Link

Januariturnén till Qatar

Mellan den 3-13 januari 2020 är det dags för herrlandslagets januariturné igen. Precis som 2019 kommer turnén att förläggas i Doha, Qatar. Utöver fotbollsverksamheten så kommer SvFF att föra en dialog med ansvariga för VM, myndigheter i Qatar samt att träffa organisationer som arbetar med såväl fackliga som mänskliga rättigheter.

Precis som tidigare år kommer fokus att ligga på spelare som spelar i de nordiska ligorna. Utöver träningar kommer det under turnén även spelas två matcher, mot Moldavien den 9/1 och mot Kosovo den 12/1.

- Det finns bra förutsättningarna för att göra ett bra läger i Qatar. En kort flygresa, ingen större tidsskillnad, bra väder och faciliteter gör att det är bra förutsättningar för att bedriva fotboll. Att VM 2022 även ska spelas i Qatar ger oss också möjlighet att bekanta oss mer med landet, säger Stefan Pettersson, landslagschef.

Precis som föregående år kommer SvFF att ha ett digert program utanför fotbollsverksamheten. Förra året var en nordisk delegation på plats och kommande turné kommer SvFF att fortsätta den dialog som vi har haft sedan ett par år tillbaka med organisationer som driver såväl fackliga som mänskliga rättigheter, den svenska ambassaden och myndigheterna i Qatar.

- Vi tror på att kritisk dialog är den rätta vägen att gå. Att bojkotta Qatar hjälper inte människor vars mänskliga och fackliga rättigheter kränks. Något som vi även fått bekräftat från olika organisationer och personer vi träffat på plats i Qatar. Qatar har fortsatt stora problem när det kommer till mänskliga- och fackliga rättigheter. Vi kommer att fortsätta framföra den kritiken och lyfta frågorna när vi är på plats, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet.

Nationella partners