Link

Dubbla fullträffar för debutanten Marwa Said

Landslagsdebut, två mål och vinst 3-1 mot Thailand och säkrad finalplats. F17-landslagets Marwa Said hade en lyckad första landskamp i för-VM i Indien i helgen.
– Det har alltid varit min dröm att spela för landslaget och nu när jag fick chansen visade jag att jag var där, säger Marwa Said.

Det svenska F17-landslaget befinner sig just nu i den indiska storstaden Mumbai för en trenationsturnering i sina förberedelser för U17-EM på hemmaplan i maj 2020. Sverige inledde turneringen med en 3-0-seger mot Indien och i söndags besegrades Thailand med 3-1.

– Vi var jättebra i pressen och fick till den bra tillsammans. Vi var beredda på att de ville kontra mycket och löste det på ett bra sätt och vann välförtjänt, säger Marwa Said som i och med matchen gjorde sin landslagsdebut.

– Det var lite nervöst innan matchen, men jag blev väldigt taggad när matchen väl började. Då var det bara att köra på med mitt spel, säger Marwa Said.

Efter knappa halvtimmens spel inledde anfallaren målskyttet när hon tryckte in 1-0 för Sverige.

– Evelina (Duljan) slog en fin hörna som jag försökte skarva vidare, men nådde inte fram så den kom på deras försvarare och sen perfekt till mig vid mina fötter. Då smällde jag till den in i mål, säger Said.

I matchens sista minuter fastställde hon sedan slutresultatet till 3-1.

– Jag visade mig i djupet och fick en bra boll av Rosa (Kafaji). När jag sprang med bollen mot mål tänkte jag att jag måste vara lugn för att kunna placera in den och det gjorde jag i bortre hörnet, säger Said.

Känslan att göra mål i sin landslagsdebut?
– Det har alltid varit min dröm att spela för landslaget och nu när jag fick chansen visade jag att jag var där. Men jag kunde ha gjort fler mål. Jag missade ett friläge efter mitt första mål så jag var verkligen taggad på att göra ett till mål.

Efter två inledande segrar och sex poäng är Sverige redan nu klara för torsdagens final.

– Vi har börjat väldigt bra med två vinster vilket är kul. Det känns också bra att vi lyckades ersätta matchen mot Uganda med en match mot ett seniorlag så att vi kan förbereda oss ännu mer inför finalen.

I finalen väntar en ny match mot antingen Indien eller Thailand.

– Jag hoppas på Indien eftersom jag inte fick någon speltid i den matchen. Jag hade velat spela mot Indien på deras hemmaplan.

Landslaget har nu varit i Indien i ungefär en vecka. En vecka med många nya erfarenheter och perspektiv.

– Det är väldigt roligt att få spela fotboll på andra sidan jorden. Det är en helt annan kultur här och inte alls likt som vi har det hemma i Sverige. Klimatet är väldigt annorlunda. I Sverige är det ändå bra luft, men här finns det inte mycket syre, luften är riktigt dålig. Sen är det väldigt varmt här också, över 30 grader.

Väl hemma i Sverige spelar Said i FC Rosengård dit hon anslöt som tioåring från moderklubben BK Olympic.

– Det har känts bra för min del. Jag började i F17 och har tagit stora kliv upp till F19-laget och fått startat en del matcher där också. Vi vann vår serie med F17 och åkte ut i kvartsfinalen mot Lerum. Nu har jag även fått debutera i landslaget i Indien så jag är nöjd.

16-åringen har dessutom varit uppe i a-laget och tränat och i september kom debuten i Svenska Cupen. Anfallaren hoppade in sista halvtimmen i vinstmatchen mot Dösjöbro IF.

– Det var väldigt stort för mig. Jag fick spela med många stora spelare och det var speciellt. En bra känsla.

Hur gick tankarna där på sidlinjen innan du fick hoppa in?
– Jag trodde först inte att jag skulle få chansen för det var andra äldre spelare med på bänken. Men jag fick ändå 30 minuter i min första match. Det var lite nervöst, men sen när jag kom in släppte det snabbt.

Efter årets säsong blickar hon nu framåt mot nästa års säsong.

– I klubblaget vill jag så klart att vi vinner F19-serien och sen SM-guld. I landslaget är mitt mål så klart att komma med i EM-truppen. Det hade varit en dröm att bli kallad till EM på hemmaplan och spela för sitt landslag. Det hade varit jättestort för mig.

Först ska dock 2019 avslutas med trenationsturneringen i Indien. På torsdag spelas finalen, men redan i dag tisdag spelas en match mot ett inhemskt seniorlag.

Johan Velagic

Nationella partners