Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Genrep i Pinatar inför Elite Round

Under söndagen inleder F17 landslagssäsongen 2019. Skottland står för öppningsmotståndet i en fyrnationsturnering nere i Spanien. Felicia Saving är en av spelarna i truppen som landade i Pinatar under fredagen. – Vi ska försöka spela en bra fotboll och spela ihop oss inför Elite Round. Vi ska försöka göra två bra matcher här i Spanien nu, säger Felicia.

Felicia Saving har haft en händelserik vinter. Efter säsongsslutet valde den centrala mittfältaren att byta klubb. Från AIK F19 till rivalen Hammarby IF:s A-lag.

– Främst ville jag testa på A-lagsfotboll. Hammarby är en spännande klubb som passar mig bra. Sen hade jag spelat i AIK i fem år och kände att det var dags för ett miljöombyte, säger Felicia Saving.

Som femåring gjorde hon sina allra första fotbollspass i moderklubben Boo FF. Därefter gick hon över till AIK där hon spelade fram till i december i fjol. Under tiden i Solnaklubben hann hon med att vinna otaliga titlar med AIK:s framgångsrika 02-kull.

– Det var väldigt, väldigt, roliga år. Jag spelade med många duktiga spelare och utvecklades väldigt mycket och blev bättre genom det. Jag har spelat en väldigt stor del av all min fotboll i AIK, säger Felicia Saving.

Är det något minne från AIK-tiden som sticker ut lite extra?
– Jag skulle nog säga segrarna i Gothia Cup. Den turneringen är ganska stor när man är yngre. Det är en rolig turnering som vi spelade i många år och vann den två gånger. Det är bland de starkaste minnena från tiden i AIK, säger Felicia Saving.

Nu går äventyret istället vidare i Hammarby IF där hon ingår i A-lagets trupp.

– Det har varit väldigt utvecklande och roligt under min första tid i Hammarby. Jag känner att jag blir en del av laget ju fler träningar som går, säger Saving.

Förra helgen gjorde 16-åringen även sin debut i Hammarbytröjan i en träningsmatch borta mot HJK Helsingfors.
– Det var ganska nervöst, men det kändes som att det gick rätt bra för mig. Vi vann matchen dessutom, säger Saving som är en tvåvägsspelare som håller till centralt inne på mittfältet.

– Jag föredrar en mer defensiv roll på mittfältet. Då får jag ha mer boll och styra spelet mer. Samtidigt vill jag ta fram bollen och vara delaktig i anfallsspelet. Jag gillar båda rollerna.

Vad har du för förhoppningar med Hammarby den här säsongen?
– Jag vill så klart utvecklas så mycket jag kan. Jag känner att jag redan har gjort det under min korta tid i Hammarby. Sedan vill jag spela matcher i Elitettan också, att få speltid där.

Eventuellt spel i Elitettan kommer längre fram i år. Just nu är fullt fokus på blågult. I fredags landade Saving och resten av F17-landslaget i Spanien där en fyrnationsturnering väntar.

– Vi kom fram lite senare än tänkt. Vi hade en snabb middag och sen gick vi direkt till träningsplanen. Vi hade ett intensivt pass, åt på hotellet igen och sedan var det läggdags.

Hur ser faciliteterna ut?
– Det är jättefint hotell, maten är jättebra och arenan där vi ska spela ser bra ut. Själva träningsplanen vi tränade på var lite så där då det tyvärr var nedsläckt när vi tränade där.

Har ni hunnit prata något om söndagens motståndare Skottland ännu?
– Nej, vi har teori nu under lördagen för att förbereda oss på bästa sätt.

Sverige inleder med match mot Skottland i spanska Pinatar. Därefter väntar en placeringsmatch mot antingen Polen eller Tjeckien beroende på om det blir vinst eller förlust mot Skottland.

– Jag tror det kommer att bli jättekul. Vi ska försöka spela en bra fotboll och spela ihop oss inför Elite Round. Vi ska försöka göra två bra matcher här i Spanien nu.

Matcherna i fyrnationsturneringen är de sista innan det är dags för det avgörande EM-kvalet, Elite Round som spelas på hemmaplan i mars.

Hur ofta går tankarna till Elite Round redan nu?
– Lite då och då. Jag ska försöka att inte tänka på det för ofta utan fokusera på här och nu istället. Du vet aldrig vad som kan hände på vägen fram dit, det gäller att inte ha några förhoppningar utan ta det som det kommer.

Sverige kvalade in till Elite Round via EM-kval 1 i höstas. Då inledde F02-landslaget med en rejäl 11-0-seger mot Lettland innan det blev två raka 1-1-matcher mot först Georgien och sedan Nederländerna.

– Vi gjorde två bra matcher. Matchen mot Georgien var lite sämre än de andra två, men annars var det ett bra EM-kval och en bra start på denna resa. Matcherna mot Lettland och Nederländerna är två riktigt bra matcher från oss som vi ska ta med oss till andra EM-kvalet.

Saving själv startade i två av matcherna och spelade i samtliga tre matcher under EM-kval 1. Mittfältaren noterades även för ett mål i storsegern mot Lettland.

– Det kändes bra. Jag kom in i det mer och mer. Första matchen var lite nervöst, men ju mer vi spelade tillsammans desto mer samspelta blev vi.

Mot Skottland får spelarna ytterligare en match för att utvecklas tillsammans. Avspark sker 15.45 (OBS! ändrad tid) på söndag.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo