Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust i gruppfinalen mot Finland

Det blev förlust i årets sista landskamp för herrlandslaget. Sverige fick en tidig ledning men Finland vände och vann med 3–1 i gruppfinalen av Nordic Cup.

Efter två vinster och en förlust väntade gruppfinal mot Finland i Nordic Cup. Förutsättningarna inför matchen var att Sverige behövde vinna för att bli slutsegrare i turneringen. 

Inledningsvis var det ett tätt toppmöte med chanser åt båda håll. Redan efter en minut visade Finland prov på fint kombinationsspel där anfallet avslutades med ett stolpskott. I nästa sekvens fick Sverige sin första möjlighet i matchen när Fehim Smajlović lobbade bollen över mål. 

Tre minuter in i matchen visade även Sverige upp ett bra kombinationsspel som gav resultat. Petrit Zhubi fick bollen på kanten och klacksparkade fram till en djupledsgående Albert Hiseni som placerade in 1–0. Efter målet föll Sverige något längre ner i banan samtidigt som Finland började att pressa högt. Sverige testade att spela jokerspel, men ganska omgående utnyttjade Finland ett svenskt felpass och kvitterade till 1–1 genom Aleksi Kylmälä. Det dröjde heller inte länge innan Finland tog ledningen med 2–1 efter ett inspel som styrdes in oturligt i eget mål av Yanku Marrah.

Finland växlade upp och efter 14 minuter drygade värdnationen ut ledningen till 3–1. Sverige tappade markering på en inspark där Jarmo Junno kunde styra in bollen i mål. Med tre minuter kvar till paus bjöds Sverige in i matchen när Finland orsakade sin sjätte frispark. Således tilldömdes Sverige en utdragen straffspark, men Emilio Rossi sköt i ribban och därmed stod sig tvåmålsunderläget i halvtid.

Sverige kom ut till andra halvlek med en framåtlutad inställning. Man hade mest bollinnehav och skapade tillräckligt många chanser för att få till en reducering. Smajlovic hade ett skott efter en hörna, Abassi dribblade sig fram till ett friläge och Zhubi hade två volleyskott, men Finlands målvakt höll tätt.

Efter en mållös, men händelserik, inledning på andra halvlek tappade matchen något i intensitet. Blågults forcering stannade av och det hetaste målchanserna saknades åt båda håll. Ett piggt inhopp från Taha Abdi Ali gav visserligen ny energi, men Finland kunde ändå behålla kontrollen och ledningen med 3–1.

I 34:e minuten var Finland nära att dryga ut ledningen, men Robin Armandt stod för en jätteräddning och sekunder senare var Taha Abdi Ali istället nära att reducera. I ett sista försök att komma ikapp valde Sverige att spela fem mot fyra utan framgång. Finland vann gruppfinalen med 3–1 och tog även hem Nordic Cup för femte året i rad. I och med förlusten slutade Sverige trea i turneringen.

Marcus Heed