Adam efter första Future Team-matchen

Debuten med P03-landslaget gjorde han i fjol. I går spelade Adam Hellqvist sin första landskamp med Future Team. Sverige föll med 1-3 mot Belgien, men har chans till revansch redan i dag då Danmark står för motståndet.

 

Det är jättebra att spelare som inte är helt färdigutvecklade fysiskt ännu får chansen att spela på internationell nivå.

Adam Hellqvist

 

I går inledde P16 Future Team en fyrnationsturnering i Belgien. Sveriges öppningsmatch var mot just Belgien och Hampus Pergel gav Sverige en tidig ledning. Belgarna kom dock tillbaka, vände och vann matchen med 3-1.

– Vi gjorde en defensivt bra match där vi låg rätt i positionerna. Offensivt blev vi lite stressade med bollen, men när vi väl spelade och rullade boll kunde vi hota och såra Belgien. Annars var Belgien ett väldigt duktigt lag och skickliga i uppspelsfasen, säger Adam Hellqvist som fick 70 minuter i matchen.

– Det kändes helt okej för egen del. Det var lite svårt att få tag i bollen eftersom Belgien låg så tajt. Men när jag väl fick bollen kändes det bra med passningsspelet och jag kunde vara kreativ, säger Adam.

Yttermittfältaren fick även äran att bära kaptensbindeln.

– Det var otroligt stort. Det är något som jag har drömt om, att få leda Sverige ut på plan. Det var verkligen jättestort, säger Adam Hellqvist.

Kan du beskriva din ledarstil?
– Jag pratar mycket och försöker pusha på så mycket jag kan. Det är väl det, sen tar jag även ansvar ute på planen, säger Hellqvist.

BP-spelaren är den enda i hela truppen som hade landskamper sedan tidigare då han i fjol gjorde två matcher för P03-landslaget. Truppens resterande 19 spelare är samtliga landslagsdebutanter.

– Jag har försökt att lugna de som har varit lite nervösa. Det är trots allt bara fotboll. Det ska vara kul, man ska bara njuta av stunden. Inte känna någon stress utan bara glädje, säger Hellqvist.

Vad skulle du säga är skillnaderna mellan P16-landslaget och P16 Future Team?
– Den största skillnaden är att det är mindre spelare här i Future Team. Den tekniska skickligheten bland spelarna skulle jag vilja säga är densamma. Det är just fysiken som är skillnaden, i P03-landslaget är det rätt stora grabbar i backlinjen medan här är det spelare som är lika stora som mig ungefär, säger Hellqvist.

Sverige har haft en Future Team-verksamhet i några år nu. En verksamhet där spelare som är mindre fysiskt får chansen i den blågula dressen.

– Det är jättebra att spelare som inte är helt färdigutvecklade fysiskt ännu får chansen att spela på internationell nivå. Att det inte bara är spelare som är längre fram fysiskt som får den chansen för det är en bra erfarenhet att få spela såna här matcher.

På plats nere i Belgien finns även P16-förbundskaptenen Roger Franzén.

– Det är jättebra att Roger är på plats och att de samarbetar så. Det finns många duktiga och spelskickliga spelare här i Future Team som man kanske kommer att se i Rogers landslag sedan. Det är bra att han får ett humm om spelarna här.

Fyrnationsturneringen går vidare redan i dag. I går strax innan 21.00 avslutade Sverige sin match mot Belgien. I dag onsdag klockan 15.00 sparkar laget igång sin andra match i turneringen mot Danmark.

– Det gäller att sova när du ska sova. Dricka mycket vatten och äta bra. Det är ungefär det du kan göra för att orka med de här intensiva dagarna.

Fyrnationsturneringen avslutas sedan på fredagen med match mot Tjeckien.

– Jag vill vinna varje match jag spelar, men framförallt vill jag att vi spelar bra fotboll här i Belgien. Det hade även varit kul att få göra något mål. Sen vill jag lära känna de nya spelarna, detta är första gången jag spelar med de här killarna förutom de som är från Stockholm.

Johan Velagic

Nationella partners