en jätteräddning i första läget av Oliver Nnonyelu Dovin.

Ytterligare sju minuter senare var Sverige åter i ledningen. Än en gång var det Elanga som gjorde målet. Oscar Uddenäs frispelade Elanga som behöll lugnet och lobbade kyligt in 2-1 i den 29:e minuten bakom den utrusande franske målvakten.

Därefter var Frankrike nära ett kvitteringsmål flera gånger om. Dovin i mål fick jobba hårt och stod för några fantastiska ingripanden och såg till att Sverige var kvar i ledningen. Däremellan hade Uddenäs ett bra läge till ett svenskt tredje mål, men målvakten räddade.

Till slut kom den andra kvitteringen från Frankrike. Än en gång på retur, än en gång av Adil Aouichiche som även skulle komma att göra ett tredje mål. I slutsekunderna på tilläggstiden fick Frankrike även in 3-2 som blev halvtidsresultatet.

– Trots att vi släppte in tre mål gjorde vi en väldigt bra första halvlek. Vi blev väldigt hårt straffade med två bolltapp på egen planhalva och ett felaktigt mål. Det tog väldigt hårt på spelarna. Det är ett tufft mål att åka på. Vi behövde inte få ett sånt mål emot oss mot ett så bra lag som Frankrike. Men planen vi hade inför matchen följer killarna punkt till pricka, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Andra halvlek var betydligt lugnare sett till mål och målchanser. Frankrike hade det mesta av bollen och fick tiden att gå.

Med tio minuter kvar av matchen gjorde Frankrike ännu ett mål på retur. Efter en ny vass räddning av Dovin kunde anfallaren Georginio Rutter få in 4-2. Ett resultat som stod sig matchen ut.

– Precis som i första halvlek försvarade vi oss bra och Frankrike kom till lite färre avslut än i första halvlek. Sedan blev vi lite trötta, vi jobbade hårt och fick slita hårt i försvarsspelet. Tyvärr gick du ut lite över anfallsspelet som inte var lika bra som i första halvlek, säger Christofer Augustsson.

I och med dagens förlust mot Frankrike innebär det att Sverige är utslaget ur U17-EM. Inför den tredje och avslutande gruppmatchen mot England har Sverige ingen chans att ta sig vidare från gruppen.

– Det är så klart en besvikelse att vi inte kan gå vidare från gruppen nu, vi hade hoppats på att det skulle leva inför den sista matchen. Sen visste vi att det var en väldigt tuff grupp med bra nationer vi hamnade med. Samtidigt, erfarenheten vi alla får genom att spela de här två matcherna är fantastiska. Jämför vi de här två matcherna med de två matcherna vi spelade mot de här lagen i kvalet gjorde vi bättre insatser i dag. Spelarna har fått utbildning och lärts sig vad som krävs att möta de här lagen. Nu är de en sådan match kvar att spela mot England som vi ska förbereda oss för och avsluta det här på bästa möjliga vis, säger Augustsson.

Nederländerna besegrade tidigare idag England med 5-2 och har därmed säkrat en kvartsfinalplats redan före sista gruppomgången.

Sveriges startelva mot Frankrike. Foto: UEFA.

Sveriges startelva mot Frankrike: 1 Oliver Nnonyelu Dovin - 19 Hussein Ali, 3 Noah Eile, 16 Taulant Peci, 4 Melvin Bälter - 20 Oscar Uddenäs, 6 Dennis Collander [K], 14 Aleksander Nilsson, 17 Armin Gigovic - 8 Tim Prica, 9 Anthony Elanga.

Johan Velagic