Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Lagerström om första månaderna

Efter sommaren i år tog Pär Lagerström över huvudansvaret för F03-landslaget, det landslag som spelar UEFA F17-EM på hemmaplan i maj 2020. Förberedelserna för mästerskapet har pågått under hösten och förbundskaptenen är nöjd med de första månaderna med laget.
- Det var ju inte vem som helst som jag ersatte som förbundskapten, det var ändå Pia Sundhage. Spelarna ska ha en stor eloge över hur bra de hanterat bytet, säger Pär Lagerström.

Vi kan bakgrunden. Pia Sundhage tog i november 2017 över ansvaret för F03-landslaget när de skulle starta upp landslagsverksamheten med sikte på hemma-EM 2020. I somras blev det dock klart att Pia Sundhage fått förtroendet att leda Brasiliens damlandslag och förbundskaptenen fick släppa ansvaret för 03-landslaget.

In som förbundskapten kom Pär Lagerström, ungdomsförbundskapten hos SvFF, som varit med och följt laget från start.

- Jag var faktiskt med redan när de här spelarna samlades på utvecklingsläget. Som ungdomsförbundskapten var man på plats och hjälpte till att titta på spelarna. Och när det sedan var första landslagslägret på Bosön fanns jag på plats också. Så jag har haft förmånen att följa det här laget sedan första lägret, vilket varit positivt nu när jag fick kliva in som förbundskapten.

Och även om inte Pär varit med laget ute under första halvan av året, när laget spelat UEFA- och Nordisk flick-turnering, har förbundskaptenen följt laget på distans och sett matcherna.

- Jag pratade mycket med Pia under första halvan av året och såg alla matcher. Det är ett lag med många olika spelartyper, med stor varierande spets: skickliga försvarsspelare, dribblers, snabba spelare. Det är ett spännande lag med mycket talang.

- Sen är det fortfarande unga spelare och det är för tidigt att säga var det ska bli för något i det långa loppet. Men när jag följde Nordisk Flick så ser man höga nivåer i den turneringen. Laget spelar mot Holland på en hög högstanivå. Det var en höjdpunkt på året, det finns väldigt spännande kvalitéer.

Pär tillsammans med spelare under för-EM i september.

För Pär började huvudansvaret för laget under sensommaren och i september spelades för-EM i de värdstäder, Falkenberg, Halmstad, Varberg & Ängelholm, där EM spelas i maj. En nyttig turnering för Pär som kunde få ännu bättre koll på sitt lag.

- Det är så klart speciellt för spelarna att byta förbundskapten mitt i ett år. Det var ju inte vem som helst som jag ersatte som förbundskapten, det var ändå Pia Sundhage. Pia, legendar för tjejerna, har ju sin ledarstil som inte går kopiera. Spelarna ska ha en stor eloge över hur bra de hanterade bytet och det är spännande hur jag kan jobba vidare med det Pia gjort med det arbetssätt jag har.

- Men för-EM var viktigt. Vi fick mäta oss med några av världens bästa lag och för mig var det även ett viktigt tillfälle att lära känna tjejerna ytterligare. Nu mot slutet, vi ska iväg på en sista turnering här i veckan, funderar jag inte lika mycket längre. Nu är teamet sammansvetsat och vi har hittat vårt sätt att arbeta på. Vi ser fram emot att få fortsätta jobba vidare med den metod vi använder oss av.

Nästa år väntar då UEFA F17-EM i Sverige. Ett häftigt tillfälle att få spelare mästerskap på hemmaplan.

- Vi ska komma ihåg att arbetet vi gör i ungdomslandslagen primärt handlar om utbildning, utbildning i det längre perspektivet att fostra kommande elitspelare. Men, EM på hemmaplan är givetvis ett oerhört roligt delmål och ett perfekt tillfälle att nå denna utbildning. Vi ser såklart fram emot turneringen i Sverige.

Men fem månader återstår. På dagen när detta skrivs är det fem månader till avspark av mästerskapet och mycket jobb återstår, både för laget kollektivt men framförallt för spelarna individuellt.

- Vi har ett par samlingar, läger och matcher innan mästerskapet. Och samlingar är oerhört betydelsefullt för att fortsätta arbeta med vårt spel och den metod vi vill arbete efter. Men det stora arbetet sker varje dag i spelarnas hemmamiljöer, det blir nyckeln för spelarna. Att använda varje dag i sina klubbmiljöer, alltid göra sitt bästa för att maximera möjligheterna för att få delta i mästerskapet. Det kommer vara inspirerande att jobba med de här tjejerna fram mot maj och vidare, avslutar Lagerström.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo