Link

Oavgjort 1-1 i första mötet mot Ryssland

U23-landslaget spelade lika i första mötet av två mot Rysslands A-landslag. Matchen i Marbella slutade 1-1 efter två mål i första halvlek. Sveriges mål gjordes av Matilda Plan.
– Överlag är vi nöjda med vår prestation i dag, men hoppas kunna vässa till spelet ytterligare lite till nästa match, säger U23-förbundskaptenen Ulf Kristiansson.

Bilden: Selina Henriksson fanns med från start i den oavgjorda matchen mot Ryssland.

Det svenska U23-landslaget befinner sig i spanska Marbella där laget avslutar säsongen med dubbellandskamper mot Rysslands A-landslag. I dag torsdag spelades den första matchen lagen emellan.

Sverige fick en kanonstart på matchen och gjorde 1-0 i den 14:e minuten genom Matilda Plan. Selina Henriksson slog in en väl avvägd frispark i straffområdet. Plan var påpasslig och kunde raka in andrabollen i nät.

Ryssland kom tillbaka och kvitterade till 1-1 genom Lina Iakupova genom en snabb omställning efter svensk bollförlust.

U23-landslagdebutanten Sarah Mellouk var nära ett svenskt andra mål, men bollen ville inte in och första halvleken slutade 1-1.

– Vi förde matchen från start och hade ett ganska bra passningsspel mot ett Ryssland som försvarade sig långt ner på egen planhalva och var kompakta. Vi hittade ett ganska effektivt sätt att komma ner på offensiv planhalva till bra inläggslägen och har en del halvchanser. Vi tog även ledningen och hade bra koll på matchen. Tyvärr hade vi inte riktig tålamodet att fortsätta resten av halvleken. Vi blev lite för spretiga och hade en del onödiga bollförluster, det var även så vi släppte in kvitteringen. Totalt sett var det en helt okej första halvlek mot ett bra och tufft lag. Vi fick kämpa i duellspelet, fasta situationer och försvarsspelet, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

Precis som i första halvlek var det Sverige som styrde matchen och hade ett ordentligt övertag i bollinnehav i andra halvlek.

Blågult hade både fler hörnor och avslut än Ryssland och kom till en del farligheter. Inbytte Tove Almqvist hade ett fint läge från straffområdsgränsen, men som blev resultatlöst.

Samme Almqvist blev sedan frispelad av Rebecka Blomqvist. Ryska målvakten kom ut och fick Almqvist på fall. Svenskorna ropade på straff, men fick ingen respons av domaren.

Cornelia Kapocs gjorde även hon sin U23-landslagsbut genom sitt inhopp i andra halvlek. Anfallaren kom till ett bra läge inne i straffområdet, men fick inte riktigt till avslutet. Matchen slutade lika, 1-1.

– I andra halvlek korrigerade vi lite i positionerna och fick bättre struktur i anfallsspelet och tog över än mer av spelet. Vi hade bra passningsspel på deras planhalva och kom till en del lägen, men fick tyvärr inte riktigt till avsluten. Andra halvlek är en av de bästa vi har gjort i år och där får vi stor hjälp av vår fantastiska analytiker Sebastian Borg som förser oss med klipp ner till bänken och i halvtid. Han hjälper till att gör andra halvlek så bra som den blev. Överlag är vi nöjda med vår prestation i dag, men hoppas kunna vässa till spelet ytterligare lite till nästa match, säger Ulf Kristiansson som även berömmer de två U23-debutanterna Sarah Mellouk och Cornelia Kapocs.

– Båda gjorde det väldigt bra mot ett bra seniorlandslag. Det gläder mig att spelare underifrån kommer och presterar bra direkt mot bra motstånd. Det är kul att se. Sen vill jag säga att det är många spelare som gör bra prestationer i dag, bland annat Johanna Rytting Kaneryd som gjorde sin absolut bästa U23-landskamp. Hon spelade moget och klokt och hotade den ryska backlinjen under hela matchen, säger Kristiansson.

Det andra mötet Sverige-Ryssland spelas på måndag 11 november klockan 16.00.

Sveriges startelva (4-2-3-1): 1 Emma Holmgren – 15 Selina Henriksson, 14 Matilda Plan, 3 Emma Pennsäter, 13 Amanda Nildén – 6 Ebba Wieder (K), 18 Alexandra Jonasson – 7 Johanna Rytting Kaneryd, 17 Sarah Mellouk, 22 Ebba Hed – 9 Rebecka Blomqvist.

Ersättare: 12 Matilda Haglund – 2 Linnea Selberg, 4 Josefine Rybrink, 5 Lotta Ökvist, 8 Filippa Angeldal, 10 Ronja Aronsson, 11 Tove Almqvist, 16 Nellie Lilja, 19 Cassandra Korhonen, 20 Cornelia Kapocs, 23 Emma Östlund.

Ej anmälda till match: Emma Engström, Wilma Öhman.

Johan Velagic