Link

EM-hoppet släckt

England avgjorde mötet med Sverige i Elite Round tidigt då man gick fram till 4-0 före paus, siffror som stod sig matchen ut.

 

Första halvtimmen är England det klart bättre laget och vi hade problem i stort sett i alla delar samtidigt som de höll en otroligt hög kvalitet.

Anders Johansson, förbundskapten Sverige

 

Efter 0-1 mot Italien hade det krävts en svensk seger för att chansen till gruppseger skulle ha funnits kvar. Nu gör istället Italien och England upp om EM-platsen.

Sverige hade en tung första halvlek på St George's Park. Brittiskorna sprang ifrån till en 4-0-ledning redan efter 36 minuters spel.

Jessica Naz gav England ledningen med 1-0 redan efter tre minuters spel med matchens första avslut. Samma Naz skulle även göra 3-0 efter drygt en halvtimmes spel. Däremellan hade Ella Rutherford hunnit med att pricka in 2-0.

I den 36:e minuten kom även 4-0 då Aimee Palmer slog in sin egna straffretur. Ett resultat som skulle stå sig både halvleken och matchen ut.

– Vi fick en dålig start på matchen där de tryckte tillbaka oss direkt och gjorde mål på sitt första avslut. Det var inte riktigt den starten vi behövde mot ett duktigt England. Första 25-30 minuterna är England det klart bättre laget och vi hade problem i stort sett i alla delar samtidigt som England höll en otroligt hög kvalitet. Det känns som att vi blev lite chockade av deras tempo och fysik i början av matchen, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek lyfte sig Sverige och inhopparen Beata Olsson hade två kanonlägen. Först nickade hon i insidan av stolpen. Sedan fick hon ett friläge där den engelske målvakten gjorde en vass benparad på.

– Vi svängde om laget lite inför andra halvlek och spelade då med två centrala anfallare. England drog ner på tempot och ville spara sig lite till deras sista match. Vi skapade två riktigt bra lägen och tjejerna ska ha en eloge för att de jobbade stenhårt och körde hela vägen och aldrig gav sig, säger Anders Johansson.

I och med resultatet innebär det att Sveriges chanser på ett EM-slutspel nu är borta. Istället är det Italien och England som gör upp om platsen till U19-EM.

– Det är tungt, målsättningen var att vi skulle vara med och tävla om det i sista omgången. Att vi skulle ta poäng mot Italien och England för att sedan ge oss själva chansen mot Turkiet. Det är bittert att det inte blir så nu. Det är synd för spelarna, speciellt 00:orna då detta var deras sista chans på ett ungdomsmästerskap. Svensk damfotboll behöver att vi är med där då spelarna får viktig erfarenhet genom att uppleva ett slutspel.
- Det känns surt samtidigt som jag är stolt över tjejernas förmåga att hela tiden gnugga på hela matcherna. Italien och England är de två bästa lagen vi har mött under mitt år som förbundskapten för F00/01-landslaget. Nu jobbar vi vidare i veckan och ska ta tillvara på varje minut i både träning och match för spelarnas utbildning, säger Johansson.

Sveriges startelva: 1 Moa Edrud - 2 Clara Härdling, 4 Saga Jontoft, 3 Linn Bogren, 6 Josefin Harrysson - 10 Wilma Ljung Klingwall, 11 Agnes Nyberg, 9 Olivia Wänglund - 17 Cornelia Kapocs, 16 Paulina Nyström, 15 Wilma Thörnqvist.

Johan Velagic

Nationella partners