Link

Jakobsson fick fira dubbelt

Sofia Jakobsson spelade sin 100:e landskamp mot Österrike och fick också nöjet att ikläda sig matchvinnarrollen. Hon gjorde Sveriges 1-0-mål när Sverige vann med 2-0 i Wien. Nathalie Björn, inbytt i paus, spikade slutresultatet i slutet av matchen.
– Först och främst, så glad över vinsten. Sedan att få göra mål i den hundrade landskampen var fantastiskt kul. En bra prestation från laget och framför allt de som kommer in bidrar med jättemycket energi, kommenterade Jakobsson efter matchen.

Det var mest bollinnehav för Sverige in den första halvleken, men utan att skapa några öppna målchanser. Österrike backade hem och var sedan vid flera tillfällen farliga i omställningar där man också skapade halvlekens två bästa målchanser.

Österrikiska veteranen Nina Burger spelade sin 109:e och sista landskamp och hyllades både före matchen och när hon byttes ut efter 25 minuters spel. Medan hon var kvar på planen var hon nära att ge Österrike ledningen i den tionde minuten.
Sarah Zadrazil vände bort Linda Sembrant vid kortlinjen och spelade sedan in snett-inåt-bakåt till Burger som dock bredsida bollen utanför bortre stolpen.

I 38:e minuten kunde Österrike sedan utnyttja en svag svensk spelvändning och i omställningen fick Burgers ersättare Nicole Billa ett fint läge, men sköt även hon utanför.

– Det var svårt i första halvlek, mycket dueller och mycket fysiskt närkampsspel. I andra tycker jag att vi visar våra styrkor och kommer med mycket djupledslöpningar och får folk rättvända i spelet, vilket leder till att vi skapar många lägen, analyserade Sofia Jakobsson, efter matchen.

Bättre svensk beslutsamhet och fart i andra halvlek och även tendenser till bättre konstruktivitet i passningsspelet. Lina Hurtig och Nathalie Björn kom in direkt efter paus i stället för Caroline Seger och Kosovare Asllani. Hurtig var inblandad i flera bara sekvenser. Dels kunde hon ha fått straff när hon togs hårt vid kortlinjen när hon utmanade en österrikisk back, dels när hon satte igång det dittills bästa svenska anfallet i 56:e minuten där till slut Anna Anvegård avslutade, men där Manuel Zinsberger kunde rädda bekvämt.

Kort därefter kom det Sveriges 1-0-mål. Nilla Fischer slog en lång boll bakom österrikisk backlinje som Sofia Jakobsson, 100:e landskampen idag, var klart först på. Zinsberger rusade ut, missade bollen och när sedan Verena Aschauer skulle försöka rensa var Jakobsson tätt på och kunde blockera in bollen i det öppna målet.

Efter en spelad timme kom ett nytt svenskt dubbelbyte. Madelen Janogy och Julia Zigotti-Olme in, Olivia Schough och Hanna Folkesson ut.
Precis som i första halvlek fortsatte Sverige att föra spelet och i takt med att österrikiskorna mattades blev ytorna större och man fick lättare att skapa lägen.

Madelen Janogy visade både energi och initiativ under sin halvtimme på planen och kom till två heta chanser. Vid båda tillfällena vände hon elegant bort sin motståndare, men vid första läget träffade hon stolpen och vid andra tillfället sköt hon över.

Nathalie Björn var den som till slut satte svenskt 2-0 efter att Hurtig, återigen konstruktiv, spelat in bollen i straffområdet från vänsterkanten. Österrikiskorna rensade inte bättre än rakt ut till Björn som från straffområdeslinjen behärskat tryckte in bollen invid stolpen.

Den första halvleken går inte till historien som den mest sprakande, men efter pausen var det betydligt bättre och många pigga inhoppare som visade att de verkligen vill han en plats i den VM-trupp som presenteras i maj.

Att det var lite andefattigt första 45 kanske inte var helt oväntat med tanke på all uppladdning inför lördagens folkfest mot Tyskland på Friends Arena och i ljuset av att det är premiär i Dallasvenskan till helgen.
Det finns fortfarande en del för Sverige att jobba med. Gott då att de inhemska spelarna ännu inte är inne i säsong på allvar i sina klubblag.

Sofia Jakobsson spelade sin 100:e landskamp och fick före avspark ta emot blomster av SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Förbundskapten Peter Gerhardsson gav sin syn på matchen en stund efter slutsignalen.

 – Vi möter ett lag som fick till semifinal i EM förra gången. Det är ett bra lag, framför allt hör på hemmaplan där de är oerhört aggressiva. Vi har lite problem i första halvlek, framför allt kanske i deras djupledsspel när vi tappar boll några gånger. Fotboll är så här ibland, man måste jobba igenom, investera skulle man kunna kalla det. I andra halvlek tycker jag att vi klarar av det på ett mycket bättre sätt.

– Man får ligga på en gräns och balansera på en gräns som ibland kan kännas, både som spelare och ledare, lite farligt, men det är träningslandskamper och vi måste utvecklas och då ska du ligga på den nivån. Sedan i tävlingslandskamperna så hoppas jag att vi har höjt vår nivå i många delar.

– För hela truppen så tror jag att det var bra att det blev en bra andra halvlek, med många byten och många spelare som fick chansen att vida upp sig. Det är också en viktig del och det har vi sagt hela tiden att vi måste bredda truppen och idag tycker jag att det var många spelare som visade att man vill spela VM. Det är det man vill se, kommenterade Gerhardsson och sammanfattade till slut:

– Tuff motståndare, väldigt bra insats framför allt i andra halvlek. I första så var det mer en kamp som var ganska tuff.

Nationella partners