Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Hattrickskytten i startelvan mot Slovenien

I sin blott andra landskamp smällde Wilma Leidhammar in tre mål när F03-landslaget besegrade Nordirland med 3-0 i UEFA-turneringen i Slovenien. Det är dock inte första gången hon gör hattrick i den blågula dressen. Vid 11.00 väntar chans till nya landslagsmål i matchen mot Slovenien. – Det är en väldigt speciell känsla att göra mål för Sverige, det går inte riktigt att beskriva. Det var helt fantastiskt, säger Wilma Leidhammar.

Bilden: Wilma Leidhammar finns med från start i mötet mot Slovenien 11.00. Se hela startelvan i slutet av artikeln.

Redan vid fyraårsålder började Wilma Leidhammar spela fotboll i Alets IK i Halmstad. Inför säsongen 2017 bytte hon till BK Astrio där hon under sin första säsong gjorde sin a-lagsdebut i Division 3.

– Det är ett annat typ av spel på seniornivå. Det är mer fysiskt i a-laget och kanske lite mindre teknik. Det är kul och väldigt lärorikt, säger Wilma Leidhammar.

I fjol fick hon betydligt mer speltid. På tio matcher noterades Leidhammar för 13 mål och vann lagets interna skytteliga. Samtidigt avancerade BK Astrio från Division 2 till Division 3.

– Vi gjorde en bra säsong, vann ganska många matcher och låg med i toppen hela tiden. Nu har vi fått in en ny tränare och en del nya duktiga spelare, säger Wilma Leidhammar.

I fredags inledde Astrio säsongen i Division 2. Seriepremiären var en tuff historia och slutade i en 0-7-förlust mot Laholms FK.

– Vi vet om att motståndet kommer att bli tuffare i år, det är bra lag i tvåan. Vi ska försöka spela så bra som vi bara kan och försöka ta så mycket poäng som möjligt, säger Wilma Leidhammar.

Anfallaren själv var inte med i matchen. Istället gjorde hon sin landslagsdebut när hon startade mot Wales i UEFA-turneringen i Slovenien.

– Det var jättestort att få debutera. Att få ut där och sjunga med i nationalsången. Det var en väldigt speciell känsla att spela för Sverige, säger Leidhammar.

Sverige vann öppningsmatchen med 3-1. Dagen efter spelade laget sin andra match i turneringen mot Nordirland. Även det slutade med vinst, den gången med 3-0.

– Det har sett bra ut från vår sida. Wales och Nordirland är jämnbra lag skulle jag säga. Vi har anpassat vårt spel lite till motståndet, men samtidigt spelat vårt spel i båda matcherna, säger Leidhammar.

I den andra matchen mot Nordirland stod Leidhammar för ett hattrick då hon prickade in samtliga mål i matchen.

– Det var verkligen jättekul. Att först bara göra mål var väldigt stort, men sen att det bara flöt på som det gjorde var väldigt, väldigt, kul, säger Leidhammar.

Målskyttet öppnade hon efter dryga kvarten.
– Vi bröt bollen långt in på deras planhalva och kom ut på kanten med bollen som sen spelades in till Fiona (Eriksson) som sköt. Jag såg att det blev en retur, var där först och sköt in bollen i mål.

Andra målet kom i upptakten av andra halvlek.
– Joséphine (Nyblom Batafoé) tog ett inkast till mig. Jag fick bollen och försökte faktiskt att slå ett inlägg, men bollen gick mot mål, över målvakten och in i mål.

Hattricket fullbordades sedan efter drygt en timmes spel.
– Det tredje och sista målet kom till efter en kort hörna. Matida (Vinberg) fintade bort sin spelare och slog in bollen till Elin (Sjöström) som sköt. Det blev en ny retur och då var jag där igen.

Hur var det att göra mål i landslaget för Sverige?
– Det är en väldigt speciell känsla att göra mål för Sverige, det går inte riktigt att beskriva. Det var helt fantastiskt.

Har du alltid gjort mycket mål?
– Jag tror att jag alltid har gjort rätt mycket mål. Jag har alltid spelat som forward och hamnat i många avslutningslägen. Att göra mål är den bästa känslan. Att hjälpa laget på det sättet. Man känner att man har lyckats som forward då.

Även om det var hennes första landslagsmål har hon faktiskt lyckats med bedriften att göra tre mål i den blågula dressen tidigare. Efter ett regionalt läger i Lund i februari blev Leidhammar uttagen till ett landslagsläger i Göteborg i mars. Där gjorde hon också ett hattrick i en internmatch mot Kopparbergs/Göteborg FC.

– Det har gått jättesnabbt från det regionala lägret i februari till nu. Jag blev väldigt överraskad när jag blev uttagen till turneringen här i Slovenien. Det var 44 riktigt duktiga spelare på lägret i Göteborg. Det var en jättehäftig känsla att öppna mailet och se att mitt namn var med i kallelsen.

Under måndagen avslutar Sverige UEFA-turneringen med en match mot hemmanationen Slovenien.

– Det gäller för oss att göra en bra träning och tagga till så vi kan slå dem också.

Johan Velagic

Sveriges startelva: 12 Serina Iddrisu Backmark - 2 Hanna Wijk, 8 Johanna Svedberg, 5 Saga Carlsson (K), 6 Elma Junttila Nelhage - 15 Sefanit Luwan Samrawe, 9 Emilia Bengtsson, 10 Elin Sjöström, 14 Matilda Vinberg - 18 Monica Jusu Bah, 17 Wilma Leidhammar.

Sveriges ersättare: 1 Elin Svahn - 3 Joséphine Nyblom Batafoé, 4 Maja Vesterberg, 7 Evelina Pettersson, 11 Sara Öjebo, 13 Johanna Renmark, 16 Klara Nyberg, 20 Fiona Eriksson.

Ej till spel: Alice Söndergaard

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo