Truppen till januariturnén

Den 3-13 Januari åker herrlandslaget till Qatar för året Januariturné där matcher väntar mot Moldavien och Kosovo. Förbundskapten Janne Andersson ger sin bild inför lägret och truppen som åker med.

Det har gått några veckor sedan ni blev klara för EM. Med lite perspektiv, hur är känslan efter att kvalet är klart?

- Först och främst känner man en väldig stolthet över spelarna som genomför hela kvalet på ett fantastiskt vis. Som förbundskapten blir man väldigt glad när laget verkligen jobbar stenhårt för varandra och att killarna belönas med ett EM-äventyr i sommar känns väldigt välförtjänt. VM förra sommaren var en fantastisk upplevelse och nu börjat jobbet för att vi ska vara så väl förberedda som möjligt för att göra en bra turnering även nästa sommar.

Nu är det strax dags för januariturnén. Varför är den en viktig del av er verksamhet?

- Om man tittar på trupperna som vi haft under det här året är det flera spelare som börjat sin resa i landslaget under just januariturnén. Viktor Claesson, Ken Sema och Alexander Isak är några exempel på spelare som har gått från att vara med på januariturnén till att vara en del av ordinarie landslagstrupper. Vi lägger upp januariturnén precis som vi gör med samlingar under kvalen, så spelarna får en förståelse för hur vi jobbar i landslaget. Steget till att vara med på en ordinarie samling blir därför kortare. Därför är denna turné en viktig del av vår verksamhet.

Det ser lite annorlunda ut i år med delvis spelare från andra ligor än bara de nordiska, samt att några äldre och mer rutinerade spelare får chansen. Hur har ni resonerat där?

- Först och främst är det väldigt positivt att de allsvenska klubbarna är så positiva till att släppa sina spelare till januaritunén. Vi lägger ned mycket tid och energi på att ha så bra relationer som bara möjlig med våra spelares klubbar. Vi märker också att det finns spelare som blommar ut senare i sina karriärer och som vi vill få möjligheten att se i vår miljö. Marcus Danielson är ett sådant exempel. Det känns som vi har en bra mix av spelare som både varit med tidigare, debutanter samt spelare som varit ordinarie i vårt U21-landslag.

Det stundar ett EM i sommar. Har det påverkat trupputtagningen eller förberedelserna inför årets januariturné?

- Egentligen inte. Vi har ett upplägg som vi tror på och som gett oss bra resultat tidigare. Men det är klart att både för oss och spelarna så finns det ju hela tiden i bakhuvudet att vi har EM i sommar. Man ska också komma ihåg att det är ganska långt kvar tills vi möter Spanien i Bilbao. Är det något jag lärt mig under mina år som tränare så är det att mycket kan hända fram till dess. Jag både hoppas och tror att killarna som är med tar chansen att visa upp sig på bästa möjliga sätt.

Under januariturnén kommer det spelas två matcher, mot Moldavien den 9/1 och mot Kosovo den 12/1.

Under dagens presskonferens meddelades även att två hemmamatcher i förberedelserna inför EM är klara. Sverige matchas mot Ryssland, 28/3, samt Finland, 4/6, på Friends Arena. Ytterligare bortamatcher kommer spelas i nämnda fönster.