Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Turesson inför Future Team-turneringen i Belgien

I kväll 19.00 inleder P16/03-Future Team en fyrnationsturnering nere i Belgien. Första matchen spelas just mot värdnationen Belgien. Övriga lag i turneringen är Danmark och Tjeckien.
– Det är fantastiskt att killarna får de här tre matcherna mot liknande spelare. Det ska bli kul att komma igång och kunna använda matcherna i vår fortsatta utbildning, säger Tomas Turesson som ansvarar för Future Team-verksamheten.

Future Team-landslaget befinner sig för tillfället i Belgien där en fyrnationsturnering väntar. Laget består av en trupp på 20 spelare där samtliga förutom Adam Hellqvist står på noll landskamper. Därmed kommer det att bli en hel del landslagsdebutanter den här veckan.

– Alla är motiverade och taggade då i princip alla gör sin första landskamp. Det är lite anspänning hos de flesta så det är vår uppgift som ledare att vägleda spelarna och se till att axlarna sänks lite. Vi har pratat om hur det är att spela för Sverige med nationalsång och allt runtomkring. Det är en stor sak för många av spelarna. Det blir säkert en häftig upplevelse för dem, säger förbundskapten Tomas Turesson.

Första matchen spelas i kväll 19.00 mot hemmanationen Belgien.

– Vi har jobbat på bra under de få träningarna vi har haft. Bartosz Grzelak har drivit på spelarna hårt, känslan är bra. Vi har haft det lite svårt att hävda oss mot Belgien i Future Team historiskt sett. Vi ska göra så gott vi kan och hoppas kunna ta steg i veckan som lag. Vi ska försöka göra en bra match, det ska bli kul att äntligen få sätta igång och spela landskamper, säger Tomas Turesson.

Turneringen går sedan vidare med ny match redan dagen därpå. I morgon onsdag väntar match mot grannlandet Danmark. Samlingen avslutas sedan på fredag med match mot Tjeckien.

– Killarna kommer att få en jätteupplevelse oavsett vad resultaten i matcherna blir. Förhoppningsvis stimuleras de till att fortsätta jobba på hårt i sin hemmamiljö, säger Tomas Turesson.

Inför i år bytte Turesson roll i förbundet. Från förbundskapten för P19-landslagen till att ansvara för Future Team-verksamheten.

– Det är mycket andra olika slags uppgifter. Jag pratar mycket med andra nationer och vi håller föredrag kring hur vi arbetar med vår Future Team-verksamhet. Sen är det Bartosz (Grzelak) som sköter mycket med just laget i samband med träningar och matcher. Vi har arbetat med Future Team-verksamheten i några år, men vi är fortfarande en bit efter de andra nationerna, säger Turesson och fortsätter:

– Det gäller att vi sätter fart. Och försöker hänga med i utvecklingen vad gäller forskning, andra roller runt laget som läkare, fys och psykologi och hur man definierar en spelare för Future Team. De andra nationerna gör olika tester och tittar på längd och vikt och föräldrarnas längd och så vidare. Medan vi i Sverige mer bara bedömer själva utifrån vad vi ser. Vi lär oss mycket vid såna här samlingar och genom samarbetet med de andra nationerna. Förhoppningsvis ansluter sig fler nationer till Future Team och vidareutvecklar det här konceptet som jag älskar. Jag hoppas bara på att vi kan komma ikapp de andra nationerna också, säger Turesson.

Även för Turesson blir det en slags debut i kväll då detta är hans första landskamper med Future Team.

– Då jag var förbundskapten för de äldre landslagen har jag inte varit så involverad i Future Team-verksamheten tidigare. Så det ska bli väldigt kul, det är alltid roligt att spela match. Sen är det ju Bartosz (Grzelak) som driver laget lite mer under matcher medan jag mer är ansvarig för själva verksamheten.

Vilka förhoppningar har du på den här samlingen?
– P16/03-förbundskaptenen Roger Franzén är ju här. Jag hoppas att killarna kan visa upp sig och göra så bra prestationer som möjligt för att kunna attackera hans landslag antingen nu direkt eller på sikt. Det är fantastiskt att killarna får de här tre matcherna mot liknande spelare. Det ska bli kul att komma igång och kunna använda matcherna i vår fortsatta utbildning. Se vad vi gör bra och vad som vi kommer kunna göra bättre.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo