Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Rosa Kafaji inför mötet med Polen

I dag onsdag spelar F02-landslaget final mot Polen i fyrnationsturneringen i Pinatar. Detta efter en imponerande 4-0-seger mot Skottland i söndags. Två av målen prickades in av lagets yngsta – Rosa Kafaji.
– Det är obeskrivligt. Jag blir alltid glad för varje mål, men att göra mål i landslaget för Sverige eller mål i finaler som i Gothiafinalen… jag blir jättelycklig då. Det är den bästa känslan, säger Rosa Kafaji.

Efter en mållös först halvlek mot Skottland byttes motvind mot medvind samtidigt som Rosa Kafaji äntrade planen i spanska Pinatar för Sverige. När slutsignalen sedan ljöd stod Sverige som segrare med 4-0. Matchens två sista mål prickades in av F02-landslagsdebutanten Rosa Kafaji.

– Vid första målet sprang jag längs med Hanna Lundkvist som gav mig en passning. Jag var halvt rättvänd, vände upp och sprang framåt med bollen. Sen sköt jag in bollen vid andra stolpen. Vid andra målet fick jag bollen i djupled och sköt in bollen i mål med vänstern på en touch, säger Rosa Kafaji.

Vad säger du om ditt inhopp?
– Det var ett bra inhopp. Det var jätteskönt att göra målen, speciellt första målet. Det kändes som att jag spräckte bubblan då. Konstigt nog var jag inte så nervös utan mer taggad, säger Rosa Kafaji.

Kafaji är född 2003 och har sedan tidigare fyra matcher med F03-landslaget. Till fyrnationsturneringen nere i Spanien var hon däremot uttagen i förbundskapten Pär Lagerströms F02-landslagstrupp.

Blev du överraskad att du blev uttagen?
– Jag hade det lite på känn att jag kanske skulle bli uttagen, men visst blev jag överraskad. Jag trodde att jag kanske skulle få chansen på ett läger hemma i Sverige, inte en på en turnering, säger Rosa Kafaji.

F02-förbundskaptenen Pär Lagerström sade följande om Kafaji efter segern mot Skottland.

– Rosa är en väldigt spännande spelare. Hon älskar att ha bollen, dribbla och göra det oväntade. Spelarna som kommer hit ska göra det de gör bra hemma och det var precis det hon gjorde mot Skottland. Hon gjorde ett jättebra inhopp. Laget spelade väldigt bra då och då är det lättare att komma in så hon har hennes lagkompisar att tacka för mycket, men visst är det en väldigt bra spelare.

Kafajis egenskaper gör att hon spelar både som anfallare och som offensiv mittfältare. Två roller som hon trivs med.

– Det beror lite på från match till match. Jag gillar båda rollerna. Jag gillar att spela forward för då gör jag mycket mål. Samtidigt gillar jag att spela lite längre ner för då får jag vara mer delaktig i spelet och slå mycket passningar.

Efter 4-0-vinsten mot Skottland väntar nu final mot Polen som har avspark i dag 15.00.

Det ska bli jättespännande och kul. Vi har hört att Polen är ett tekniskt lag, väldigt skickliga i mitten och även fysiska. Men vi är också tekniska, har ett bra spel tillsammans och en bra lagkemi, säger Kafaji.

Vad tror du blir viktigt i finalen?
– Vi får inte gå in med inställningen att Polen är sämre än oss. Vi får inte underskatta Polen. Att det alltid är 100 procent som gäller, säger Kafaji.

Har du något drömscenario inför dagens match?
– Att vi ska vinna och att jag gör mål i finalen också.

Att spela finaler, göra mål i finaler och vinna finaler är något Kafaji har erfarenhet från. 2017 vann hon Gothia Cup med sitt AIK. Kafaji själv gjorde 1-0 och slog sedan in en straff i den avgörande straffläggningen. I fjol vann hon SM-guld i F16 efter att ha gjort fyra mål (!) i finalen som AIK vann med 8-1 mot Jitex BK.

– Det är obeskrivligt. Jag blir alltid glad för varje mål, men att göra mål i landslaget för Sverige eller mål i finaler som i Gothiafinalen...jag blir jättelycklig då. Det är den bästa känslan.

Fyra mål i en SM-final. Vad hände?
– Det bara rullade på i den matchen. Först fick jag in ett mål, sen två, tre och fyra. Jag värmde upp som vanligt och vi hade inställningen att vi skulle vinna. Att vi skulle göra vårt bästa och då vann vi. Det är riktigt skönt att veta att man är bäst i hela Sverige.

Är SM-guldet det största du har vunnit så här långt?
– Nja, jag vet inte. Den skönast titeln var nog guldet i Gothia Cup 2017 faktiskt. Det var obeskrivligt. Att slå Hammarby i finalen efter straffar.

Kafaji började att spela fotboll som knatte i moderklubben Kallhälls FF. Därefter gjorde hon en kort sejour i Bele Barkarby FF innan hon snabbt anslöt till AIK i november 2014. Under sin tid i klubben har hon avancerat i de olika ungdomslagen och har även nosat på a-laget som hon har tränat med. I november i fjol gjorde hon även sin a-lagsdebut i en träningsmatch.

Vad har du för förhoppningar den här säsongen?
– Jag skulle vilja spela några matcher med damlaget i Elitettan. Sen vill jag även göra 60 mål totalt, både för AIK och för Sverige, den här säsongen.

Med två mål i sin första match med F02-landslaget i söndags har hon startat året på bästa möjlig vis. Redan i dag har hon goda chanser att öka på sitt målkonto mot Polen. Det är ju trots allt en final.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo