Link

Lundkvist summerar F17-tiden

Det blev en tredjeplats för F17/02-landslaget i Elite Round på hemmaplan. Vinstmatchen mot Slovakien blev lagets sista tillsammans i F17-verksamheten. Efter sommaren går laget in i F18/F19-verksamheten och får även en helt ny ledarstab.
– Det har varit en väldigt lärorik tid. Det är många bra minnen som jag tar med mig från de här två åren vi har haft tillsammans, säger Hanna Lundkvist.

I fredags avslutade F17/02-landslaget sitt EM-kval Elite Round i Borås. Sverige inledde med två förluster mot Polen (0-2) och Spanien (0-1) innan laget avslutade med en 1-0-vinst mot Slovakien i den tredje matchen.

– Det var en samling som bara blev bättre och bättre ju längre tid det gick, framförallt matcherna. Vi började med att underprestera lite mot Polen. Därefter gjorde vi en bra match mot Spanien, men som vi tyvärr också förlorade. Sedan avslutade vi med en härlig vinst mot Slovakien, säger Hanna Lundkvist.

Evelina Duljan gjorde matchens enda mål efter en fin individuell prestation. Vinsten innebär att Sverige slutade trea i gruppen, något som inte räckte till ett avancemang till U17-EM.

– Vi var det bättre laget. Det kändes som att vi hade skickligare spelare som kunde rulla runt bollen medan Slovakien mer jobbade på att ligga i försvaret och söka kontringar. Vi klarade av det bra och lät de inte komma till så många farliga lägen, säger Hanna Lundkvist.

Tillsammans med mittbacken Emma Becker och lagkapten Hanna Bennison var wingbacken Hanna Lundkvist de tre spelarna som lirade varenda minut i Elite Round.

– Mot Polen gick det inte särskilt bra för varken mig eller för laget Andra matchen mot Spanien kändes det bra i försvarsspelet, men jag hade önskat att jag var lite mer delaktig i anfallsspelet och skapade fler målchanser för oss, säger Hanna Lundkvist.

Vad betyder det att få erfarenhet från dessa kvalmatcher?
– Det är jättestor erfarenhet vi får när vi möter så duktiga lag och spelare. Spanien är nog det bästa laget jag har mött. Du lär dig något från i stort sett varenda landskamp du spelar, säger Lundkvist som är den i truppen med flest landskamper (19) tillsammans med Hanna Bennison och Tilde Johansson.

De tre matcherna i Elite Round blev de sista just det här gänget. Efter sommaren övergår laget från F17-verksamheten till F18/F19-verksamheten. Laget kommer att få en helt ny ledarstab efter två år med Pär Lagerström som förbundskapten.

– Det har varit en väldigt lärorik tid. Det är många bra minnen som jag tar med mig från de här två åren vi har haft tillsammans.

Vad skulle du säga höjdpunkten var under er tid tillsammans?
– Den härligaste vinsten kom nog i Nordisk Flick förra året när vi slog England med 2-1 efter ett sent mål. Även vår match mot Nederländerna i EM-kval 1 i höstas var bra, det var en kul match att spela och vi gjorde en bra insats.

Anders Johansson som just nu har hand om F00/F01-landslaget kommer efter sommaren ta över det framtida F01/F02-landslaget.

– Jag hoppas så klart på att få vara med i F19-landslaget direkt. Jag ska försöka ta en plats där i år. Blir det inte så får jag ta det här mellanåret eller vad man kan kalla det för och sedan försöka ta en plats i F19-landslaget.

En annan förändring för Lundkvist i år är att hon har bytt klubb. Från AIK:s F19-lag till Hammarby IF:s a-lag. Hon lämnade därmed en framgångsrik tid i AIK bakom sig. Under sin tid i klubben hann hon bland annat med att vinna Gothia Cup två gånger, två raka F16 SM-guld samt ett F15 SM-guld i futsal.

– Det var en jätterolig och bra tid. Jag träffade många människor som är mina bästa vänner i dag. Fotbollsmässigt utvecklades jag jättemycket i AIK som gjorde mig till en bättre fotbollsspelare.

I december valde Lundkvist tillsammans med landslagskompisen Felicia Saving att lämna AIK för Hammarby.

– När jag provtränade med Hammarby kändes det som en väldigt bra klubb med en seriös och proffsig miljö. Det känns som att jag kommer utvecklas mycket i Hammarby. Tempot på träningarna är högt och spelarna i laget är duktiga vilket också nog kommer att bidra till att jag utvecklas än mer.

Hur har din första tid i klubben varit?
– Alla har välkomnat mig bra och jag kommer in i gruppen och laget allteftersom. Jag känner att jag redan har utvecklats på den här korta tiden.

I fjol gjorde hon sin debut i Elitettan för AIK. I år hoppas 16-åringen på fler framträdanden i serien för sin nya klubb.

– Jag vill kunna ta en plats i startelvan och ha en viktig roll i laget. Det är det jag hoppas på.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo