Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Nicklas Asp inför lägret i Kroatien

En fyrnationsturnering i Kroatien står på schemat för herrlandslaget i futsal. Nicklas Asp ger sin syn på lägret i Porec och de nya spelarna som ska testas i landslagsmiljö. Sveriges assisterande förbundskapten berättar också hur ledningen resonerar när de ska ta ut en trupp och hur svensk futsal ska ta nästa steg.

...Vi står inför en utmaning som inte många andra landslag har framför sig – att visa faktiska resultat samtidigt som vi måste utveckla sporten i hela Sverige.

Nicklas Asp

Herrlandslaget är på plats i Kroatien för att delta i en träningsturnering med tre andra nationer. Matija Dulvat och Nicklas Asp har tagit ut 16 spelare till lägret i Porec.

– Det ska bli kul och intressant. Vi testar en hel del nya spelare som får chansen att visa upp sig för framtiden. Sedan får vi se om någon kan visa framfötterna tillräckligt mycket för att vara med redan till nästa VM-kvalrunda i höst, säger Nicklas Asp.

Sverige spelar sin första match på söndag mot Montenegro. Sedan väntar motstånd som Tadzjikistan och Ungern.

– Jag tror att det blir en nyttig turnering. Ungern och Montenegro är bra, men sedan vet vi inte alls lika mycket om Tadzjikistan. Det kommer att bli en intensiv vecka med både psykisk och fysisk påfrestning för spelarna. Därför är det bra med en blandning av motstånd. Vi har 13 utespelare och tre målvakter med. Alla kommer få mycket speltid för att vi ska klara av hela veckan.

Sex spelare i truppen är debutanter – Adnan Cirak (Strängnäs), Yanku Marrah (Nacka Juniors), Pascal Olsson (IFK Göteborg) och Viktor Säf (Borås AIK) samt Hampus Jakobsson och Gabriel Diaz från U19-landslaget.

– Det kommer att vara lite blandad fokus under lägret. Vi har en delad trupp med gamla och nya spelare. Dels har vi ett mål att förbereda oss inför Main Round i oktober, dels har vi alltid som mål att utveckla spelarna i landslaget för att ta nästa kliv. De nya spelarna har kanske inte känt på futsal på internationell nivå. Vi ska få dem att inse vad som krävs och lära dem saker som de äldre kanske redan känner till. Det blir en utmaning, men det är så vi måste jobba.

Nicklas Asp berättar hur han och Matija Dulvat resonerar kring trupputtagningarna.

– Vi pratar ofta om futsalmognad och potentiell futsalmognad. Det är en diskussion som handlar om hur långt man kommit i sin futsal-utveckling både tekniskt och taktiskt. När vi tar ut en trupp måste man även ställa det mot en uppsjö olika parametrar som ålder, konkurrens på diverse position, lagdynamik och vad landslaget är i behov av för typ av spelare i dagsläget och på sikt.

– Sedan måste man även ta i beaktning att om vi tar in för många nya spelare på en och samma gång, faller de framsteg vi gjort och man får i stora delar börja om i stället för att fortsätta utveckla för att ha så bra möjligheter som möjligt att ta oss an ett Main Round. Samtidigt är det viktigt att skicka signaler att man är aktuell för landslaget om man gör bra ifrån sig. Vi står inför en utmaning som inte många andra landslag har framför sig – att visa faktiska resultat samtidigt som vi måste utveckla sporten i hela Sverige.

Svensk futsal utvecklas fort och till hösten lanserar SvFF en ny futsalutbildning. För att sporten ska ta nästa stora steg måste även kunskapen och den sportsliga nivån höjas, menar Nickas Asp.

– Alla aktiva måste ta sitt ansvar för att sporten ska växa. Det absolut enklaste sättet i dagsläget är att börja konsumera och prioritera futsal på en annan nivå. En fråga jag ofta ställer till mina spelare är: "Hur många professionella futsalmatcher har du sett det senaste?". Vad tror ni att svaret är?

– Det räcker exempelvis inte med att bara komma till träningen. Jag är säker på att de allra flesta spelarna i SFL har sett otroligt många fotbollsmatcher, men knappt någon futsal alls. Hur ska man då lära sig att ta emot bollen på ett korrekt vis? Hur man faktiskt gör en dummy-run? Hur man utmanar och slår ut sin motståndare? Eller att det inte finns några lag på internationell nivå som backar hem till eget straffområde när man försvarar sig, säger Asp och fortsätter:

– Det går att konsumera relativt mycket internationell futsal från Sverige. Bara genom att börja läsa och följa diverse futsal-konton på Instagram eller Facebook kan man lära sig väldigt mycket. Alla aktiva spelare, ledare och domare inom futsalen är pionjärer. Vi har alla ett ansvar för att sporten ska växa och då krävs det att vi tillsammans gör det lilla extra, både på och utanför planen. Växtvärken kommer att gå över och svensk futsal har en ljus framtid.

Marcus Heed