Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

EM-laget på plats på Irland

Det börjar närma sig nu. För tredje gången på fyra år har Sverige kvalat in till U17-EM. I dag måndag landade P17-landslaget på Irland där mästerskapet spelas 3-19 maj.
– Det ska bli jäkligt kul att dra igång, vi är redo för detta. Att ta oss an utmaningen och spela ett EM, säger förbundskaptenen Christofer Augustsson.

2013 kvalade Sverige för första gången in till ett U17-EM. Då var det 96-kullen som tog sig till semifinal och senare under året även tog VM-brons. Därefter har 99-kullen, 01-kullen och nu även 02-kullen kvalat in till mästerskapet.

– Att vi börjar ta oss till mästerskap i princip varje år nu visar att vi står oss väldigt väl gentemot övriga nationer i Europa. Det blir ett kvitto på att det som görs ute i föreningarna håller en hög nivå. Sen går så klart allting att utveckla, men vi har kommit långt och står oss väldigt bra, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Sveriges avancemang satt hårt inne. Väldigt hårt. Det var bokstavligt talat kvalets sista spark som tog Sverige till EM när Tim Prica sköt in 2-1 mot Serbien i den 95:e minuten.

Bortsett från det sena målet, varför tog ni er till EM?
– Vi försvarade oss väldigt bra i Elite Round. Vårt försvarsspel kanske är det som skiljer sig åt lite jämfört med andra lag, det var väldigt bra i alla tre matcherna i Elite Round. Det känns som att laget verkligen formade sig och satte sig under turneringen i La Manga. Trots knappt om tid har vi lyckats få ihop laget både på och utanför plan. Vi jobbar väldigt bra tillsammans, säger Christofer Augustsson.

Vad har du då för förhoppningar på det här EM-äventyret?
– Vi vill fortsätta utveckla vårt sätt att spela och göra tre bra prestationer och förhoppningsvis då även få bra resultat. Det är inte alltid det hänger ihop, men ofta. Det kommer att krävas tre jättebra prestationer från vår sida för att få bra resultat. Men vi fokuserar på att utveckla vårt spel och sen får vi se vart det tar vägen, säger Augustsson.

Sverige hamnade, på pappret, i en väldigt tuff grupp. I grupp B tillsammans med Nederländerna, Frankrike och England.

– Det är en väldigt tuff grupp vi har hamnat i. Sedan finns det inga dåliga lag i EM, alla nationer som är här är bra. I det kortsiktiga perspektivet är det tre tuffa matcher som vi ska försöka vinna. I det långa perspektivet är detta en fantastisk utmaning för alla inblandande. Det är en enorm erfarenhet för både spelarna och ledarna att få möta de här stornationerna i ett mästerskap. Det är viktigt och nyttigt för spelarnas framtida karriärer, säger Augustsson.

I dag måndag flög landslaget till Dublin. Fredagen 3 maj spelar laget sin öppningsmatch i EM mot Nederländerna.

– Det har varit mycket planering fram till nu där vi har satt hur vi vill att dagarna ska se ut. Samtidigt analyserar vi våra motståndare med mest fokus på Nederländerna som vi spelar mot först. Det ska bli jäkligt kul att dra igång, vi är redo för detta. Att ta oss an utmaningen och spela ett EM. Vi går självklart in för att försöka vinna alla matcher, sen får vi se hur långt det räcker.

Johan Velagic