Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust även mot England

P17/02-landslaget förlorade mot England i den tredje och sista gruppspelsmatchen. Tim Prica stod för kvitteringsmålet till 1-1 när Sverige till slut föll med 1-3. EM-äventyret är därmed över för såväl Sverige som England. Frankrike och Nederländerna vidare till kvartsfinal som etta och tvåa i gruppen efter att fransmännen vunnit det inbördes mötet med 2-0.

Videoklippet: Intervju med målskytten Tim Prica.

Inför matchen hade England en liten chans på avancemang. Då krävdes seger med ett par mål och det var det England satsade på direkt från start. England satte gasen i botten och tvingade Oliver Nnonyelu Dovin till en vass benparad redan efter fyra minuter.
Sverige fick inte låna bollen särskilt mycket inledningsvis och efter en kvart kom även Englands ledningsmål. Efter ett inspel från kanten sköt Cole Palmer in 1-0 från nära håll.

Efter målet kom Sverige in i matchen mer och mer, skapade några halvchanser och kunde sedan även kvittera i matchen. I den 26:e minuten nickade Tim Prica in 1-1 efter ett fint inlägg från Anthony Elanga.

Efter första 45 minuterna var det alltjämt ett likaläge.

– Första kvarten var jobbig för oss då de jagade sina mål. Vi blev väldigt tillbakatryckta och var inte riktigt med i matchen. Efter den första kvarten gjorde vi en jättebra halvtimma resten av halvleken och var faktiskt bättre än England, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Sverige gjorde sedan en pigg inledning på andra halvlek. Anthony Elanga slog ett nytt fint inlägg mot Tim Prica som den här gången nickade bollen precis utanför bortre stolpen. Mycket nära ett ledningsmål.

Istället var det England som tog ledningen på nytt. Inhopparen Teddy Jenks sköt ett välplacerat skott utifrån som betydde 2-1 i den 76:e minuten.
Och sex minuter senare ökade England på till 3-1. Även det målet kom av en inhoppare genom Jeremy Sarmiento.

Resterande minuter av matchen rann iväg snabbt. Sverige kämpade hela vägen in, men föll med 3-1.

– Sett över 90 minuter är det nog den bästa prestationen vi gjorde här i EM. Vi har nog alla lärt oss en hel del från de två tidigare matcherna och förstått vad som krävs för att spela mot den här typen av nationer som är väldigt skickliga. Sett till prestationen är det väldigt mycket jag är nöjd med. Framförallt blir anfallsspelet klart mycket bättre än de två tidigare matcherna. Ibland förlorar man, men vi utvecklas och blir bättre, säger Christofer Augustsson.

Sverige föll därmed i samtliga tre gruppspelsmatcher mot Nederländerna, Frankrike och England.

– Det har varit otroligt nyttigt för oss att spela ett U17-EM. Det är en grym erfarenhet att få möta de här bästa lagen och se vilken nivå de ligger på. Se vad som krävs och vad det är vi behöver göra både som lag och i svensk fotboll för att bli bättre. Erfarenheten spelarna får genom att vara här är viktig för deras utveckling. De kommer att ha stor nytta av det här i framtiden. Även för oss ledare, säger Augustsson.

Matchen var även Augustssons sista som P02-förbundskapten. Till sommaren börjar han om med en ny kull, nämligen 04:orna. Samtidigt som Viktor Eriksson tar över 02-kullen.

– Det här är första kullen jag har ansvarat över som förbundskapten. Det har varit väldigt kul, det hinner hända väldigt mycket under de här två åren. Är du inte med i de första landskamperna är det långtifrån kört. Några har varit med på hela resan, men det är även en hel del spelare som har kommit in på vägen. Det absolut viktigaste för spelarna är vad de gör i sina klubblag. Det har varit två väldigt lärorika år och jättekul att jobba med den här gruppen. Trots att vi åker ut här nu har det varit en grym avslutning för oss med att spela ett EM, säger Augustsson.

Den svenska elvan mot England:

Sveriges startelva: 1 Oliver Nnonyelu Dovin – 19 Hussein Ali, 5 Niclas Bergmark, 3 Noah Eile, 16 Taulant Peci – 6 Dennis Collander (K), 14 Aleksander Nilsson – 11 Isak Jansson, 13 David Edvardsson, 9 Anthony Elanga – 8 Tim Prica.

Ersättare: 12 Victor Stulić – 2 Viktor Widell, 7 Melker Roslin, 10 William Milovanović, 15 Totte Holmqvist, 17 Armin Gigović, 18 Sebastian Nanasi, 20 Oscar Uddenäs.

Ej spel: 4 Melvin Bälter (sjuk).

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo