Isak Jansson – från division 3 till Allsvenskan

I dag inleder P02-landslaget sin fyrnationsturnering nere i La Manga med match mot Rumänien. Ett genrep inför det avgörande kvalet Elite Round. – Resultatet är inte viktigast nu här i La Manga utan det är att spelet funkar så att vi kommer väl förbereda till Elite Round, säger Isak Jansson som är en av spelarna med flest P02-landskamper och även den första spelaren född 2002 att bli uttagen till en allsvensk match.

Det var många klubbar som var ute efter Isak Janssons signatur i fjol. Intresse fanns såväl i Sverige som utomlands. Till slut föll valet på Kalmar FF för den mångsidige mittfältaren som anslöt till den småländska klubben i maj 2018.

– Tränarna här i Kalmar är väldigt bra. Sedan har man ju sett att klubben utvecklar många spelare och ger unga chansen. Om jag ska utomlands någon gång i framtiden har jag redan tagit ett steg på vägen då jag redan har flyttat hemifrån. Allt hade inte varit helt nytt då, säger Isak Jansson.

Hur har din första tid i Kalmar varit?
– Den har varit bra. Jag har utvecklats väldigt mycket. Det finns många bra tränare i Kalmar som går in och kollar individuellt på vad alla spelare kan utveckla i sitt spel, säger Isak Jansson som kan spela både på en kant och centralt på mittfältet.

– Jag brukar starta försvarsspelet på kanten för att sen komma in i en mer central roll i anfallsspelet under matchens gång. Jag föredrar nog mest en central roll, men det känns i princip lika bra både på kanten som inne på mitten. Det spelar inte så stor roll faktiskt. Sen kanske vi ska ändra om lite i det taktiska i landslaget så vi får se hur det blir, säger Isak Jansson.

Jansson började att spela fotboll som 5-6-åring i moderklubben Kinna IF. Som elvaåring bytte han till Skene IF där han gick hela vägen till a-laget. Där hann han göra en handfull matcher i Division 3 innan han som 16-åring själv flyttade ner till Kalmar.

– Jag är lite förvånad över hur bra det funkar att bo själv hittills. Jag trivs väldigt bra. Matlagningen och allt annat flyter på bra. Jag hinner inte tänka så mycket då det alltid är antingen träningar eller skola, säger Jansson.

Vad är den största utmaningen med att bo själv?
– Att du måste göra allting på egen hand. Att ta sig till alla ställen själv och göra alla sysslor själv. Det finns ingen där som kan göra det åt en, säger Jansson.

Har du någon paradrätt du är riktigt vass på?
– Det finns ingen rätt som jag gör riktigt bra faktiskt. Inte än. Men jag äter allt möjligt, säger Jansson.

Vad är annars de fotbollsmässiga största skillnaderna mellan Kalmar FF i Allsvenskan och Skene IF i Division 3?
– Det är mycket mer seriöst i Kalmar. Här i Kalmar går de in på mycket mer detaljer och fokuserar på dig individuellt. Sen är så klart tempot högre och allt håller högre kvalitet, du måste tänka mer och snabbare i själva spelet.

Jansson, som nu hunnit bli 17 år, har tränat en del med Kalmars a-lag och gjorde även sin a-lagsdebut tidigare under försäsongen

– Jag hann inte tänka så mycket utan hoppade bara in och körde. Det var ett ganska kort inhopp så det var mest att springa runt och jaga boll. Det var inte speciellt nervöst då jag ändå har gjort en del träningar med laget och har lärt känna killarna lite.

Jansson har även hunnit med att sitta på bänken i Allsvenskan. I fjol satt han med i matchen mot Hammarby IF. I och med det blev han den första spelaren född 2002 att bli uttagen i en matchtrupp till Allsvenskan.

– Det var kul. Även om det mest handlade om förberedelser att om jag skulle hoppa in så skulle jag vara redo. Det var kul att få vara med, sen gäller det att ta chansen när den kommer.

När gör du debut i Allsvenskan då?
– Jag hoppas att den kommer i år, det hade varit kul. Efter vår turnering här i La Manga kommer jag att börja träna med a-laget lite mer.

Vad har du för förhoppningar på säsongen 2019?
– Att utvecklas så mycket som möjligt som spelare. Att få spela mycket matcher med både P19 och U21 och förhoppningsvis vara med och fightas i a-laget. Med landslaget är det stora målet i år att ta sig vidare från Elite Round och ta sig till EM. Det hade varit jäkligt skoj att spela ett EM.

Innan Elite Round väntar dock en fyrnationsturnering i La Manga för P02-lanslaget som tidigare i veckan landade i Spanien. Trots att Isak Jansson och spelarna från västkusten blev lite sena på grund av ett försenat plan är humöret på topp.

– Det är jättebra här. Vi har haft lite genomgångar och träningspass. Vi bor i lägenheter och runt omkring finns massor med aktiviteter att göra. Förutom fotbollsträningen finns det även tennisplaner och en golfbana.

Rumänien, Norge och Tjeckien heter motståndet i turneringen. Det hela inleds i dag torsdag med match mot Rumänien.

– Norge har vi mött tidigare och vet lite vart vi har. Det är ett bra lag. Rumänien och Tjeckien är nya lag för oss, men jag förväntar mig att det också är bra lag som vi möter.

Då Elite Round spelas nästa månad blir La Manga ett genrep inför det avgörande EM-kvalet.

– Jag lägger inte mycket fokus på Elite Round nu, men det finns hela tiden med där i bakhuvudet. Jag längtar dit. Det är väldigt bra lag vi kommer att möta där vilket är kul. Resultatet är inte viktigast nu här i La Manga utan det är att spelet funkar så att vi kommer väl förbereda till Elite Round. Vi har lite nya spelare med här. Det viktiga är att de får grunderna och att allt fungerar.

Sverige tog sig vidare till Elite Round efter att ha blivit tvåa i sin grupp i EM-kval 1 i höstas som spelades hemma i Uddevalla och Ljungskile.

Sverige inledde med en 2-0-seger mot Montenegro som följdes upp med en 5-0-triumf mot Liechtenstein. Den avslutande matchen mot Nederländerna slutade med en 4-6-förlust i en galen match.

– Vi gjorde det bra överlag. Vi ville så klart vinna gruppen, men vi stod upp bra mot ett bra Nederländerna. Vi vann våra två första matcher mot Montenegro och Liechtenstein precis som vi skulle göra.

För Janssons del blev det två 90-minutrare samt ett inhopp mot Liechtenstein i EM-kval 1.

– Det gick helt okej Det finns så klart saker i mitt spel som går att utveckla, men det var helt okej överlag.

I dag onsdag får han chans till nya minuter i den blågula dressen. Avspark i öppningsmatchen mot Rumänien är satt till 15.00.

Johan Velagic

Nationella partners