Link

F17-EM är VM-kvalificerande

I maj avgörs UEFA F17-EM på hemmaplan i spelstäderna Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm. F03-landslaget och sju andra nationer kommer göra upp om EM-guldet. Dessutom är mästerskapet VM-kvalificerande där EM:s tre bästa lag går till VM i Indien senare under 2020.

Uppdatering 2020-03-18

UEFA har beslutat att tills vidare skjuta upp mästerskapet på grund av coronavirusets spridning i Europa.

 

FIFA F17-VM spelas i Indien i november 2020. Dit har Sverige, F03-landslaget, möjlighet att kvalificera sig. Det hemma-EM som spelas i Sverige i maj kommer vara kvalificerande där de tre bästa nationerna når VM.

Förbundskapten Pär Lagerström och hans landslag kommer givetvis göra allt för att lyckas i EM, vilket också skulle innebära kvalificering för VM. Lagerström berättar om betydelsen av att delta i mästerskap.

- Mästerskap är extremt utbildande. Det vi primärt arbetar med är utbildning av våra spelare, att få fram framtida elitspelare som också kan nå damlandslaget. Slutspelen är den bästa utbildning dessa spelare kan få, säger Lagerström och motiverar:

- De får träna på att möta de allra bästa nationerna under mästerskap. Men de får också öva på att vara elitspelare - att ta chansen när den kommer, att hantera bra och dåliga matcher och att vara bäst när det väl gäller.

Historiskt visar det sig också att spelare som deltagit i mästerskap har fått en bra grund för framtiden.

- Många spelare som spelat EM-slutspel har lyckats ta kliv vidare i sin utveckling, men det har också visat sig att de spelarna uppfattats vara väl förberedda när det kommer till att spela seniormästerskap senare i karriären.

Det som ett VM dessutom kan erbjuda är möten med nationer utanför Europa, som normalt är det vanligaste motståndet för svenska ungdomslandslag. En möjlighet att matchas mot andra typer av spel helt enkelt.

- Ett VM innebär såklart fler bra och utbildande matcher. Men det innebär även fler typer av matcher, mot andra typer av arbetssätt. Det är i sig väldigt utbildande och jättevärdefullt för unga landslagsspelare.

Hur går då förbundskapten Lagerströms tankar om möjligheten att nå VM? Alltså att placera sig som minst trea i hemma-EM. Lagerström poängterar att landslaget inte har någon direkt placeringsmålsättning för EM, utan att varje match är viktig utbildningsmöjlighet. Lagerström beskriver dock att konkurrensen är stenhård VM-år.

- VM spelas bara vartannat år, jämfört med EM som spelas varje år. Det brukar gå att se att många nationer rustar lite extra de år som är VM-kvalificerade. De EM-slutspelen brukar bli tuffast för att andra nationer tänker precis som vi: det är viktigt och utbildande med slutspel och ett VM är otroligt värdefullt för spelarna.

-Men det är åtta lag som spelar EM och tre går till VM. Så en kvalificering finns så klart som en långsiktig vision. Men vi har inget placeringsmål utan vi går in i varje match för att försöka vinna just den matchen, att få så bra utbildning i varje tillfälle som möjligt. Men skulle vi komma till en avgörande gruppspelsmatch vill vi vinna den och gå till semifinal, och då vill vi vinna den matchen. Men vi kan inte sätta VM som en förväntning eller krav på våra spelare. Det skulle i så fall vara resultatet av ett väl genomfört EM som vi givetvis arbetar för, avrundar Lagerström.

  • Esprit
  • Hublot
  • Nike
  • VISA
  • Together#WePlayStrong
  • Bauhaus