Knapp förlust mot Polen

Sverige föll i finalen i fyrnationsturneringen i Pinatar. Polen drog det längsta strået och vann med matchens enda mål tillkommet i andra halvlek. Nu tar Sverige sats mot Elite Round som spelas på hemmaplan nästa månad.
– Vi försökte att föra matchen, men kan göra det bättre. Samtidigt försvarar sig Polen väldigt bra och hade en jätteduktig målvakt, det är bara att respektera, säger förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sofia Hjerns Sverige drog det korta strået mot Polen - den här gången. Lagen möts igen om en dryg månad i EM-kvalet i Borås.

Sverige inledde matchen mot Polen piggt. Man kom ofta runt på kanterna och skapade några halvchanser och en hel del frisparkar och hörnor.

Närmast mål kom Evelina Duljan med två-tre bra lägen, men första halvlek slutade alltjämt mållöst.

– Vi försökte hela tiden och hade kanske fler chanser än Polen, speciellt i början av matchen. Tyvärr var det Polen som gjorde målet och då är det bara att gratulera motståndaren, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek tryckte Sverige på och gick för ett ledningsmål. Det var däremot Polen som skulle göra målet.

I den 73:e minuten damp bollen ner vid Sveriges straffområde. Sverige lyckades inte få undan bollen som hamnade hos en polska som avlossade ett skott. Bollen touchade en svenska och styrdes in i mål till 0-1.

Trots ett blågult försök till kvittering föll inga fler mål i matchen. Sverige förlorade matchen med 0-1 mot Polen som därmed vann fyrnationsturneringen.

– Det var ingen jättebra fotbollsmatch kanske, men en jämn match. Vi försökte att föra matchen, men kan göra det bättre. Samtidigt försvarar sig Polen väldigt bra och hade en jätteduktig målvakt, det är bara att respektera. De jobbade stenhårt i försvarsspelet medan vi inte riktigt fick igång vårt anfallsspel. När de sedan får det viktiga första målet fick de extra energi att fokusera på sitt försvarsspel, säger Pär Lagerström.

Vad tar du med dig från den här turneringen?
– Att vi fick spela två internationella matcher mot två olika motstånd. Mot Skottland fick vi fin utdelning i andra halvlek och i dag fick vi möta ett fysiskt starkt Polen som dessutom har ett jättebra presspel. Det gick väldigt fort i matcherna så spelarna måste hela tiden vara förbereda på vad de ska göra av bollen när de får den. Det är en viktig del i utbildningen. Sen har vi även haft fantastiska träningsmöjligheter här nere i Spanien och samtliga spelare har fått chansen att visa upp sig. Det kommer bli en spännande match mot Polen i Elite Round nästa månad. Vi kommer att ha goda chanser mot dem om vi kommer upp i nivå lite, säger Pär Lagerström.

Nästa månad går Sverige in i det avgörande kvalet Elite Round som spelas i Borås. Sveriges matcher där kommer även att sändas här på svenskfotboll.se.

Not: I matchen mellan de förlorande lagen härom dagen vann Tjeckien (som besegrats av Polen med 1-0) mot Skottland (som förlorat mot Sverige 0-4) med 3-0.