Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Uddamålsförlust mot Slovenien

Efter två raka segrar avslutade F16/03-landslaget UEFA-turneringen i Slovenien med en uddamålsförlust mot värdlandet. Slutresultatet skrevs till 0-1 efter ett hörnmål i andra halvlek.
– Det är ovärderligt för tjejerna att få tre sådana här matcher. Detta var en jättebra förberedelse inför Nordisk Flick i sommar, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige hade det aningen svårt att skapa direkta målchanser mot Slovenien. I första halvlek kom lagets bästa möjlighet.
Bollen spelades ut på vänsterkanten till Matilda Vinberg som tog sig förbi och slog ett inlägg. Inne i straffområdet dök högerbacken Hanna Wijk upp och drog iväg en vänstervolley. Ett fint anfall, men avslutet gick över.

Efter de första 40 minuterna var det alltjämt en tillknäppt och mållös historia.

– Det gick för långsamt i vårt passningsspel i dag. Det i sin tur ledde att det blev onödigt många närkamper. Vi hade svårt att skapa chanser i dag, vi kom ut på kanten många gånger, men var för få spelare inne i straffområdet, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Andra halvlek hann knappt starta innan Slovenien hade tagit ledningen. Efter en hörna uppstod en tilltrasslad situation inne i boxen. Till slut kunde Slovenien peta in bollen i mål till 1-0.

Sverige hade det än svårare att komma till lägen i andra halvlek. Det blev heller inte lättare när Sefanit Samrawe blev utvisad efter sitt andra gula kort i matchen. Slovenien höll undan och vann med 1-0.

– I andra halvlek blev vi stressade när vi ligger under med 0-1. Sen spelade vi med en spelare mindre en stor del av andra halvlek. Jag ser det som lärpengar. Idag var det lite grus i maskineriet, vi låg under och blev stressade, men behöver ändå behålla vårt spelsätt. Det gjorde vi tyvärr inte nu, säger Sundhage och fortsätter:

– Sen gjorde Slovenien det svårt för oss. De är tuffa och smäller på i närkamperna och vinner många luftdueller. Sen låg deras spelare ofta ned vilket störde rytmen, något som våra spelare också måste lära sig hantera. Det är bra lärpengar, säger Pia Sundhage.

Emilia Bengtsson i duell med slovenska inhopparen Nika Brumen. Foto: NZS (Sloveniens Fotbollförbund).

Sveriges facit i UEFA-turneringen blev därmed två segrar, 3-1 mot Wales och 3-0 mot Nordirland samt ett nederlag efter dagens 0-1-förlust mot hemmanationen Slovenien.

– Det är många bra situationer vi kan ta med oss från dessa tre matcher. Många sekvenser där vi vände spelet och tog oss in på genombrott. De två tidigare matcherna skapade vi många målchanser. Vi har även tagit steg framåt i försvarsspelet där vi nu är mer organiserade. Många av spelarna har fått mycket speltid och gjort det bra. Det är ovärderligt för tjejerna att få tre sådana här matcher. Detta var en jättebra förberedelse inför Nordisk Flick i sommar, säger Sundhage.

Johan Velagic