Gerhardssons VM-trupp presenterad

De 23 spelare som får äran att representera Sverige i VM är nominerade. Förbundskapten Peter Gerhardsson har presenterat truppen till VM-slutspelet i Frankrike - som för svensk del inleds mot Chile den 11 juni i Rennes.
– Det ska bli en fantastisk upplevelse att delta i VM, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Drygt åtta månader efter att VM-avancemanget säkrades genom 1-0 borta mot Danmark var det dags att presentera den trupp som får möjlighet att resa till Frankrike och representera Sverige under VM.
Förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har under den senaste tiden sett många timmar fotboll för att till slut landa i den trupp som nu är presenterad. Förbundskaptenen redogör för sina tankar om uttagningen:

– Det är alltid skillnad i tankesättet när vi tar ut olika trupper – beroende på motstånd och matchandet som väntar. Jämfört med en ordinarie samling är det också skillnad på att ta ut en VM-trupp. VM är speciellt och där behöver du som förbundskapten 23 spelare som verkligen kan spela, du behöver spelare du vet kan prestera på den här nivån.

– De erfarenheter vi samlat på oss under våra knappa två år med landslaget – jag tänker på alla matcher vi sett och spelat, alla träningar vi genomfört, filmat och analyserat – har gett oss en trygg grund för uttagningen. Så vi känner att all den informationen vi har gett oss bra möjligheter att ta ut den trupp vi känner passar bäst till mästerskapet.

– Dessutom kommer spelarnas erfarenhet att vara viktig i det här läget, att de varit med och spelat den typ av matcher som väntar. Och det har vi en del spelare som gjort, vilket känns bra.

I mästerskapet väntar gruppspelsmatcher mot Chile, 11 juni i Rennes, Thailand, 16 juni i Nice, samt mot USA, 20 juni i Le Havre. Förbundskaptenen är förhoppningsfull och ser fram emot utmaningen.

– Vi har under min förbundskaptensperiod spelat bra matcher mot lag som är bättre rankade än oss i dagsläget. I dessa matcher har vi gjort fina prestationer och visat att vi har möjlighet att vinna mot det motståndet. Så det ska bli en fantastisk upplevelse att delta i VM.

Jonna Andersson och Hedvig Lindahl under torsdagens presskonferens i TV4-huset.

Nästa fredag, den 24 maj, samlas landslaget till förläger i Båstad och sedan Göteborg. Fortfarande finns det chans att se landslaget ladda på hemmaplan när VM-genrepet spelas mot Sydkorea på Gamla Ullevi, fredagen den 31 maj.

– Det ska bli oerhört skönt att köra igång och börja förberedelserna mot första matchen mot Chile. Det blir ett bra genrep att möta Sydkorea i Göteborg, som också är ett spelskickligt lag med många kvicka och snabba spelare. Vi kommer få en bra förberedelsematch inför VM där.