U23 Emma Westin

Sommaren 2017 bytte hon Boo FF och Stockholm mot collegespel i Kalifornien. Efter två år är Emma Westin nu tillbaka i den blågula dressen. I helgen gjorde hon sin startdebut för U23-landslaget och nätade direkt.

Det var en helt fantastisk känsla. Generellt är det ju väldigt kul att göra mål, men att få göra det för sitt land gör en extra stolt.

Emma Westin

Som så många andra började Emma Westin spela fotboll i fem-sexårsåldern. Hon gjorde sina första av många träningar i moderklubben Boo FF. När hon var 13 år hade hon nått A-laget.

– En tränare från ungdomslaget var även uppe i a-laget som tränare. På det viset var inte steget jättestort eftersom tränaren visste vem jag var. Sen var det så klart något nytt för mig att som 13-åring spela med 25-åringar. Jag är ganska blyg av mig så det blev mest att jag tog för mig ute på plan för att sedan mest sitta och lyssna i omklädningsrummet och så, säger Emma Westin.

Westin gjorde en säsong i division 2 och tre och en halv säsong i division 1. Totalt blev det 43 mål på 63 framträdanden i division 1 innan hon lämnade för collegespel i USA.

– Boo är som mitt andra hem. Jag har tillbringat massor med tid med spelare, ledare och andra i och omkring klubben. Det har varit en trygghet att växa upp med så fantastiska människor som dessutom delar mitt intresse. Det har betytt väldigt mycket för mig så det var jobbigt att lämna klubben, säger Emma Westin.

Hur hamnade du i USA?
– Jag hade en amerikansk tränare i Boo från att jag var 13 år och en av mina bästa kompisar hade en dröm om att spela collegefotboll. Det väckte intresset för mig. Sen har det så klart att göra med utbildningen också. Hemma i Sverige är det svårare att satsa på både skola och fotboll, men i USA är det uppbyggt annorlunda som gör det enklare att få en bra utbildning samtidigt som du satsar på din fotboll, säger Emma Westin.

Sommaren 2017 packade hon sina väskor för att flytta nästan 9 000 kilometer från föräldrarhemmet i Stockholm till Kalifornien, USA.

– Det var tufft i början. Det var nytt språk, den amerikanska kulturen är annorlunda än i Sverige och sen är det ju även en tidsskillnad på nio timmar. Jag klarade ju det själv, men det hade varit skönt att ha familjen nära, speciellt när det inte alltid går som man har planerat. Nu går det bättre även om jag så klart saknar min familj och mina vänner, säger Westin.

Hon är nu halvvägs in på sin utbildning och har gjort två säsonger för sitt University of California Berkeley, mer känt som CAL. Skolorna är uppdelade i olika konferenser i tre olika divisioner. När grundserien är färdigspelad väntar sedan NCAA-slutspel med de 64 bästa lagen som placeras in i ett slutspelsträd vilket innebär vinna-eller-försvinna-matcher.

– Vi gjorde en bra grundserie, men åkte ut i första rundan i slutspelet. Vi fick tyvärr ett rött kort redan efter fyra minuter vilket var väldigt trist. Det var synd för vi hade ett bra år och det kändes som att vi kunde gå långt, säger Westin.

Under andra säsongen gick det tyngre för laget som missade slutspel.

– Det var ett tufft år för oss. Vi hade ett väldigt ungt lag och drabbades av en hel del skador. Resultatmässigt var det inte så kul säsong, förhoppningsvis går det bättre nästa år, säger Westin.

Under första året noterades Westin för nio starter på 19 matcher och gjorde ett mål och tre assist. Under andra året startade hon 19 matcher och stod för fyra mål och fyra assist.

– Första säsongen var ganska tuff. Allt var nytt då med språket, kulturen och spelsystemet. Det är fria byten som gäller så med tanke på det fick jag spela mycket för att vara förstaårselev, men jag är lite besviken då det inte gick jättebra. Under mitt andra år gick det mycket bättre för mig. Även om det har gått sämre för laget har det gått mycket bättre för egen del. Jag har spelat de flesta minuterna och försökt vara en av spelarna som visar framfötterna, säger Westin som under sin tid i USA fått testa på de flesta positionerna.

– Oftast spelar jag antingen som nummer tio eller vänsterytter. Förra året testades jag på lite olika positioner så jag spelade även som både wingback och som innermittfältare. Men det jag föredrar att spela är som nummer tio eller som vänsterytter.

Hur är annars livet som collegespelare i USA?
– Det är jättekul och generellt väldigt proffsigt. Skolan har ju jättemycket resurser så vi blir behandlade som proffs även om vi verkligen inte är det. Sedan är hela upplevelsen med college kul. Ibland är det lite tufft att behöva fokusera så mycket på skolan då du missar en hel del på grund av alla matcher och att du är på resande fot. Men i det stora hela funkar det jättebra.

Vad är de största skillnaderna jämfört med hemma i Sverige?
– Vi har ju våra fria byten här i college vilket gör att det blir ett mer intensivt spel eftersom du kan komma in och ge järnet för att sedan bli utbytt när du blir trött. Det är mer gasa och köra i USA jämfört med Sverige som jobbar mer med linjer och att ligga rätt i positionerna. Fotbollsmässigt är spelarna mer atletiska och snabba i USA medan spelarna i Sverige överlag är mer tekniska och bollskickliga.

För tillfället befinner hon sig i Spanien och La Manga där U23-landslaget spelar en fyrnationsturnering. Det är första gången Westin är kallad till U23-landslaget och första gången på två år som hon spelar landskamper.

– Det var längesedan jag spelade svensk fotboll så det är väldigt kul att vara tillbaka i landslaget igen. Det är lite annorlunda spel i U23-landslaget jämfört med hur det var när jag spelade i F19-landslaget. Spelet här i U23 passar mig bättre.

I senaste matchen mot Italien startade hon och tackade för förtroendet genom att göra mål direkt. Tyvärr räckte det inte då Italien vann matchen med 4-1.

– Jag fick en perfekt passning från Wilma (Öhman) så det var bara att lägga in bollen i mål för mig. Det var en helt fantastisk känsla. Generellt är det ju väldigt kul att göra mål, men att få göra det för sitt land gör en extra stolt. Bara att få representera Sverige är stort.

Utöver Italienmatchen gjorde hon även ett inhopp på 25 minuter i uddamålsförlusten mot USA. Förbundskapten Ulf Kristiansson om sin adept:

– Hon gjorde en jättebra första halvlek mot Italien. Hon var vass i djupled, stark i kroppen och svår att ta bollen ifrån. Hon har en härlig inställning i duellspelet och närkamperna. Det är en målfarlig spelare och hamnar ofta i rätt läge då hon sätter sig själv i avslutslägen. En duktig avslutare, det visade hon mot Italien, säger Ulf Kristiansson.

I dag tisdag avsluts fyrnationsturneringen i La Manga med match mot England. Precis som senast finns Emma Westin med från start.

– Vi är revanschsugna. Resultatmässigt har det inte gått så bra som vi har hoppats på. Vi går in till matchen med inställningen att vinna och göra en bra prestation. Alla är fortsatt taggade, säger Emma Westin.

Johan Velagic

Nationella partners