Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Pär Lagerström inför dagens final mot Indien

I dag torsdag spelar F03-landslaget final i trenationsturneringen i Indien – mot Indien. Sverige har gått rent i turneringen hittills med två segrar. Avspark sker i Mumbai klockan 13.30 svensk tid.
– Det blir kul att möta Indien i en final på deras hemmaplan. Förhoppningsvis blir det en del folk på läktarna också, säger F03-förbundskapten Pär Lagerström.

Efter två inledande vinster mot Indien och Thailand skulle Sverige ha avslutat gruppspelet med en match mot Uganda. I sista stund tvingades Uganda att lämna återbud vilket gjorde att Sverige istället fick matchning mot Kenkre FC som spelar i den indiska högstaligan.

– De var lite större och starkare än det indiska landslaget, men inte lika spelskickliga. Tempot i matchen var lägre medan duellspelet var tuffare. Det var bra att vi fick den här matchen för att kunna erbjuda alla speltid. Det är viktigt att alla 22 spelarna får sina minuter när vi har rest över hela världen för den här turneringen, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Sverige tog kommandot direkt i matchen mot Kenkre FC och hade en 1-0-ledning i halvtid efter ett straffmål av Johanna Renmark. I andra halvlek rann det sedan iväg. Inom loppet av 18 minuter stod Matilda Vinberg för ett hattrick när Sverige stack iväg till en 4-0-ledning.

I slutet av matchen föll ytterligare två svenska mål. Först genom Rosa Kafaji och sedan kunde Elin Sjöström fastställa slutresultatet till 6-0 på övertid.

– Det var en jämn första halvlek där vi styrde spelet och fick 1-0 på straff, men vi borde ha gjort fler mål. I andra halvlek fortsatte vi att driva tempot och skapade många chanser. De var inte lika vältränade som de andra lagen vi har mött här vilket gjorde att de tröttnade i andra halvlek och vi kunde göra en del mål, säger Pär Lagerström.

Sverige har därmed spelat tre matcher i Indien och vunnit samtliga. Innan tisdagens 6-0-seger har Indien besegrats med 3-0 och Thailand med 3-1.

– Vi är nöjda med vårt försvarsspel i matcherna, men behöver jobba lite mer med att kontrollera bollen och skapa fler klara målchanser samtidigt som vi inte släpper till onödiga kontringar på oss. Det har också varit imponerande att se tjejerna hantera omställningen till en annan kultur, klimat och typ av motståndare vi har mött, säger Lagerström.

Efter tre matcher på fem dagar hade laget en vilodag under onsdagen för att komma så fräscha som möjligt till torsdagens final.

– Efter det här gruppspelet har nu alla fått starta och det ser ganska jämnt ut med speltiden vilket är bra då det är väldigt varmt här och extremt hög luftfuktighet. Onsdagen gick åt till återhämtning i gymmet och för att ladda om batterierna till finalen, säger Lagerström som passar på att berömma ledarteamet.

– Vårt medicinska team har gjort det jättebra med alltifrån återhämtningen till att hålla koll på maten. Vår koordinator har löst den utmanande logistiken på ett bra sätt och analytikern har gett bra rapporter samtidigt som jag har fått bra hjälp av assisterande tränaren. Det är ett hårt jobbande ledarteam som också har lett fram till att tjejerna har gjort bra resultat.

I dagens final väntar Indien som med ett sent mål besegrade Thailand i en avgörande match. Nu ställs blågult mot hemmanationen för andra gången inom loppet av en vecka.

– Vi fick bra utdelning på Indien i första matchen. Samtidigt har vi stor respekt för deras kontringar. De har ett bra försvar och det är svårt att skapa chanser mot dem. De har några riktigt skickliga spelare offensivt och sen var jag också imponerad över att det var så många spelare som klarade av att spela i det höga tempot. Det kommer att bli kul att möta Indien i en final på deras hemmaplan. Förhoppningsvis blir det en del folk på läktarna också.

– Vi har gjort förberedelserna genom att spela matcherna och haft våra träningar och genomgångar. Nu har vi även laddat om batterierna och siktar på en maxprestation. Vi ser fram emot finalen.

Avsparken i finalen i Mumbai sker 13.00 svensk tid. Matchen sänds live på det indiska fotbollförbundets Facebooksida.

Johan Velagic