Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sjöström efter UEFA-turneringen

Tidigare i veckan avslutade F03-landslaget en UEFA-turnering nere i Slovenien. För första gången var spelare från Skåne, Västergötland och Halland med. En av dessa var Elin Sjöström som spelade i samtliga tre matcher och även gjorde ett mål.
– Jag var inne i stan med några kompisar när jag fick mailet om att jag var uttagen. Jag började gråta direkt. Jag blev jätteglad, säger Elin Sjöström.

Sverige inledde med två raka vinster mot Wales (3-1) och Nordirland (3-0) innan laget föll i avslutningsmatchen mot hemmanationen Slovenien med 0-1. Trots att Sverige stod för sex av turneringens åtta mål slutade blågult på en andraplats i fyrnationsturneringen.

– Första matchen spelade vi okej, det gick vår väg och vi kunde vinna matchen. Andra matchen hoppade jag in och det är alltid svårt att komma in så tycker jag, du hinner inte riktigt komma in i spelet ordentligt. Det kunde ha gått bättre, men vi vann matchen ändå. Sen var det tråkigt att vi förlorade mot Slovenien. Vi gjorde en okej match, men kan bättre, säger Elin Sjöström.

Den centrala mittfältaren var en av flera landslagsdebutanter under samlingen.

– Det var spännande och väldigt roligt att få spela för Sverige. En riktig upplevelse. Det kändes som att man fick tillbaka något efter allt hårt jobb man har lagt ner för att ta sig hit, säger Elin Sjöström.

Landslagsdebuten kunde knappast ha slutat bättre. Utöver 3-1-vinsten mot Wales prickade även Sjöström in ett av Sveriges mål.

– Jag fick bollen och tänkte att jag har ett skottläge så jag sköt. Först blev jag arg för jag trodde att bollen skulle ut efter att den träffade stolpen, men sen såg jag att den gick in och då var det bara glädje, säger Elin Sjöström.

I den sista matchen mot Slovenien hann hon även med att få en utvisning i åtta minuter efter en ny regel som testas på ungdomsnivå.

– Domaren kan välja att ge en kortare utvisning på åtta minuter istället för att ge ett gult kort. Nu var det en närkamp där domaren tyckte att det skulle vara frispark till Slovenien. Jag höll inte med och då fick jag en utvisning på åtta minuter på grund av min reaktion, säger Sjöström.

För första gången sedan F03-landslaget bildades förra hösten fanns det med spelare från Skåne, Västergötland och Halland under en matchsamling. Skånske Sjöström var en av dessa spelare.

– Man blir ju så klart frustrerad. Det är surt att inte ens ha chansen att få vara med. Men nu hände det äntligen och det är bara jätteroligt. Det var verkligen en jätteupplevelse med många bra träningar och matcher under några intensiva dagar, säger Sjöström.

Känslan när du fick reda på att du var kallad till turneringen?
– Den var magisk. Jag var inne i stan med några kompisar när jag fick mailet om att jag var uttagen. Jag började gråta direkt. Jag blev jätteglad, säger Sjöström.

UEFA-turneringen var bara den första av tre turneringar för F03-landslaget i år. I sommar väntar Nordisk Flick och till hösten spelas det ett för-EM. Båda turneringarna spelas på hemmaplan, precis som U17-EM nästa år.

– Det gäller att ligga i och fortsätta kämpa för att först komma med i Nordisk Flick. Sen hade det varit jättestort att få spela EM på hemmaplan. Det är ett mål jag har, men det kommer att krävas hårt arbete. Att jag fortsätter kämpa i klubblaget, inte ger upp och visar att jag verkligen vill detta.

Sjöström började spela fotboll tidigt som fyraåring i moderklubben Önnestad BOIF. Därefter bar det av till Nosaby IF som sedermera blev Nosaby IF/Åsums BK. År 2014 anslöt hon sedan till Kristianstads DFF där hon i fjol gjorde sin första säsong i klubbens F19-lag.

– Det var inte så bra säsong förra året varken för mig eller för laget. Vi kom sist i F19 Allsvenskan Södra och jag fick inte särskilt mycket speltid. Jag hoppas få spela mer i år.

I Kristianstads a-lag är det en uppsjö av unga lovande spelare som har gått från klubbens F19-lag och sedan fått chansen att visa upp sig i Allsvenskan.

– Det är jätteroligt att så många får chansen. De visar att det går. Så det är bara att fortsätta jobba på för att själv komma dit en dag.

När ser du dig själv i Allsvenskan?
– Vi har satt upp som mål säsongen 2020 så vi får se. Det gäller att jag presterar bra och visar upp mig i F19-laget.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo