Link

Sverige föll mot Italien

F19-landslaget föll i öppningsmatchen i Elite Round i England. Trots en heroisk försvarsinsats blev Italien för svåra. Slutresultatet skrevs till 1-0 efter ett mål med kvarten kvar att spela. På lördag väntar ny match mot värdarna England.

– Vi gjorde en topprestation. Man kan egentligen inte begära så mycket mer av tjejerna, säger F19-förbundskaptenen Anders Johansson.

Ett spelskickligt Italien tog kommandot över bollinnehavet från start och kom till flest anfall. Sverige var däremot välorganiserat, försvarade sig väl och släppte inte till många chanser. Italienskorna skapade mest hörnor och hade en hel del skott som blockades av uppoffrande svenskor.

Istället var det Sverige som var närmast att ta ledningen efter en halvtimmes spel. Wilma Thörnkvist stod för en fin individuell prestation när hon tog sig förbi och satte fart mot målet. De italienska backarna pressade henne utåt och skar av vinkeln. Skott kom, men avslutet gick utanför.

Sverige var även nära ett mål efter en hörna där bollen dansade på mållinjen, men marginalerna var inte med svenskorna. Därmed var det alltjämt mållöst efter första 45 minuterna.

– Vi visste att vi skulle bli tillbakatryckta då vi möter ett av Europas absolut bästa lag. De kan definitivt spela ett slutspel. De har bollen mer än oss medan vi lite klassiskt svenskt jobbade stenhårt med vårt försvarsspel och försökte gå på kontringar. Vi kanske borde haft lite längre anfall om man ska vara lite kritiskt till något, annars gjorde tjejerna en jättematch, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek var det en liknande matchbild som i första. Italien med mest boll mot ett vilt kämpande Sverige som gjorde ett hästjobb i försvaret och höll italienskorna borta från det svenska målet.

Många skott blockades av svenska försvarsben, men en del slank igenom. Då var Moa Edrud där som en stabil sista utpost. Målvakten gjorde flera bra räddningar i matchen. Till slut fick Italien hål på Edrud och Sverige efter ett slumpmässigt mål.

Efter en italiensk hörna fick Sverige bort bollen först och skulle sedan rensa undan. Bollen tog då i ryggen på en spelare och hamnade hos Sara Baldi som kunde skjuta in 0-1 från nära håll med kvarten kvar att spela.

Ett trött Sverige kämpade vidare och försökte få till en kvittering. Jakten gav ingen frukt. Sverige fick inte in någon boll och förlorade den första matchen i Elite Round med uddamålet 0-1.

– Vi gjorde en topprestation. Man kan egentligen inte begära så mycket mer av tjejerna. Vi håller de borta från vårt mål, vårt försvarsspel var jättebra. Vi hade scoutat de väl och störde de rejält. Alla gjorde ett jäkla jobb och arbetar stenhårt hela matchen mot ett väldigt duktigt Italien. Vi höll stången bra, vi blockade massor med skott, offrade oss och Moa (Edrud) gör några väldigt fina räddningar. Vi hade några bra lägen och med lite tur kanske vi hade kunnat peta in ett mål. Det var nära i dag, säger Anders Johansson.

Härnäst väntar värdnationen England på lördag 6 april. Ett England som tidigare i dag pulveriserade Turkiet med hela 7-0.

– Nu väntar matchanalys och rehab i morgon för de spelade samt träning för de som spelade mindre. Därefter laddar vi om för England. Det ska bli väldigt kul. Det är många matcher kvar som ska spelas så allt lever verkligen i högsta grad fortfarande, säger Johansson.

Johan Velagic

Nationella partners