Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Seger efter stark andra halvlek

Efter en mållös första halvlek lossnade det rejält i andra för F17-landslaget. Sverige slog Skottland med hela 4-0 i fyrnationsturneringen nere i Spanien. Nu väntar final mot Polen på onsdag.
– Det är en stark prestation från tjejerna att göra fyra mål i en halvlek på ett lag som Skottland som också är klara för Elite Round, säger F02-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Bilden: Rosa Kafaji, född 2003, debuterade i F02-landslaget och gjorde två mål.

F17-landslaget befinner sig nere i Pinatar i Spanien för spel i en fyrnationsturnering. I första matchen väntade Skottland i kraftig blåst.

I första halvlek spelade Sverige i motvind och hade svårt att få till sitt spel. Skottland i sin medvind skapade visst tryck på Sverige, men inte direkt några farligheter. Efter första 45 minuterna stod det alltjämt 0-0 på resultattavlan.

– Det var en fin plan och fint väder, men väldigt vindigt. Vädret präglade tyvärr matchen i dag. Vi hade svårt att etablera vårt spel i första halvlek när vi hade motvind. Skottland gjorde det bra då och kom ut väldigt aggressivt och satte press på oss. Det går snabbt internationellt och gäller att hela tiden vara igång med fötterna. Vi lyckades inte riktigt med det och blev lite tagna på sängen av Skottlands duellspel och intensitet. Vi pratade om att ändra på lite smådetaljer som skulle göra stor skillnad. Tjejerna tog verkligen med sig det ut in i andra halvlek, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Andra halvlek, med vinden i ryggen, rivstartade Sverige och gjorde två mål i inledningen. Först var det Evelina Duljan som läckert sköt in 1-0 i det första krysset från distans efter fint kombinationsspel.

Bara minuten senare dundrade inhopparen Matilda Eriksson Kristell in 2-0 i den 54:e minuten. Även det ett distansskott. Bollen gick stenhårt i ribban och in i mål.

Sverige fortsatte att styra matchen och gjorde sedan två till mål i slutet på matchen. Inhopparen Rosa Kafaji har fyra landskamper med F03-landslaget tidigare och gjorde i dag sin debut i F02-landslaget. En lyckad sådan. Anfallaren gjorde nämligen de två avslutande målen i matchen.

Först kom hon loss från sin bevakare och sköt in 3-0 från distans i den 82:a minuten. Fyra minuter senare rullade hon enkelt in slutresultatet 4-0 efter ett fint anfall från Sverige. Det började redan nere hos målvakten Lovisa Fock vidare till backlinjen och fina kombinationer på mittfältet. Landslagsdebutanten Moa Karlsson spelade sedan elegant fram Kafaji som inte gjorde något misstag.

Sverige vann därmed årets första ungdomslandskamp mot Skottland med komfortabla 4-0.

– Vi tog kommandot direkt i andra halvlek. Vi hade med oss vinden och fick igång vårt spel. Vi hittade spelvändningar och kombinationer. Vi kom in i det helt enkelt. Det är så kul att se hur snabbt de lär sig från första halvlek. Det är en stark prestation från tjejerna att göra fyra mål i en halvlek på ett lag som Skottland som också är klara för Elite Round. Det är starkt att bara vinna mot Skottland. Vi luftade även hela truppen så att alla är igång. Till nästa match byter vi även målvakt så att alla får speltid, säger Pär Lagerström.

Dagens vinst innebär att Sverige spelar final på onsdag. Där väntar Polen som i sin match slog Tjeckien med 1-0. Polen som Sverige möter senare i mars när det vankas Elite Round.

– Polen är bra. Det kommer nog att bli en hård final på en fin arena. Vi jobbar alltid med att vi ska försöka göra en bra prestation och gör vi det brukar det räcka långt. Likt Skottland är Polen ett hårt arbetande lag, men med lite mer spets. De har ett välorganiserat försvarsspel och pressar stenhårt, de är otroligt löpstarka. I anfallsspelet har Polen fler verktyg och dimensioner jämfört med Skottland. Skickliga kantspelare och tekniska mittfältare inne på mitten, säger Pär Lagerström.

Matchen mot Polen har avspark 15.00 på onsdag.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo