Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Vinst mot Wales

Efter det tunga regnfallet i går kunde F16-landslaget i dag inleda fyrnationsturneringen i Slovenien. Efter en drömstart på matchen kunde Sverige slå Wales med 3-1 efter två mål av Monica Jusu Bah och ett mål av debutanten Elin Sjöström.

– Det var en spännande, viktig och bra match för oss där vi fick ett annat typ av motstånd än vi tidigare har fått, säger F03-förbundskaptenen Pia Sundhage.

Sverige fick en riktig pangstart på matchen. Redan efter en och en halv minut kom 1-0. Sefanit Samrawe kom runt på sin kant, slog ett inlägg till Matilda Vinberg som drog ett volleyskott rätt i stolpen. På returen dök Monica Jusu Bah upp och slog in 1-0.

Ytterligare några minuter senare kom även 2-0. Efter ett fint anfall av Sverige hamnade bollen hos Samrawe på kanten igen. Än en gång slog hon in bollen och efter en tilltrasslad situation i straffområdet kunde Monica Jusu Bah slå in sitt andra mål för dagen.

Sverige var inte nöjda där. Bara minuten senare var det dags igen. Landslagsdebutanten Elin Sjöström drog till från sisådär 25 meter. Bollen i mål och Sverige hade en 3-0-ledning redan efter tio minuters spel.

Sverige fortsatte att skapa chanser och hade bud på fler mål, men resultatet stod sig halvleken ut.

– Vi fick en fantastisk start med tre mål väldigt snabbt. Vi skapade väldigt många chanser och var det klart bättre laget. Vi hade däremot kunnat skapa än fler chanser om vi fick till en bättre spelbredd. De hade rätt lågt försvarsspel vilket gjorde att vi hade kunnat komma runt på kanten oftare, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I andra halvlek gjorde Sverige på nytt en pigg start, men fick ingen utdelning i mål. Sverige fortsatte att skapa chanser, men fick inte in bollen. Istället kunde Wales reducera till 3-1 som även blev slutresultatet.

– Vi fortsatte som i första halvlek och hade en ny bra start med två bra chanser. Sen var det lite mer upp och ned i andra halvlek. Wales mål är bra läropengar för oss. Överlag gjorde vi en bra match. Vi hade en hel del härliga delar i vårt spel som vi kan ta med oss framöver, säger Pia Sundhage.

Matchen mot Wales var den första i UEFA Development-turneringen i Slovenien. Matchen var även den F03-landslagets första mot ett motstånd utanför norden. Tidigare har laget spelat dubbellandskamper mot Norge och Finland.

– Wales spelade tufft och låg lågt. När de gjorde sitt mål fick de fart under fötterna och började att gå i djupet mer. Det var en spännande, viktig och bra match för oss där vi fick ett annat typ av motstånd än vi tidigare har fått. Här fick vi lära oss att kontrollera spelet med vårt anfallsspel. Det var inte lika mycket omställningar och bollbyten som i våra tidigare landskamper. Det är en väldigt bra utbildning för tjejerna, säger Pia Sundhage.

Trots gårdagens kraftiga regn, som gjorde att matchen ställdes in och spelades i dag, var Sundhage nöjd med planens skick.

– Planen var fantastisk med tanke på allt regn i går. Vi är väldigt glada och tacksamma för det.

Fyrnationsturneringen går nu vidare med match mot Nordirland redan i morgon lördag. Det hela avslutas sedan med en match mot värdnationen Slovenien på måndag.

Text: Johan Velagic

Mer info om matchen nedan:

Sveriges startelva: 12 Serina Iddrisu Backmark - 2 Hanna Wijk, 8 Johanna Svedberg, 5 Saga Carlsson, 6 Elma Junttila Nelhage - 15 Sefanit Luwam Samrawe, 10 Elin Sjöström, 9 Emilia Bengtsson, 14 Matilda Vinberg - 18 Monica Jusu Bah, 17 Wilma Leidhammar.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo