Link

Stulic efter vinsten i La Manga

Hållen nolla i landslagsdebuten. Avgörande räddningar i gruppfinalen. Turneringsvinst. Det var Victor Stulic vecka när P02-landslaget vann fyrnationsturneringen i spanska La Manga.
– Jag tror knappast det går att få en bättre landslagsdebut, säger Victor Stulic.

Förra veckan åkte P02-landslaget ner till Spanien för genrep inför kommande EM-kval nästa månad. På schemat stod en fyrnationsturnering. Sverige, med landslagsdebutanten Victor Stulic som burväktare, inledde turneringen mot Rumänien.

– Det var riktigt stort att dra på sig den blågula tröjan. Att stå där och lyssna på nationalsången, det var en upplevelse. Sen var det kul att det gick så bra också, säger Victor Stulic.

Matchen slutade med vinst för blågult. Slutresultatet skrevs till slut till klara 5-0.

– Jag tror knappast att det går att få en bättre landslagsdebut. Det gick riktigt bra. Jag var väldigt glad den kvällen. Jag kände mig glad i hela kroppen, det var en grym känsla som nästan inte går att beskriva, säger Victor Stulic.

Var det nervöst?
– Jag var faktiskt inte nervös. Jag var mer förväntansfull. Visst kan jag bli nervös, men oftast håller jag mig lugn och fokuserad på uppgiften, säger Victor Stulic.

Hur tycker du att det gick för dig i matchen?
– Mot Rumänien hade jag inte så mycket att göra. Vi var det bättre laget och förde matchen. Däremot var det mer att göra mot Tjeckien där jag gjorde ett par räddningar och plockade lite inlägg, säger Stulic.

Efter premiärvinsten mot Rumänien väntade Norge i andra matchen. Då var det Hugo Claessons tur att hålla nollan när Sverige vann med 3-0. Därefter väntade en gruppfinal mot Tjeckien.

– Jag tänkte inte så mycket på själva bucklan vi kunde vinna utan mer på att gå in och göra en bra prestation och vinna själva matchen. Sen var det jättekul att vinna en buckla första gången jag är med och spelar i landslaget, säger Stulic.

P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson säger följande om målvaktsdebutanten:
– Han gjorde en väldigt bra turnering. Han hade få landslagssamlingar innan La Manga och att hålla nollan i sin debut är starkt. Han kom i gruppen snabbt och bra. Det är en duktig målvakt som är bra med fötterna. Sen bidrog han även med en del fina räddningar i sista matchen mot Tjeckien. Överlag gjorde han en väldigt bra samling, säger Christofer Augustsson.

Hur skulle du sammanfatta er vecka i La Manga?
– Vi hade det väldigt bra utanför plan. Vi bodde fint och tränade på bra planer. Sen väl i matcherna spelade vi väldigt bra och förtjänade enligt mig att vinna turneringen. Det var en bra vecka, säger Stulic.

Efter turneringen valde många av spelarna att sammanfatta turneringen i La Manga i form av bilder på Instagram. Så även Stulic. Målvakten lade upp fyra bilder från samlingen med texten "Hur hamnade jag här?".

– Jag gillar att skämta till det lite ibland. Jag har ju sett alla andra som skriver att det är en stor ära att vara med och så. Jag ville göra något lite annorlunda. För min del var det första landskamperna och då tänkte jag lite på hur jag hamnade här.

Så du tänkte på riktigt hur du hamnade där iklädd en svensk landslagsmålvaktsdress?
– Ja, jag blev lite förvånad när jag såg att jag var uttagen. Jag hade så klart förhoppningar, men blev ändå förvånad när jag såg mailet om att jag var uttagen. Då var det glädje. Pulsen gick upp och då blev jag faktiskt lite nervös.

Stulic blev i och med sin landslagsdebut den femte målvakten att få chansen i P02-landslaget under de fem senaste månaderna. Nästa månad bestäms det vilka två målvakter som spelar det avgörande EM-kvalet Elite Round.

– Jag hoppas så klart att jag blir uttagen, men alla målvakter som har varit med är riktigt bra. Det är tuff konkurrens. Nu är det upp till ledarna att ta ut sina målvakter.

Väl hemma i klubblaget Östers IF har han tagit stora kliv. Från P17 direkt upp till a-laget dit han blev uppflyttad efter fjolårssäsongen. 16-åringen tecknade ett lärlingskontrakt med Öster som även är hans moderklubb.

– Jag började i klubben och deras "kul med boll" när jag var sex år. Öster ligger mig varmt om hjärtat. Det är enda klubben jag har spelat för och de har gjort väldigt mycket för mig genom åren.

Hur har steget varit från juniorfotboll till seniorfotboll?
– Det är stor skillnad från ungdomsfotboll till seniorfotboll. Det är mycket mer fokus på att vinna i a-laget medan det handlar lite mer om utveckling i ungdomslaget. Samtidigt är det jätteutvecklande för mig att vara uppe och träna i a-laget. Jag lär mig mycket hela tiden.

Märker du av några skillnader i din roll som målvakt?
– Skotten jag får mot mig är mer välplacerade, seniorspelarna är säkrare på det sättet. Sedan är de även upp snabbare i press. Du får mindre tid på dig om du får en hemåtpass.

Ifjol antecknades han för nio matcher i P17 Division 1 Södra Götaland där Öster slutade på en fjärdeplats.

– Ibland prickade vi in formen och kunde vinna flera matcher i rad och spela bra fotboll. Ett tag låg vi uppe i toppen och slogs om en allsvensk plats. Sedan kunde vi tappa enkla poäng och åkte ner några placeringar. Det var lite upp och ner under året.

Och för egen del?
– Det gick nog ändå ganska bra. Ibland kunde jag väl ta någon mer boll, men på det stora hela är jag nöjd med förra säsongen.

Nu har en ny säsong inletts med nya mål i sikte.

– Jag hoppas kunna utvecklas så mycket som möjligt. Jag vill även spela så mycket som möjligt. Sen hade det varit kul med en a-lagsdebut också.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo