Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Wilma Ljung Klingwall summerar landslagsåret

Två EM-kval och tolv landskamper för två landslagskullar. Det har varit en lång landslagssäsong för Wilma Ljung Klingwall. Mittfältaren avslutade med 90 minuter när F18-landslaget spelade årets sista landskamp borta mot Island.
– Det är jätteutvecklande att vara iväg med landslaget och spela landskamper mot bra lag. Det finns alltid saker att ta med hem igen efter samlingarna, säger Wilma Ljung Klingwall.

Förra veckan avslutade F18-landslaget landskampsåret med dubbellandskamper borta mot Island. Tyvärr för svensk del blev det två förluster med först 0-3 och sedan 0-2.

– Det var väldigt roligt och lärorikt att möta Island som är ett tufft motstånd. Vi tar med oss många lärdomar från matcherna. Sen var det även häftigt att se själva landet Island, säger Wilma Ljung Klingwall.

Vad tar ni med er från samlingen?
– Att vi behöver skruva lite på vår fysik. Spelmässigt var vi inte långt ifrån, men skillnaden ligger i det fysiska. Island spelar lite mer rakt än oss och för vår del gäller det att hantera den spelstilen genom att bland annat bli mer rejäla framför mål, säger Wilma Ljung Klingwall.

Landskamperna satte punkt för årets landslagssäsong. En säsong där förra månadens EM-kval var höjdpunkten. Vinst mot Armenien, kryss mot Bosnien och förlust mot Belgien räckte till en andraplats och avancemang till Elite Round.

– Spelmässigt var det ett bra kval, men vi hade önskat oss bättre resultat. Vi ville ha fler än de fyra poängen som vi spelade ihop. Utifrån hur vi spelade och hur matcherna såg ut borde vi haft fler poäng. Det gäller att vi får till det där sista som gör att vi vinner de där tajta och jämna matcherna. Vi måste se till att verkligen tro på det, säger Ljung Klingwall.

I december lottas kvalgrupperna i Elite Round och under våren 2020 avgörs det.

– Det är jätteviktigt att gå vidare och få spela fler viktiga landskamper mot bra lag. Hade vi tagit fler poäng i första kvalet hade vi blivit högre seedade och kanske fått en lite enklare grupp. Nu kanske vi hamnar i samma grupp som de största nationerna vilket kan bli tufft. Samtidigt är det också skitkul och lärorikt att göra det, säger Ljung Klingwall.

För den centrala mittfältaren blev det totalt tolv landskamper under året. Detta då hon även var med och spelade i F19-landslaget under våren. 18-åringen noterades där för fem landskamper varav tre kom i Elite Round där Sverige slutade trea och åkte ur.

– Det har gått bättre och bättre hela tiden under året. Det är jätteutvecklande att vara iväg med landslaget och spela landskamper mot bra lag. Det finns alltid saker att ta med hem igen efter samlingarna.

Ljung Klingwall har Huddinge IF som moderklubb och spelade där fram till hon var tolv år då hon anslöt till AIK. Där har hon klättrat genom de olika ungdomslagen i akademin och spelar numera i AIK:s damlag i Elitettan. I år blev det 23 matcher varav 22 från start.

– Över året är jag nöjd med mina prestationer under säsongen. Det har varit många väldigt roliga matcher att spela. Speciellt derbyna mot Hammarby som verkligen har lyckats få dit folk till sina matcher under året.

AIK var länge med i racet om avancemang upp till Allsvenskan, men föll på målsnåret. Laget slutade på en fjärdeplats, endast fyra poäng från en allsvensk plats.

– Innan derbyt mot Hammarby kändes det som att vi var väldigt nära. Känslan var att om vi vann derbyt så skulle vi klara att gå upp. Tyvärr förlorade vi och efter den matchen kändes det ganska hopplöst. Det var jättetråkigt att vi inte nådde hela vägen fram. Det hade varit jättekul och stort att gå upp med AIK eftersom jag har spelat här länge och klubben betyder mycket för mig. Samtidigt kanske det är bra för oss att få ett år till i Elitettan då vi har ett ungt lag.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo