Coca-Cola och SvFF tar fram avbilder av fyra kvinnliga fotbollsstjärnor

För första gången hyllas nu fyra kvinnliga fotbollsspelare i Sverige med varsin personidentisk avbild i cement i skala 1:1. Avbilderna är en del av initiativet Football Forevher som Coca-Cola tillsammans med Svenska Fotbollförbundet startat för att öka synligheten för damfotbollsspelare. Syftet med initiativet är att påverka attityder och öka intresset för damfotboll.
Spelarna som avbildats är VM-aktuella landslagsspelarna Kosovare Asllani, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Caroline Seger. Avbilderna kommer att synas på olika platser runtom i Sverige under sommaren.

Många kvinnliga fotbollsspelare håller världsklass i sin idrott, men är ofta mer eller mindre okända för allmänheten. En förklaring till det är bristen på stjärnstatus och synlighet för damfotbollsspelare; om kvinnor aldrig syns eller marknadsförs som stjärnor kommer de heller aldrig uppfattas som stjärnor. Inför sommarens VM har Coca-Cola tillsammans med Svenska Fotbollförbundet tagit fram fyra avbilder av kvinnliga spelare för att uppmärksamma damlandslaget och öka synligheten för spelarna.

– Vi behöver se fler kvinnliga fotbollsspelare hyllas och ta plats som idrottsstjärnor. Vi är mitt inne i en positiv förändring och genom att arbeta tillsammans för ett jämställt fotbollssverige kan vi påverka bilden av, och intresset för, damfotbollen. Det känns stort att jag är en av fotbollsspelarna som nu avbildats och jag är väldigt stolt över att vara en del av Football Forevher, säger Caroline Seger, fotbollsstjärna och lagkapten för svenska landslaget.

Målsättningen med Football Forevher är att öka synligheten för damspelare och därmed påverka attityder och intresset för damfotboll. En viktig faktor för att bidra till ett jämställt fotbollssverige är ökad synlighet.

– För oss är det en självklarhet att ha en jämställd sponsring i vårt samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Som sponsorer känner vi ett ansvar att påverka och driva positiv förändring för att uppnå ett jämställt fotbollssverige. Sveriges damlandslag är en stolthet för svenska folket och vi är tacksamma att kunna exponera vårt varumärke tillsammans med dessa fantastiska fotbollsstjärnor. Vår förhoppning är att avbilderna kommer att bidra till ökad synlighet för damfotbollsspelare och ha en positiv inverkan på fotbollssverige, säger Olivia Enquist, marknadsdirektör på Coca-Cola AB.

– Ökad jämställdhet och att alla – kvinnor och män, flickor och pojkar – ska ha samma förutsättningar att spela fotboll, är en de viktigaste frågorna SvFF driver. Vi ser en positiv utveckling, men det finns mycket kvar att göra. En viktig sak vi och våra partners tillsammans kan göra för att påverka bilden av fotbollen i Sverige, är att skapa större synlighet och stjärnstatus kring våra landslagsspelare. På så sätt påverkar vi också det kommersiella värdet på damfotbollen. Football Forevher är ett initiativ som bidrar till just detta på ett väldigt tydligt sätt, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

 

Ökad jämställdhet och att alla – kvinnor och män, flickor och pojkar – ska ha samma förutsättningar att spela fotboll, är en de viktigaste frågorna SvFF driver.

Håkan Sjöstrand

 

Synlighet avgörande för förändring

Synlighet i medier, både redaktionellt och köpt utrymme, är avgörande för att damfotbollen ska kunna utvecklas och fortsätta professionaliseras, enligt forskning. I dagsläget får kvinnliga idrottare 20 procent av medieutrymmet.

– Att kvinnliga fotbollsspelare får mindre uppmärksamhet och sämre ekonomiska förutsättningar motiveras ofta utifrån att marknaden styr vad spelarna "förtjänar". Men för att uppnå en jämställd fotboll och påverka marknaden krävs en attitydförändring, att kvinnor och mäns idrottande värderas lika. Genom handlingar, erkännanden och språk påverkar privatpersoner, media och sponsorer hur damfotbollen uppfattas. Det krävs alltså en beteendeförändring i attityd för att påverka synlighet och intresse; för att kvinnliga fotbollsspelare ska ses som stjärnor behöver de också ges legitimitet som stjärnor, säger Mattias Melkersson, doktor idrottsvetenskap vid Malmö Universitet.

De fyra avbilderna kommer att visas för första gången utanför Gamla Ullevi den 31 maj, när Sverige möter Sydkorea i VM-genrepet. Därefter kommer de att åka på en turné genom Sverige, med bland annat stopp i respektive spelares hemkommun.

För mer information:

Frida Keane, Director Public Affairs Communication & Sustainability Coca-Cola Sverige
Tel: +46 (0)72 147 02 40, e-post 

Andreas Jansson, kommunikationschef Svenska Fotbollförbundet
Tel: 073-830 40 40, e-post