Link

Thylin inför EM-kvalavgörandet

En poäng räcker, men Sverige ska givetvis satsa på seger mot Rumänien och Janne Andersson har spelare som kan fixa tre poäng. En av dem jag tänker på är Kristoffer Olsson. Vi kan sluta kalla honom lovande nu.

Det påpekas alltid att den feta damen ska sjunga innan det är slut, men Sverige kan inte undgå att besegra Färöarna hemma på Friends i sista kvalomgången och därför vore oavgjort ett utmärkt resultat på Arena Nationala i Bukarest nästa fredag.

Jag blir dock inte förvånad om Sverige slår Rumänien. Insatsen mot Spanien, efter de inledande 20-25 minuterna, var imponerande, en kollektiv styrkedemonstration.

Många var mycket bra och två var ännu bättre, Olsen och Olsson: Robin, som räddade Sverige i inledningen med några kvalificerade räddningar, och Kristoffer, som enligt min uppfattning fick sitt internationella genombrott.

Kristoffer Olsson imponerar på vår krönikör Thylin.

Krasnodars 24-årige mittfältare var stundtals dominant, både som bollvinnare och passningsspelare. Han tog initiativ med ett självförtroende som brukar utmärka spelare med en lång erfarenhet av spel på hög nivå.

Vi ska inte längre betrakta Kristoffer Olsson som en talang. Han är i dag en storspelare, som kan sätta sin prägel på alla matcher, mot vilket lag eller land som helst. Han är teknisk, kreativ och modig, inte rädd för att gå in i dueller eller pröva överraskande framkomstvägar.

Rumänien, ja. Det är lätt att minnas VM-kvartsfinalen 1994: Tomas Brolins frispark, Kennet Anderssons nick och Thomas Ravellis straffräddningar. Men närmare i tiden ligger förstås 2-1-segern på Friends den 23 mars i år. Robin Quaison och Viktor Claesson, som tyvärr fortfarande är skadad, gjorde målen.

Som det ser ut i dag har Janne Andersson ingen anledning att inte starta med samma elva han valde mot Spanien: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Robin Quaison.

Den här gången tror jag inte att Janne får kritik för att han fortsätter att satsa på Marcus Berg, som alltid gör ett viktigt jobb för laget och som nu dessutom, äntligen, gjorde mål mot Spanien. Honom kan vi lita på.

Tillbaka till Allsvenskan. Ska den bantas? 12 lag? 10 lag? Blir topplagen bättre då? Ökar deras chanser att lyckas i Europa då? Debatten är inte het just i dag, men den förs med jämna mellanrum.

Många skulle säkert vilja slippa se Falkenberg, Mjällby och Varbergs BoIS i Allsvenskan 2020. Jag tycker att de är inspiratörer, klubbar som håller svensk fotboll levande.

Som DN:s reporter Jens Littorin skrev efter Varbergs avancemang i söndags: ”Skrällen påminner oss om fotbollens underbara oförutsägbarhet.”

Allsvenskan 2019 delades upp i två skikt, men det var spännande ända in i sista omgången, både i toppen och botten, och jag tror inte ett ögonblick att kvalitén blivit högre om vi hade haft tio lag i vår högsta serie.

Falkenberg, Mjällby, Varbergs Bois förtjänar respekt. De har visat att klubbar med begränsade resurser kan nå framgångar om de utnyttjar dessa resurser på ett klokt sätt.

99 procent av alla tippare trodde att Malmö FF skulle ta SM-guld och att Falkenberg skulle ramla ur. Och resten ljuger. Men Allsvenskan är ingen förutsägbar serie och det ska vi vara tacksamma för.

Alltså: rör inte Allsvenskan! Den ska bestå av 16 lag. Debatten är härmed avslutad.

Joakim Persson har lotsat Varberg till ett sensationellt avancemang till Allsvenskan.

För 20 år sedan kritiserade jag IFK Göteborgs mittfältare Joakim Persson skarpt i en TV-studio. Jag tyckte att han visade en attityd som inte var förenlig med Blåvitts värderingar och jag minns att flera i klubben delade den uppfattningen. I dag vill jag hylla och gratulera tränaren Joakim Persson. Det är ingen tvekan om att han har förmågan att bygga lag bestående av spelare, vars kvaliteter utomstående betraktare inte upptäckt. Han har uppenbarligen lärt sina spelare betydelsen av att ha rätt attityd.

2011 var han ytterst nära att leda Ängelholms FF till Allsvenskan. Ängelholm! Minns ni kvaldramatiken mot Syrianska?

Ängelholm vann hemma med 2-1 och Syrianska ledde med samma siffror i returens slutminuter. Jag citerar förlaget Strömbergs årsbok Fotboll:

”Armbågsmarodören från första halvlek, Ijeh, attackerade Lindberg hårt. Lindberg tog revansch och fällde Ijeh. Johannesson visade rött. Ett hårt beslut, ett drakoniskt användande av regelboken.

Ängelholms pina tog slut innan förlängning skulle tvinga laget att kämpa i numerärt underläge i ytterligare 30 minuter.

Slutet blev grymt. Syrianskas inhoppare Yussuf Salah sköt missriktat med bara sekunder kvar av tilläggstiden. Olycklige David Bennhage styrde bollen över egen mållinje och Södertälje Fotbollsarena försattes i extas. Syrianska var fortsatt allsvenskt.”

2018 kom Joakim Persson till Varberg, till en klubb som hotats av konkurs, till en samling spelare från div. 1 och 2. Han lyckades hålla BoIS kvar i Superettan, vilket var en imponerande prestation.

Nästa år spelar denna klubb i Allsvenskan. Det är en makalös resa och reseledaren är värd allt beröm han nu får.

Kan Varbergs Bois, Allsvenskans 66:e lag genom tiderna, överleva i högsta serien? Tja, kunde Falkenberg hänga kvar?

Stefan Thylin