Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sverige vann i VM-genrepet

Sverige vann VM-genrepet mot Sydkorea med 1-0. På tilläggstid kunde den inbytte Madelen Janogy sätta bollen. Nästa gång vi landslaget spelar är i VM i Frankrike

Det var på ett soligt Gamla Ullevi i Göteborg som Sverige tog ett sista avstamp mot sommarens VM-slutspel. Sydkorea stod för motståndet i VM-genrepet. Ett Sydkorea som inledde piggt.

I den sjunde minuten kom matchens första farlighet efter ett fint kombinationsspel. Cho Sohyun klackade fram bollen till Lee Geummin som fick på en rejäl träff och Hedvig Lindahl i målet tvingades peta bollen över ribban ut till en hörna.

Sverige svarade genom ett farligt inspel från Sofia Jakobsson. Sydkorenaskorna lyckades blocka, men hade sedan svårt att få bort bollen. Efter lite flipperspel damp bollen ner hos Lina Hurtig som fick en felträff och missade mål.

Efter lite drygt 20 minuters spel hade Sverige en boll i nät när Stina Blackstenius nickade in en hörna. Målet dömdes dock bort på grund av gruff framför mål.

I slutet av första halvlek bjöds Sverige och Kosovare Asllani på ett bra läge. Kaptenen fick bollen till skänks i straffområdet och försökte curla in bollen nere i bortre hörnet, men målvakten Kim Minjung läste avslutet och räddade.

En jämn första halvlek slutade därmed mållöst, 0-0.

– Det finns spelmässiga bitar som vi måste jobba med och bli bättre på. Exempelvis var inte vårt passningsspel tillräckligt bra i dag. Redan i halvtid tog vi upp en del saker och pratade om som vi försökte bättra i andra halvlek, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Andra halvleken inleddes mer trevande. Efter dryga timmen var det Sveriges tur att bjuda på ett läge. Bollen hamnade hos kaptenen Cho Sohyun som avancerade in i straffområdet och avlossade ett skott. Svenska försvarare stod i vägen och gjorde en viktig block.

Strax efteråt fick Sofia Jakobsson bollen ute på sin högerkant. Jakobsson bröt sig inåt i planen och letade efter första krysset, men Kim Minjung klarade långskottet.

Med tio minuter kvar på klockan kom Hanna Glas förbi på kanten och spelade snett in och bakåt till inhopparen Madelen Janogy. Anfallaren gick på ett direktskott som målvakten räddade längs med marken. Bara minuter senare var Janogy nära på nytt.

Efter en genomskärare blev det ett ihopslag med utrusande målvakten Kim Minjung och inhopparen Anna Anvegård. Bollen hamnade hos Kosovare Asllani som lyfte bollen mot det tomma målet. Janogy rusade dit, men målvakten Minjung hann ikapp och kunde till slut fånga in bollen i säkerhet.

Madelen Janogy skulle dock få en tredje chans och då satt den. I den första tilläggsminuten avancerade Fridolina Rölfo och spelade fram bollen till Janogy. Anfallaren tog med sig bollen i steget, kom fri och lade kyligt bollen under målvakten till 1-0 för Sverige inför stort jubel på Gamla Ullevi. Hennes första mål i a-landslaget.

– Det är jätteskönt att vinna på det sättet vi gjorde i dag. Och den glädjen måste man tillåta sig att ha. Sedan när vi tittar tillbaka på matchen kommer det att finnas delar i vårt spel som vi vill göra bättre. Men just nu är jag glad. Våra inhoppare i matchen gjorde det väldigt bra och det är exakt det man vill se, säger Peter Gerhardsson.

Sverige vann därmed VM-genrepet Sydkorea med matchens enda mål. Närmast väntar nu avresa till Frankrike och spel i VM. Sverige inleder 11 juni med match mot Chile i Rennes.

– Det ska bli väldigt kul att äntligen få åka till VM och spela en tävlingsmatch igen, det var ett tag sedan nu. Senast var ju mot Danmark i kvalet, säger Gerhardsson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo