Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Hattrick av Leidhammar mot Nordirland

F16/03-landslaget tog sin andra raka seger i UEFA-turneringen i Slovenien. Under lördagen besegrades Nordirland med 3-0 efter ett hattrick av Wilma Leidhammar.
– Det är väldigt skönt och roligt att vi håller nollan, gör tre mål framåt och vinner matchen, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Starten från förra matchen mot Wales med 3-0 efter tio minuter var svår att matcha. Efter en lite trevande inledning var det ändå Sverige som tog en relativt tidig ledning i dagens match mot Nordirland. Efter en kvart hade Wilma Leidhammar gjort sitt första landslagsmål.

Johanna Renmark och Fiona Eriksson gick på avslut. Retur uppstod och där dök Wilma Leidhammar upp och vispade in ledningsmålet till 1-0.
Sverige fortsatte att skapa chanser halvleken ut, men inget mer mål föll under de första 40 minuterna.

– Till skillnad från förra matchen mot Wales hade vi inte en lika bra start nu mot Nordirland. Det var lite nervöst från början, men sen när tjejerna hade spelat sig igenom sin nervositet blev det klart mycket bättre. Vi skapade en hel del chanser, men fick inga fler mål. Samtidigt spelade Nordirland långt på oss så vi var tvungna att vara noga i vårt försvarsspel, säger Sundhage.

I upptakten av andra halvlek ökade Sverige på sin ledning. Efter ett inkast fintades några motståndare bort innan bollen nådde Wilma Leidhammar som lade in sitt andra mål i matchen till 2-0 i den 52:a minuten.

Även 3-0 skulle komma och än en gång var det Leidhammar som gjorde målet. Efter en dryg timmes spel stod Matilda Vinberg för en fin individuell prestation när hon skojade bort sina motståndare på kortsidan efter en kort hörna. Hon skickade in bollen och inne i boxen fanns Leidhammar som fullbordade sitt hattrick till 3-0 för Sverige.

Under matchens sista halvtimme fortsatte Sverige att rada upp chanser, men fick inte in bollen i nät. Nordirland stack upp på någon hörna, men det blev inga fler mål i matchen. Sverige höll nollan och vann matchen med 3-0.
– Inför och under andra halvlek gjorde vi några byten. Det är väldigt kul att se att avbytare som kom in i matchen gjorde det bra och gjorde skillnad. Vi har många bra spelare i truppen. Sedan är det väldigt skönt och roligt att vi håller nollan, gör tre mål framåt och vinner matchen, säger Pia Sundhage.

Sverige har efter två matcher full pott och 6-1 i målskillnad efter gårdagens 3-1-seger mot Wales. UEFA-turneringen avslutas på måndag med match mot hemmanationen Slovenien.

– Det är fantastiska utbildningsmöjligheter för spelarna att först få en match mot Wales och nu mot Nordirland. Dagens motståndare Nordirland slog längre uppspel och det var tuffare att hantera för tjejerna. Nu gäller det att träna och återhämta sig i morgon. Alla spelare kommer att ha lite olika träning beroende på speltid och belastning under dessa dagar. Därefter är det matchanalys av Slovenien innan vi hoppas på en ny bra match från vår sida, säger Sundhage.

Sveriges startelva: 1 Elin Svahn – 3 Joséphine Nyblom Batafoué, 8 Johanna Svedberg, 5 Saga Carlsson (K), 7 Evelina Pettersson – 13 Johanna Renmark, 4 Maja Vesterberg, 16 Klara Nyberg, 11 Sara Öjebo – 17 Wilma Leidhammar, 20 Fiona Eriksson.

Ersättare: 12 Serina Iddrisu Backmark – 2 Hanna Wijk, 6 Elma Junttila Nelhage, 9 Emilia Bengtsson, 10 Elin Sjöström, 14 Matilda Vinberg, 15 Sefanit Luwam Samrawe, 18 Monica Jusu Bah

Ej spel: 19 Alice Söndergaard (p.g.a. skada)

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo