Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Första målen i blågult för Monica Jusu Bah

F16/03-landslaget rivstartade UEFA Development-turneringen i Slovenien i går fredag. Redan efter tio minuters spel hade Sverige 3-0 mot Wales. Två av målen stod Monica Jusu Bah för. Anfallarens första mål i den blågula dressen.
– Att göra mål för Sverige är helt fantastiskt. Det är en känsla man inte kan beskriva, säger Monica Jusu Bah.

Tidigare i veckan landade det svenska F16/03-landslaget i Slovenien. Där spelar laget just nu en fyrnationsturnering med värdlandet Slovenien, Nordirland samt Wales som Sverige besegrade med 3-1 i öppningsmatchen.

– Vi hade väldigt mycket boll, rullade runt bra och jobbade ihop som ett lag. I andra halvlek höjde Wales tempot lite. Vi pratade om att vi inte kunde vara lugna för vi hade en 3-0-ledning och sade att vi skulle fortsätta som i första halvlek, säger Monica Jusu Bah.

Sverige fick en riktig drömstart på matchen. Redan efter tio minuters spel hade laget en 3-0-ledning mot Wales.

– Vi gjorde en riktigt bra start. Vi ville bara ha mer och mer. Vi fick mycket energi av våra mål och bara fortsatte, säger Monica Jusu Bah.

Två av dessa mål gjordes av Jusu Bah. Det första redan efter en och en halv minut, det andra efter nio minuters spel.

– Vid det första målet sköt Matilda (Vinberg) ett skott i stolpen. Jag var där på returen och sköt in bollen i mål. Vid det andra målet kom Sefanit (Samrawe) i en båge och tog ett skott. Bollen studsade ut och jag drog in bollen i mål med vänstern, säger Monica Jusu Bah.

Är du en måltjuv?
– De flesta målen brukar komma på frilägen. Att ta returer så som jag gjorde mot Wales är ganska nytt för mig, säger Jusu Bah.

Målen var Jusu Bahs allra första i landslaget. Sedan tidigare har hon två framträdanden för Sverige i premiärlandskamperna mot Norge i höstas.

– Att göra mål för Sverige är helt fantastiskt. Det är en känsla man inte kan beskriva, säger Jusu Bah.

Annars blev matchen mot Wales uppskjuten från torsdagen till fredagen på grund av massivt regn. Något som uppenbarligen inte störde anfallaren.

– Vi fick reda på det efter lunchen. Det var tråkigt att höra, men jag försökte att tänka att jag var väldigt taggad då och att jag skulle vara ännu mer taggad dagen efter när matchen skulle spelas.

Matchen mot Wales var landslagets första match mot ett motstånd utanför Norden.

– Det var lite annorlunda jämfört med tidigare matcher jag har spelat. Wales spelade exempelvis med en fembackslinje, det gjorde inte Norge som var mer fysiska och tuffare.

Fyrnationsturneringen går vidare med ny match redan i dag lördag. Nu är det Nordirland som står på schemat innan turneringen avslutas med match mot värdarna Slovenien på måndag.

– Jag hoppas på det bästa för hela laget. Du gör alltid ditt bästa, du ger allt du har och ser vad som händer.

Väl hemma i Sverige har 15-åringen precis bytt klubb. Inför säsongen har hon gått till Umeå IK:s F19-lag från sin moderklubb Mariehem SK:s F17-lag. Under sin tid i Mariehem hann hon även med att göra sin a-lagsdebut i Division 3.

– Jag har bara spelat en träningsmatch ännu och det kändes bra, men jag har tränat med Umeå sedan i vintras. Träningarna i Umeå är i högre tempo och lite mer utmanande än i Mariehem.

Samtidigt som fyrnationsturneringen avslutas i Slovenien inleds årets säsong i F19-allsvenskan. Den första säsongen i serien för Jusu Bah.

– Det ska bli spännande. Jag vill utvecklas så mycket som möjligt och framförallt ha det roligt. Det är viktigt att ha glädje.

Sveriges match mot Nordirland har fått ändrad avpsarkstid till klockan 16.30. (tidigare utsatt till 16.00)

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo