Link

Prica sköt Sverige till P17-EM

P17/02-landslaget är, efter stor dramatik, vidare till EM-slutspel på Irland i maj. Drömmen om EM såg ut att gå upp i rök i den 89:e minuten när Serbien kvitterade till 1-1, men Tim Prica, som även gav Sverige ledningen på straff i den första halvleken, frälste Sverige med ett vackert 2-1-mål i de sista sekunderna av tilläggstiden – matchens sista spark.
– Det är bara ren glädje vid målet. Jag är så glad för spelarnas skull. Att det de gör på planen ger resultat och att vi nu är klara för EM!, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Det var en trevande inledning på matchen som båda lagen var tvungna till att vinna. Serbien var laget som hade mest boll och kom också till flest anfall, men Sverige kontrollerade det bra med sitt försvarsspel.

Efter en halvtimmes spel testade Uros Knezevic ett skott utifrån som Oliver Nnonyelu Dovin gjorde en bra räddning på. Därefter hade Sverige några lyckosamma minuter.

I den 38:e minuten gjorde Sverige en snabb omställning och Aleksander Nilsson fick ett öppet mål efter ett inspel från vänster. Mittfältaren gick på direktavslut, men målvakten Filip Stankovic kan ha stått för sin livs räddning då han styrde bollen ut till en hörna.

På den efterföljande hörnan tilldömdes Sverige en straff. En straff som Tim Prica tog hand om. Anfallaren klev fram och sköt distinkt in 1-0 till Sverige i den 40:e minuten. Ett mål som just där och då betydde att Sverige var i U17-EM.

På tilläggstid hade Serbien sedan en farlig frispark där Knezevic än en gång testade lyckan. Än en gång stod Nnonyelu Dovin för en jätteräddning.

– Vår första är väldigt bra, kanske den bästa i det här kvalet. Vi hade en bra speluppbyggnad och försvarade oss väldigt bra. Som helhet fick vi ihop alla delarna på ett bra sätt och det var kanske vår bästa halvlek här nere, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Andra halvlek inledde Sverige piggt och stack upp i flera anfall och skapade en del halvchanser. Närmast var Isak Jansson vars skott täcktes av serbiskt försvar och styrdes precis utanför ena stolpen.

Därefter var det Serbien som hade bollen och inledde en frenetisk jakt i första hand en kvittering. I slutet ökade serberna trycket ytterligare i mäktig slutforcering och kom i våg efter våg. Sverige kämpade heroiskt och stretade länge emot.

Men så, i slutet av ordinarie tid, kom kvitteringen. Milan Kremenovic sköt in 1-1 för Serbien i den 89:e minuten.

– I andra halvlek var vi väldigt påverkade av resultatet och Serbien tryckte på. Vi ville inte tappa bollen och fick inte igång något ordentligt anfallsspel, samtidigt som vi försvarade oss väldigt bra. Sen kom kvitteringen till slut kanske inte helt ologiskt då de verkligen tryckte på och vi sjönk ner allt lägre. Slutet på matchen sen var helt osannolikt. Helt osannolikt, säger Christofer Augustsson.

Därefter öppnade sig matchen helt och hållet. Båda lagen var nämligen tvungna att vinna för vid resultatet 1-1 var helt plötsligt inget av lagen vidare. Båda lagen gick för segern och båda lagen fick två-tre jättelägen vardera på tilläggstid.

Sen kom det. I den 95:e minuten. Tim Prica fick bollen i utkanten av straffområdet. Anfallaren väntade in sin försvarare och gjorde en kvick och läcker skottfint. Försvararen hamnade ur balans. Prica fick en lucka och tog den. Ett rappt avslut vid närmsta stolpen nere i målvaktens vänstra hörn. 2-1 till Sverige. Andraplatsen i gruppen bakom Frankrike och en plats till U17-EM säkrades med matchens sista spark.

– Man blir helt otroligt glad, det är bara ren glädje vid målet. Jag är så glad för spelarnas skull. Att det de gör på planen ger resultat och att vi nu är klara för EM! Jag skriker till Oliver (Nnonyelu Dovin) att springa tillbaka och ställa sig i målet igen så att de inte ska dra någon lång boll mot mål, men domaren säger att det är slut. Att det inte blir någon avspark. Då är det också bara ren glädje, säger Augustsson och fortsätter:

– Jag har sagt det i alla matcher, men fan vad killarna jobbar hårt och sliter. Det är jobbigt, men de viker aldrig ner sig. Arbetsinsatsen och koncentrationen i hur vi försvarar är ruskigt bra. Man kan prata hur mycket som helst om den här matchen, men jag är väldigt glad för spelarnas skull. Att de får spela så här bra matcher, göra så bra prestationer och nu får spela ett mästerskap. Det är inte alla som får göra det. Sen vill jag även passa på att säga att ledarna är grymma. Vi har hittat en bra struktur att arbeta med spelarna. Alla vet vad som gäller vid landslagssamlingar och anpassar sig efter det..

EM-slutspelet avgörs på Irland 3-19 maj. Lottning sker torsdag 4 april klockan 19.30.

Svenskt jubel i Serbien. Foto: SvFF.

FAKTA P17-EM 2019

När? 3-19 maj 2019

Var? Irland. Spelorter Dublin (Tallaght Stadium, Tolka Park, UCD Bowl, Whitehall Stadium), Longford (Strokestown Road), Waterford (Regional Sports Centre) och Wicklow (Carlisle Grounds).

Deltagande lag: Belgien, England, Frankrike, Grekland, Irland (arrangör), Island, Italien, Nederländerna, Portugal, Ryssland, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.
Slutspelet lottas 4 april kl 19.30.

Dessutom: EM-slutspelet är också europeiskt kval till U17-VM, fem platser på spel. De fyra semifinalisterna går till VM samt vinnaren i en utslagsmatch mellan "de två bästa kvartsfinalisterna som inte går till final".

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo