Meriterad U23-trupp till läger i Spanien

U23-landslaget samlas till läger i Marbella i månadsskiftet februari-mars. Förbundskapten Ulf Kristiansson har tagit ut 22 spelare, som under lägret kommer att spela en inofficiell match och som avslutning möta Rysslands A-landslag den 4 mars.
– Det kommer att bli tuffa matcher, en verklig värdemätare för oss. Ryssland är rankade på samma nivå som Ukraina, som A-landslaget mötte i VM-kvalet, säger Ulf Kristiansson.

I den aktuella U23-truppen finns en handfull överåriga spelare med, detta efter överenskommelse med damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson, som vill ha speltid även för spelare som inte finns med i truppen till Algarve Cup.

– Vi har en ständigt pågående dialog om de spelare som är precis utanför A-landslagstrupperna. Nu är det några som är något år för gamla för oss egentligen, men som såklart bedöms vara rätt nära och då är ju det här en bra möjlighet för dom att få en bra landskamp spelad och bli bedömda, så det är alldeles utmärkt, säger Kristiansson.

En U23-debutant finns med i truppen, Eskilstuna Uniteds Matilda Plan. Hon har spelat totalt sju stycken flicklandskamper tidigare, den senaste hösten 2016.

– Hon är ju lite speciell, eftersom hon också är VM-spelare i bandy. Hon spelade 19 matcher från start förra året och vi gissar att hon kommer att vara ordinarie och spela mycket i Damallsvenskan även i år. Hon är en ung lovande spelare som har gjort väldigt bra ifrån sig på försäsongen, dessutom i en position där vi behöver spelare, så jag ser mycket fram emot att få in henne i vår verksamhet igen.

U23-verksamheten har till den här säsongen tillförts resurser, bland annat för att det är VM-år, men inte enbart därför.

– Ja, verksamheten är utökad lite grann. Det blir en ny turnering på hemmaplan i juni, med VM i åtanke, där vi kan ha överåriga spelare med om vi skulle behöva hålla igång någon på sluttampen. Men framför allt är utökningen till för våra U23-spelare, det blir även ytterligare en landskamp under hösten, som har tillkommit utöver ordinarie verksamhet, säger Kristiansson.

– Det känns jättebra att det är en verksamhet som det satsas på och det är en tydlig signal till spelarna också, utöver att de kan se att spelare hamnar och fastnar i damlandslaget efter att ha varit med i U23.

Nationella partners