Link

Förlust i EM-premiären

P17/02-landslaget kammade noll i EM-premiären. Det blev förlust 0-2 mot de regerande mästarna Nederländerna, som är en av förhandsfavoriterna även i årets upplaga av turneringen. De båda målen kom med bara en minuts mellanrum dryga halvtimmen in i den första halvleken. Målskyttar Brian Brobbey och Ian Maatsen.
– Vi förlorade mot ett lag som var bättre än oss. Vår andra halvlek var bra, vi tog till oss av det vi pratade om i halvtid. Vi blev bättre som lag och det är jag stolt över, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Det var en pigg inledning på EM-premiären från båda lagen. Sverige inledde piggt direkt på avspark och Isak Jansson fock så när ett friläge, men kom lite ur vinkel och fick med sig en hörna.

Kort därefter hade Nederländerna två skott på mål som Oliver Nnonyelu Dovin i mål räddade behärskat. Sveriges svarade med ett fint anfall där Jansson och Anthony Elanga kombinerade sig förbi och den sistnämnde fick iväg ett skott som målvakten räddade.

Efter dryga kvarten var Nederländerna nära ett ledningsmål två gånger om. Först prickade Mohamed Taabouni utsidan av stolpen. Kort därefter gjorde Oliver Nnonyelu Dovin en jätteräddning. En reflexräddning på en nick från Brian Brobbey från nära håll.

Sverige stack upp i några anfall. Bland annat var Anthony Elanga ytterst nära att rinna igenom och få ett friläge, men ett nederländskt ben kunde bryta i sista sekund.

I den 33:e minuten kom ledningsmålet. Brian Brobbey fick en djupledsboll och kom fri mot Nnonyelu Dovin och petade in 1-0. Minuten senare kom även 2-0 efter ett skott utifrån av Ian Maatsen.

I slutet på första halvlek stod Nnonyelu Dovin för ytterligare en viktig räddning vilket gjorde att halvtidsresultatet var 0-2.

– Vi är väldigt låga i försvarsspelet. Vi hamnar långt ner med backlinjen och mittfältet sjönk efter vilket gjorde att vi hamnade så lågt att Nederländerna till och med kan skjuta ganska många gånger utifrån. Sen blev det en olycklig minut där de fick göra två mål. Samtidigt kanske det inte var orättvist med tanke på hur matchen såg ut. Vi hade behövt få någon målchans på de kontringarna vi hade och få upp laget och försvara högre upp i plan, säger Christofer Augustsson.

I upptakten av andra halvlek hade Sverige en bra period. Först var det ett bra frisparksläge som Tim Prica fick på mål, men räddades ut till en hörna. Därefter hade Noah Eile Sveriges bästa chans med en nick på en hörna där målvakten gjorde en vass räddning vid stolpen. På den efterföljande hörnan sköt Melker Roslin strax utanför.

Precis som i första halvlek hade Nnonyelu Dovin en del att göra även i andra halvlek där han stod för ett par svettiga ingripanden och riktiga klassräddningar.

Inga fler mål föll i matchen. Sverige förlorade EM-premiären med 0-2 mot Nederländerna.

– Vi förlorade mot ett lag som var bättre än oss. Vår andra halvlek var bra, vi tog till oss av det vi pratade om i halvtid. Vi blev bättre som lag och det är jag stolt över, säger Christofer Augustsson.

Sverige fick en tuff uppgift i EM-premiären mot en av förhandsfavoriterna, de regerande mästarna Nederländerna. Foto: Uefa.

Matchen var spelarnas allra första i ett mästerskap. Även för förbundskapten Augustsson var det mästerskapsdebut.

– Långsiktigt är det här. Jättebra utbildning för både spelarna och oss ledare. Vi får jättemycket erfarenhet genom att vara i den här miljön på mästerskap. Att få spela ett så pass bra lag som Nederländerna i första matchen och få all den erfarenheten är ovärderlig. Vi hoppades få med oss ett bättre resultat än vad vi tyvärr fick, säger Augustsson.