Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

SvFF överklagar UEFA:s beslut

UEFA:s disciplinära kommittén friade det Rumänska förbundet från anklagelser om rasism i matchen mellan Rumänien och Sverige. Nu överklagar SvFF beslutet. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand förklarar varför.

Varför överklagar SvFF beslutet?

- Därför att vi tycker att beslutet är felaktigt. I en tid då det nästan varje vecka kommer nya rasistiska uttryck inom fotbollen så fattar UEFA:s disciplinära kommitté ett sådant här beslut. Det skickar helt fel signaler. Jag blev uppriktigt förvånad och förbannad när jag fick höra att det inte blir något straff alls. Därför är det viktigt för oss att överklaga.

Vad har ni fått för information kring UEFA:s beslut?

- I måndags publicerades själva beslutet men utan bakgrund. Det enda vi kan gå på är vad det rumänska förbundet och olika medier skrivit om anledningen till beslutet. Vi vill veta hur man resonerat och kommer därför begära att få beslutet förklarat av den disciplinära kommittén, men också överklaga beslutet till UEFA:s överklagandenämnd. Vi menar att vi är berörda på ett sådant sätt att vi ska ha rätt att överklaga beslutet.

Vad hoppas du ska hända nu?

- Våra spelare har tydligt och klart redogjort för händelseförloppet. Som jag ser det finns det bara två anledningar till att ge ett friande utslag. Det ena är man inte tror på våra spelare, det andra är att man inte tycker att det som skedde var allvarligt nog. Jag vet helt ärligt inte vad jag tycker är värst. Vi hoppas såklart att överklagandenämnden ändrar disciplinära kommitténs beslut. Vi står till hundra procent bakom våra spelare. Vi måste komma till bukt med rasismen inom fotbollen.

Har du pratat med spelaren?

- Jag pratade med Alexander så sent som igår och berättade för honom hur vi kommer att agera framöver.