Link

Thylin summerar landslagssäsongen

Vi fick inga betydelsefulla svar denna måndagskväll under taket på Friends, men det var av underordnad betydelse. Det viktiga och positiva beskedet fick vi i Bukarest några dagar tidigare.
Vi har ett landslag som kan föra matcher och störa motståndare. De unga och internationellt orutinerade spelarna kommer att få fler chanser att utvecklas under Janne Anderssons ledning.

Mattias Svanberg gjorde mål och slog bra hörnor; annars var det ingen av de nyinsatta spelarna som tog chansen på ett avgörande sätt. Vi lär dock få anledning att bevaka spelare som Dejan Kulusevski, Muamer Tankovic, Ken Sema och Riccardo Gagliolo under de kommande fyra-fem månaderna, innan EM-truppen ska nomineras.

Klart är att vi har fått en playmaker av hög klass det här året: Kristoffer Olsson. Han är full av idéer, alltid i rörelse, kan skapa övertag med en vändning, en överrumplande passning. Hans kärlek till bollen är besvarad.

Men det är helheten som är intressant, för att använda ett av Janne Anderssons favoritord. Förmågan och viljan att samarbeta, att använda de individuella egenskaperna så att laget blir bättre, balansen, attityden, organisationen.

Än en gång: det är Janne Anderssons konsekventa ledarskap som är orsaken till att Sverige kvalificerat sig till två mästerskap i rad.

En kortkort sammanfattning av landslagsåret 2019

Årets halvlek

De första 45 minuterna mot Rumänien i Bukarest var briljanta. Anfallsspelet var rörligt, kreativt och distinkt, försvarsspelet över hela planen välorganiserat och aggressivt.

Årets soloprestation

Emil Forsbergs förspel till 1-0-målet. Han höll undan och ryckte ifrån tre försvarare och slog ett perfekt inlägg till Marcus Berg. En mästerlig demonstration av teknik, balans och styrka.

Årets räddningar

Robin Olsen höll Sverige kvar i matchen mot Spanien under de första 20-25 minuterna, då de blågula sällan fick låna bollen.

Årets svar på tal

Marcus Bergs nickmål mot Spanien och Rumänien. Marcus spelade en viktig roll även när han inte gjorde mål, men visst var de där två fullträffarna efterlängtade. Plötsligt tystande kritikerna.

Årets vilda västern

Janne Andersson och Lars Lagerbäck känner varandra så väl att vi förväntade oss en tät match mellan två välorganiserade försvar i Oslo. Tjänare. 1-0 till Norge, 2-0, 2-1, 2-2, 2-3 och 3-3 efter sex minuters stopptid.

Årets veteraner

34-åringarna Andreas Granqvist och Sebastian Larsson. De må sluta i landslaget efter EM, men Sverige behöver fortfarande deras erfarenhet.

Årets reserv

När både Ludwig Augustinsson och Martin Olsson blev skadade klev Pierre Bengtsson in och var så bra att vi glömde att han var reserv – och nu ska vi kanske inte kalla honom reserv längre?

Årets skada

Victor Claesson var landslagets bäste spelare innan han vred sönder knät mot Spanien på Santiago Bernabeu. Välkommen tillbaka i EM-slutspelet!

Årets debutmål

Marcus Danielsson och Mattias Svanberg hittade rätt i sina första blågula framträdanden, mot Malta respektive Färöarna.

Årets stolpskott

Zlatans kritik av Janne Andersson. Inte en siffra rätt.

Årets glädjebesked

Att det är Janne Andersson och inte Zlatan Ibrahimovic eller Hasan Cetinkaya som leder landslaget.

Stefan Thylin

Nationella partners