Link

Moa Edrud inför englandsmatchen

I öppningsmatchen i Elite Round gjorde hon många fina räddningar och stod länge emot ett skickligt Italien. I dag hoppas Moa Edrud spika igen när F00-landslaget tar sig an England – i England.
– Det är en helt underbar känsla att hålla nollan. Det är ett kvitto på att du har gjort det bra under matchen och att lagarbetet funkade bra. Du vill alltid hålla nollan som målvakt, säger Moa Edrud.

Tidigare i veckan landade det svenska F00-landslaget i England där de har sin bas på universitetsområdet i Loughborough strax utanför Birmingham. I lagets första match i Elite Round blev det en uddamålsförlust, 0-1, mot Italien.

– Vi var beredda att det kunde bli mycket försvarsspel så matchbilden var den jag hade förväntat mig. Vi stod upp bättre än vad jag trodde, spelarna offrade sig verkligen under hela matchen och visade stor kämpaglöd. Tyvärr fick vi inte utdelning för det och det var en tung känsla, säger Moa Edrud som fick kämpa hårt i målet och stod för flertalet viktiga räddningar.

– Just under matchen insåg jag inte riktigt hur mycket det var för jag var så inne i matchen. Jag har nog aldrig tidigare varit så fokuserad på en match som mot Italien. Det stämde bra mellan mig och backlinjen som löste många defensiva situationer på ett jättebra sätt tycker jag, säger Moa Edrud.

Vad tror du det beror på att du var så fokuserad mot Italien?
– Mycket på grund av att detta är sista chansen för mig att få spela ett ungdomsmästerskap. Hela laget var jättefokuserade på att vi vinna och gick för tre poäng. Sen visste jag också att jag skulle ha en stor roll i matchen så jag försökte ta på mig så mycket ansvar jag kunde, säger Moa Edrud.

Efter den inledande förlusten återstår nu två matcher för Sverige. Först mot England, en match som spelas i dag lördag. England kommer från en klar 7-0-seger mot turkiskorna.

– Gruppen är fortfarande vid liv. Nu har vi större krav på oss att vinna matcherna, men vi har fortfarande chansen. Vi känner att vi kan slå både England och Turkiet och gör vi det ger vi oss själva chansen i alla fall, säger Edrud.

Vad tror du blir viktigt i dagens match mot England?
– Det är viktigt att vi är lugna och känner oss trygga med att rulla bollen. Att vi hittar samma fokus och vilja som mot Italien för det tar oss en bra bit på vägen. Sen behöver vi det där lilla extra också för att kunna vinna mot de här lagen, säger Edrud.

Till vardags spelar 18-åringen numera i Växjö DFF som hon anslöt till inför fjolåret från Holmalunds IF Alingsås.

– Jag trodde inte att jag skulle få så mycket speltid som jag ändå fick. Jag är jättetacksam för det. Det är en jättestor erfarenhet att få se den höga kvaliteten så pass nära och spela mot så duktiga spelare. Jag har en otroligt bra målvaktstränare och målvaktskollegor i Växjö. Nu tränar jag ju med min stora barndomsidol Erin McLeod som jag har sett upp till sen jag var typ 10 år, säger Edrud.

36-årige Erin McLeod har en diger meritlista. Hon har bland annat vunnit den nordamerikanska ligan två gånger, har ett brons från OS 2012 och hon blev dessutom invald i den bästa startelvan genom tiderna för Kanada som hon har representerat vid över 100 tillfällen.

– Jag blev nog lite starstrucked när jag såg nyheten att hon skulle till oss. Nu är det däremot mer vardag eftersom vi tränar tillsammans varje dag.

Hur kommer det sig att just Erin McLeod blev din barnidol?
– När jag var i den åldern när man börjar kolla på fotboll var det Erin och Hope Solo som stack ut med deras reflexer och ledarskap. Jag har försökt att ta in ganska mycket av det i mitt spel. Nu får jag en otrolig chans att få lära mig massor av henne. Det tillsammans med min fantastiska målvaktstränare Magnus Olsson ger mig riktigt bra verktyg som får mig att växa både som spelare och människa.

Under sin tid i Holmalunds IF Alingsås hann målvakten med två säsonger och totalt 28 matcher i Elitettan. I fjol debuterade hon i Allsvenskan där hon gjorde sex matcher.

– Jag blev lite småchockad av matchtempot. Att få uppleva det i match är något helt annat än på träning. Jag höll ändå standard tycker jag. Vissa matcher gjorde jag bra, andra matcher kunde jag ha gjort det bättre i. Det är många lärdomar jag har fått med mig från de matcherna.

Var det nervöst?
– Jag minns min första match mot Eskilstuna, hur jag satt och nästan skakad hela bussresan upp dit. Jag kunde inte ha gjort det utan det fina stödet från alla lagkompisar. Sen kände jag själv hur jag växte in i det mer och mer ju längre säsongen pågick.

Edrud har inte alltid spelat som målvakt. Det var först när hon bytte från moderklubben Södra Härene IF till Holmalund som 14-åring hon hittade sin plats mellan stolparna.

– Jag insåg att jag klarade mig bäst som målvakt och jag tyckte att det var roligast att spela där. Det är en underbar position. Det är ett stort ansvarstagande och den liknar inte någon annan position. Det är helt andra kvaliteter som behövs för en målvakt än en utespelare. Det blir lite extra viktigt med ledarskapet, kunna kommunicera och styra samtidigt som du måste fokusera på dig själv. Sen behöver du inte springa så mycket heller.

Hur kommer det sig att du började att stå i mål?
– Ingen annan ville stå i mål och min pappa var tränare så då fick jag bara ta det. Sen gillade jag att göra de avgörande räddningarna som jag tyckte var roligare än att göra mål. Det fick mig att fastna. Sen måste du nog vara lite småsjuk i huvudet för att ställa dig i mål framför massa hårda skott, men jag gillar det.

De avgörande räddningarna smäller högt för Edrud, men kan ändå inte rå på den känslan. Att hålla nollan i en match.

– Det är en helt underbar känsla att hålla nollan. Det är ett kvitto på att du har gjort det bra under matchen och att lagarbetet funkade bra. Du vill alltid hålla nollan som målvakt.

Blir det en nolla i dag mot England?
– Det hoppas jag verkligen, det ligger i luften.

Johan Velagic

Nationella partners