Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Yasin Abbas Ayari om landslagsdebuten

I samband med påskhelgen avslutade P16/03 Future Team en fyrnationsturnering i Belgien. 19 av truppens 20 spelare gjorde sin landslagsdebut. En av dessa var den centrala mittfältaren Yasin Abbas Ayari.
– Det var helt fantastiskt. Det har varit en dröm som jag har haft sedan jag var liten och nu gick den i uppfyllelse, säger Yasin Abbas Ayari.

Sverige inledde turneringen mot värdnationen Belgien och spelade sedan ytterligare två matcher mot Danmark och Tjeckien. Trots tre förluster finns det mycket att ta med sig hem från turneringen.

– Jag tar med mig hur de andra landslagen spelade för det kan jag ha nytta av i framtiden. Jag tar även med mig hur Sverige spelar. Att man tog in informationen snabbt för att kunna prestera så bra som möjligt. Det var väldigt lärorika dagar, säger Yasin Abbas Ayari som spelade i två av matcherna.

– Prestationsmässigt gjorde jag två rätt bra insatser. Jag gjorde mitt bästa, men sen blev inte resultat det vi hoppades på, säger Yasin Abbas Ayari.

Hur var det att göra landslagsdebut?
– Det var helt fantastiskt. Det har varit en dröm som jag har haft sedan jag var liten och nu gick den i uppfyllelse. Det var så klart lite nervöst då det var första landskampen, men jag tycker ändå att det gick bra, säger Yasin Abbas Ayari.

I den sista matchen mot Tjeckien stod Sverige för sin bästa insats under turneringen. Sverige tog även ledningen i matchen genom just Yasin Abbas Ayari.

– Jonte (Jonathan Johansson) spelade upp bollen till mig. Jag var felvänd så jag lade tillbaka bollen till Adam Kiani som spelade vidare ut till kanten. Där blev vi två mot en. Hugo (Bolin) passade Adam Hellqvist som lade in den till mig och jag gjorde mål. Det var ett "sweaty-mål" kan man säga, ett Fifa-mål, snett in och bakåt, säger Abbas Ayari.

Känslan när du ser att bollen går i mål?
– Att få göra mål i landslaget var också en dröm jag har haft sedan jag var liten. Det var helt fantastiskt att se bollen gå in i mål, säger Abbas Ayari.

Som bekant har Sverige haft sin Future Team verksamhet i flertalet år nu. En plats där spelare som är mindre fysiskt får chansen att få landslagserfarenhet.

– Det är ett väldigt bra koncept för det finns många skickliga spelare i Sverige, men som inte riktigt räcker till i längd och fysiken. Det är viktigt med Future Team så att vi får chansen att spela landskamper.

Tanken är även att Future Team ska fungera som en bro till Roger Franzéns P16/03-landslag som till sommaren spelar Nordisk Pojk och senare i höst även går in i EM-kval 1.

– Det är så klart målet att försöka nå Rogers landslag och spela landskamper där också. Det krävs hårt jobb från mig. Att jag är noggrann både på och utanför plan som med kost och vila och så hemma i klubblaget. Jag känner att jag har kvaliteterna för att spela där, jag hoppas bara att jag får visa det också.

Klubblaget är AIK som han har hållit på hela sitt liv. När han var sex år gjorde han sina första träningar med moderklubben Råsunda IF. När han sedan var åtta-nio år gick han över till AIK.

– Direkt från att jag kom ut från mammas mage har jag haft en boll vid min sida. Jag har alltid älskat fotboll och jag har alltid hållit på AIK. Det är stort att spela för Sveriges största klubb. Vi har allting för att lyckas där. Läkare, materialare, Sveriges bästa tränare. Det ligger på en själv om man lyckas eller inte. Det gäller att träna hårt.

Yasin tillhör klubbens P17-lag där säsongen så smått har inletts. Efter tre omgångar står laget på sex poäng i P17-allsvenskan. Som uppladdning spelade han finalspel i Ligacupen, juniorernas alldeles egna Svenska Cupen. Där blev det en bronspeng i P16-klassen.

– Det håller en väldigt hög klass då du spelar mot lagen som har kvalificerat sig till finalhelgen. Det är utvecklande att möta lag från hela Sverige och inte bara lag från Stockholm. Sen är det jättebra att man får fler matcher under säsongen. Att du kan förbereda dig inför seriespelet med så bra matcher.

Efter bronset i Ligacupen är siktet inställt på ädlare valörer i det som komma skall den här säsongen.

– Jag vill vinna P17-allsvenskan. Sen åker vi till Göteborg och spelar elitturneringen i Gothia Cup i sommar. Förra året vann vi P15-klassen, nu vill jag vinna P17-klassen också.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo