Link

Vände till seger mot Danmark

Sverige hamnade i rejäl uppförsbacke mot Danmark i Nordic Cup men stod för en stark vändning. Efter en briljant andra halvlek kunde Sverige till slut vinna med 5–4 i Åbo.

Bilden: Fehim Smajlovic gjorde mål för Sverige.

Sverige fick en mardrömsstart mot Danmark som tog ledningen med 1–0 redan efter en minut. På hörna skickade Mads Falk iväg ett hårt skott som gick in i nättaket. Två minuter senare höll sig Danmark framme igen när Kevin Jørgensen bröt inåt i planen och utökade ledningen till 2–0. 

Matija Dulvat tog timeout efter den svaga starten och efter det började Sverige att hitta mer rätt i positionerna. Man började skapa fler målchanser, men när Sverige tryckte på för ett reduceringsmål kunde Danmark istället rycka ifrån ytterligare. På kontring gjorde Kevin Jörgensen sitt andra mål för dagen när han petade in 3–0 i öppet mål. 

Med fem minuter kvar till halvtid lyckades Sverige få till en viktig reducering. Adnan Cirak spelade fram Albert Hiseni som kämpade in bollen i mål till 3–1 och höll matchen vid liv. Därefter hade Sverige flera lägen att krympa underläget, men ställningen höll sig till paus. 

I början av andra halvlek var det Sverige som tog tog tag i taktpinnen och efter bara någon minut fick man utdelning – Emilio Rossi frispelade Adnan Cirak som reducerade till 3–2. Stärkta av målet fortsatte Sverige att trycka på framåt och matchen ökade i intensitet. Kort därefter kvitterade Sverige också till 3–3 när Hampus Furublad snappade upp bollen och rullade in sitt första landslagsmål. 

Sverige hade tagit över matchen helt och det dröjde heller inte länge innan vändningen var ett faktum. På frispark satte Fehim Smajlovic sitt tionde mål för landslaget, som därmed tog ledningen med 4–3 med tio minuter kvar att spela. 

Svängiga minuter följde i slutskedet. I 34:e minuten ryckte Sverige ifrån till 5–3 genom Adnan Cirak (hans sjätte mål i Nordic Cup) som styrde in ett inspel från Fehim Smajlovic. Men Danmark gav inte upp och efter några sekunder reducerade Emil Rasmussen till 5–4. Med 20 sekunder fick Danmark hörna och tog timeout, men Sverige höll undan och tog tre nya poäng. 

På tisdag avslutas Nordic Cup när Sverige möter Finland. Matchen börjar 18.00 och sänds på C More. 

Marcus Heed