Link

Anders Johansson inför Elite Round

I dag tisdag går F00/01-landslaget in i Elite Round i England. I öppningsmatchen står Italien för motståndet. Övriga lag i gruppen är värdlandet England samt Turkiet. Endast gruppsegraren kvalificerar sig till U19-EM i Skottland i sommar.
– Vi har absolut möjligheten att vinna mot alla lagen i gruppen, men det kommer att vara tre tuffa matcher, säger F00/01-förbundskaptenen Anders Johansson.

I söndags landade det svenska F19-landslaget i England och har sin bas ungefär 40 minuter utanför Birmingham. Laget bor på ett stort universitetsområde där det verkar runt 20 000 studenter.

– Det är jättefint här med bra hotell och väldigt bra träningsplaner. Det är ju i början av april här med, men allting håller bra kvalitet. Själva universitetsområdet är jättestort och här spelas det alla möjliga sporter allt från landhockey till fotboll och friidrott, säger förbundskapten Anders Johansson.

I höstas gick laget vidare från EM-kval 1 på hemmaplan i Helsingborg. Sverige inledde med en klar 6-0-seger mot Kazakstan och slog sedan Israel med uddamålet 2-1. I den tredje och sista matchen mot Slovenien blev det däremot en uddamålsförlust med 0-1.

– Vi gick in till EM-kval 1 med två förluster mot Norge och Island i en trenationsturnering så vi var kanske lite stukade. Sen tycker jag att vi hade en fin och bra utveckling under kvalet. Vi fick en bra start mot Kazakstan där vi vann stort. Sen var vi rätt överlägsna Israel, 2-1 till oss var lite missvisande då vi hade kunnat vinna med fler mål med bättre skärpa. I sista matchen mötte vi ett fysiskt Slovenien som vi förlorade mot, vilket var en liten missräkning. Vi hade gärna vunnit gruppen och hamnat högre upp i seedningen i lottningen till Elite Round. Vi får skylla oss själva för den förlusten och fick nu då både England och Italien i vår grupp, säger Anders Johansson.

Utöver England och Italien fick Sverige även Turkiet i sin grupp i det avgörande kvalet Elite Round. Endast gruppsegraren tar sig vidare till U19-EM i Skottland i sommar.

– England och Italien är två jättebra lag där båda två mycket väl kan spela ett EM-slutspel och som ofta brukar spela mästerskap. Man kan se det på två olika sätt. Det jag ser som positivt är att vi kan ta poäng från varandra. Den andra sidan är att det är tufft att gå vidare med så många bra lag i gruppen. Det är bara ett lag från gruppen som tar sig vidare. Vi har absolut möjligheten att vinna mot alla lagen i gruppen, men det kommer att vara tre tuffa matcher. Turkiet har vi inte lika bra koll på just nu och de är rankade som det fjärde laget i gruppen, alltså snäppet efter oss, säger Johansson.

Sverige inleder gruppspelet i dag tisdag med match mot Italien. På torsdag står England på schemat innan kvalet avslutas med match mot Turkiet.

– De har två jättebra mittbackar och två jättebra forwards samt en kantspelare som är otroligt skicklig en-mot-en. De spelar med en klassisk 4-4-2 och lever mycket på sina två forwards som är duktiga på avslut, i djupled och har ett fint samarbete. Vi har lagt en del tid på hur vi ska försvara oss mot detta. Deras fyrbackslinje deltar inte så mycket offensivt utan de litar på sina sex offensivare spelare. Det är ett gediget lag som spelar väldigt fysiskt. Det kommer bli en tuff match, men vi har hittat lite nycklar för att kunna såra dem, säger Johansson.

Vad tror du blir viktigt mot Italien?
– Vi måste täppa till bland deras forwards. De är skickliga när bollarna kommer in på deras fötter så vi måste vara noga och ligga nära för att hålla dem framför oss.

Hur är stämningen i truppen nu när det är så nära?
– Spelarna är väldigt påslagna. Vi har jobbat tillsammans i över ett år nu och det är fantastiskt kul. De är väldigt ambitiösa och vill hela tiden lära sig nya saker. Jag tycker jag ser en lite annan gnista i ögonen hos tjejerna nu jämfört med träningsmatcherna tidigare i år. Nu är det tävling som gäller och att tävla tycker de är roligt. Annars är det en väldigt bra stämning, som alltid. Nu ser vi fram emot att sätta igång och spela mot Italien.

Johan Velagic

Nationella partners