Hanna med från start idag

Förra veckan spelade hon EM-kval med F17-landslaget – veckan därpå gjorde hon U23-landslagsdebut. I dag söndag går 16-åriga Hanna Bennison in från start i U23-landskampen mot Italien klockan 18.
– Det är jättekul att få chansen. Att spela för U23-landslaget är något jag har drömt om, säger Hanna Bennison.

Så sent som förra fredagen avslutade Hanna Bennison och F02-landslaget Elite Round på hemmaplan. Efter två förluster mot Polen (0-2) och Spanien (0-1) avslutade laget med en 1-0-vinst mot Slovakien i Borås.

– Vi började lite så där mot Polen, vi kom inte riktigt upp i 100 procent. Sen gjorde vi en bra match mot Spanien där vi jobbade med och utvecklade det vi hade pratat om, det var ett stort lyft. Slovakien var inte lika bra motstånd, men vi fortsatte att göra det vi hade kommit överens om och fick in ett mål så vi kunde vinna matchen, säger Hanna Bennison.

Den centrala mittfältaren spelade varenda minut i de tre matcherna och bar även kaptensbindeln under kvalet.

– Det är så klart jättekul och en stor ära. Bara att få spela för Sverige är jättestort och att sen även få ta på sig bindeln är väldigt speciellt. Det är kul med lite extra ansvar, jag gillar det. Att kunna hjälpa lagkompisarna och styra laget, säger Hanna Bennison.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag kanske inte är den som pratar jättemycket ute på planen. Jag mer visar med mina aktioner ute på plan. Att jag tar för mig, säger Hanna Bennison.

Samma dag som hon avslutade Elite Round med F17-landslaget fick hon reda på att nya landskamper väntade. Den här gången för U23-landslaget.

– Jag blev väldigt överraskad, det här var verkligen ingenting jag hade tänkt på. Förbundskaptenen Ulf (Kristiansson) ringde min pappa efter matchen mot Slovakien och det var så jag fick reda på det. Det var bara glädje då, säger Bennison.

I fredags inledde U23-landslaget fyrnationsturneringen i La Manga mot USA. För Bennison innebar det debut med ett inhopp på 25 minuter.

– Det är jättekul att få chansen. Att spela för U23-landslaget är något jag har drömt om och att jag nu är här och redan har fått spela mot ett så bra lag som USA är väldigt kul. Jag fick ändå lite boll, men det var rätt trångt på mitten. Det var alltid någon i ryggen så det var lite svårare att vända upp, men annars kändes det helt okej, säger Bennison.

U23-förbundskaptenen Ulf Kristiansson beskriver Bennison på följande sätt:

– Hanna är en väldigt teknisk och skicklig fotbollsspelare. Trots att hon bara är 16 år kan hon redan nu sätta rytmen i anfallsspelet på U23-landslagsnivå. Mot USA kom hon in och vårdade bollen på ett bra sätt och bidrog till vårt anfallsspel på ett väldigt skickligt sätt. Hon är bekväm med bollen i trånga situationer och har en förmåga att bli rättvänd även under press. Hon har en fantastisk blick för spelet och är duktig på att både spela bollen och driva själv med bollen framåt. Dessutom jobbar hon hårt i försvarsspelet, säger Ulf Kristiansson.

Det återstår nu två matcher för U23-landslaget. I dag ställs laget mot Italien innan samlingen avslutas med en match mot England på tisdag. När intervjun gjordes visste inte Bennison om att hon skulle starta dagens match mot Italien.

– Det hade varit kul att få chansen i någon mer match och få lite mer speltid. Annars försöker jag bara att lära mig så mycket som möjligt. Det är väldigt duktiga spelare som är med här som jag kan lära mig av, säger Bennison.

Medan hon var lagkapten spelade varenda minut i F17-landslaget har hon en annan roll i U23-landslaget där hon är helt ny och klart yngst i truppen.

– På planen försöker jag göra det jag brukar och tar för mig. Utanför planen kanske jag är lite mer avvaktande då jag är ny i gruppen. Men det fotbollsmässiga försöker jag bara göra det jag brukar.

Märker du av att du är några år yngre än resten av spelarna?
– Ja, utanför planen märker man att snacket är lite annorlunda jämfört med 02:orna. Sen på planen märks det att spelarna är rutinerade. De vet alltid vad de ska göra. Allt går snabbare och de vet vart de ska ligga i försvarsspelet. De har koll på detaljerna.

Samtidigt är hon van vid att vara yngst i laget. Hemma i klubblaget FC Rosengård är hon uppe och tränar kontinuerligt med a-laget och gjorde i fjol sin allsvenska debut. Totalt blev det fyra inhopp.

– Det gick ganska bra. Det är alltid kul att få chansen att spela i Allsvenskan. Det var väldigt nervöst i första matchen, men det släppte direkt jag kom ut på planen.

Det här året har hon börjat förtroendeingivande. I februari fick hon chansen från start mot IFK Kalmar i Svenska Cupen. Hon tackade för förtroendet genom att smälla in två mål i 4-0-vinsten. Hennes första mål för a-laget.

– Det var väldigt stort för mig och samtidigt var det kul att kunna bidra genom att göra mål för laget.

Om en vecka, söndagen 14 april, inleder FC Rosengård den nya säsongen med seriepremiär i Damallsvenskan.

Vad har du för förhoppningar på kommande säsong?
– Jag hoppas på så mycket speltid som möjligt under året och fortsätta utvecklas som spelare.

Sveriges startelva mot Italien: Matilda Haglund [K] - Nathalie Hoff Persson, Linnea Selberg, Matilda Plan, Amanda Nildén - Hanna Bennison, Alexandra Jonasson - Wilma Öhman, Loreta Kullashi, Ebba Hed - Emma Westin.