Link

Premiärvinst mot Indien

F03-landslaget inledde turneringen i Indien med en härlig 3-0-vinst mot hemmanationen. Matilda Vinberg, Ida Andersson Weidenberg och Monica Just Bah blev de blågula målskyttarna i Mumbai.

Det svenska F03-landslaget landade tidigare i veckan i Indien och befinner sig just nu i storstaden Mumbai. Nästa år står Indien som värd för U17-VM och förbereder sig inför den turneringen medan Sverige förbereder sig för sitt hemma-EM i maj nästa år.

– Vi har försökt förbereda oss för Indien, men det har varit svårt, även för oss ledare. Just för att det är så stor skillnad på allting jämfört med hemma i Sverige. Det är så himla mycket människor överallt och kaosaktigt vilket har påverkat oss. Det har dessutom varit väldigt varmt med över 30 grader och en extrem luftfuktighet och inte alltid så bra luft att andas in. Utifrån allt det har tjejerna hanterat det bra. Även om vi har gjort ganska svaga träningar så var de väldigt fokuserade när matchen drog igång och jobbade väldigt hårt, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Sverige fick en kanonstart på matchen och tog ledningen i matchen redan efter fyra minuter. Matilda Vinberg slog in en straff till 1-0.

Cirka 20 minuter senare ökade Sverige sedan på sin ledning till 2-0 genom landslagsdebutanten Ida Andersson Weidenberg efter ett fint anfall. Rosa Kafaji klackade läckert fram bollen till Andersson Weidenberg som drev framåt med bollen och placerade in bollen i bortre gaveln.

Efter första 45 minuterna hade Sverige en 2-0-ledning mot hemmanationen Indien.

– Vi fick tidigt och välförtjänt in 1-0 i matchen mot ett Indien som var bra organiserat, Thomas Dennerby har gjort det bra. De har en del snabba och tekniska spelare som kan bli något i framtiden. De låg på oss och kontrade en del, men vi höll tätt och fick även in 2-0. I halvtid pratade vi om att ta med oss självförtroendet från det, men samtidigt sätta försvaret bättre och sätta en högre press på bollinnehavaren, säger Pär Lagerström.

I andra halvlek gjorde Indien en rad byten och fick igång sitt anfallsspel. Laget skapade en del farligheter och tvingade målvakten Elin Svahn till vassa räddningar.

Sverige släppte däremot inte in något mål och kunde på tilläggstid fastställa slutresultatet till 3-0. Anfallaren Monica Jusu Bah frispelades, rundade målvakten och lade in bollen i öppet mål.

Sverige vann därmed öppningsmatchen med klara 3-0 mot Indien i Mumbai.

– Vi fick en bra inledning på andra halvlek, men sedan hade Indien en period där de var riktigt vassa. De gjorde en del byten medan vi valde att inte byta så mycket då vi har en ny match redan på söndag. Indien skapade ett momentum och hade en del bra chanser. Vi kom däremot tillbaka i matchen sista kvarten där vi spelade kontrollerat. Vi kunde variera mer i anfallsspelet och ha längre anfall. Det var väldigt imponerade att se av så unga spelare. Den sista kvarten får vi bygga vidare på, säger Lagerström.

På söndag spelas nästa match då Thailand står på schemat.

– Det kommer bli ett annat typ av spel och en jämn match. Thailand har gått ganska bra i Asiatiska Mästerskapen och har ett duktigt lag. Indien var lite svenskinspirerat medan Thailand nog mer kommer att försöka spela igenom oss. Det blir spännande att se hur vi kommer att hantera det då det blir en ny erfarenhet, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Elin Svahn - 2 Hanna Wijk [K], 4 Johanna Svedberg, 3 Saga Carlsson, 16 Emelie Jansson - 9 Matilda Vinberg, 23 Sara Eriksson, 6 Emilia Bengtsson, 10 Rosa Kafaji - 20 Ida Andersson Weidenberg, 11 Monica Jusu Bah.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo